Anayasa Mahkemesi'nde 3 Temmuz'da yapılacak sözlü savunma için çalışmalarını sürdüren AKP yönetimi, savunmada Yargıtay'ın Fethullah Gülen ile ilgili beraat kararını kullanmayı planlıyor.
Anayasa Mahkemesi üyelerine Gülen okullarıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgelerin suç unsuru yaratmadığı vurgulanacak olan savunmanın ağırlıklı yönünü laiklik tanımı oluşturacak. AKP, "çağdaş laiklik" anlayışını savundukları, bu yönüyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın laiklik anlayışını kabul etmediğini anlatacak. Sözlü savunmayı yapacak olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve hukukçu milletvekilleri, bugün Başbakan Tayyip Erdoğan'a brifing verecek.
AKP'nin kapatma davasıyla ilgili olarak bu hafta sözlü savunma sürecine giriliyor. Cumhuriyet'in haberine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, 1 Temmuz Salı günü sözlü açıklamalarını Anayasa Mahkemesi'ne sunacak. Yalçınkaya'nın sözlü mütalaasının ardından 3 Temmuz Perşembe günü de AKP adına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, partinin sözlü savunmasını yapacak.
AKP, sözlü savunma için çalışmalarını sürdürüyor. Bir metin hazırlayan AKP yönetimi, savunmayı hazırlayan hukukçu milletvekillerine bölümler halinde dağıtarak üzerinde çalışmalarını istedi. Çiçek ve hukukçu milletvekilleri, bugün Erdoğan'a savunmayla ilgili brifing verecek.
AKP, Yalçınkaya'nın sözlü mütalaasının partiye ulaşmasının ardından partinin sözlü savunmasına son biçimini verecek. AKP'nin savunmasında, iddianamede yer alan suçlamalarla ilgili son gelişmeler yer alacak. Fethullah Gülen ile ilgili Yargıtay'ın verdiği beraat kararının örnek gösterileceği savunmada, bu konuda iddianamede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili yer alan suçlamaların düştüğü ileri sürülecek.
AKP'nin 6 yıllık iktidarı boyunca ekonomi, eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda yaptığı icraatın anlatılacağı savunmada, hükümetin siyasi ve ekonomik istikrar sağladığı kaydedilecek. Sözlü savunmada da Yalçınkaya'nın suçlamaları yanıtlanırken, "Davanın hukuki olmaktan çok siyasi olduğu" görüşü yinelenecek. Ön savunma ve esas hakkındaki savunmada Yalçınkaya'ya yönelik eleştiriler sözlü savunmada da sürdürülecek.
Sözlü savunmanın ana eksenlerinden biri ise laiklik ilkesi olacak. AKP'nin "çağdaş laiklik" anlayışını benimsediği, bunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın anlayışından farklı olduğunun dile getirileceği sözlü savunmada, "Çağdaş laiklik anlayışı bir yandan devlet düzeninin dini kurallara dayanmamasını, diğer yandan da devletin bireylerin sahip olduğu din ve vicdan özgürlüğünü güvenceye almasını gerektirmektedir" denilecek.