Teklifle; Araştırma Geliştirme Faaliyetleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri, YÖK ve Özel Güvenlik Görevlilerine ilişkin kanunlarda değişiklik öngörülüyor.
AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Suat Kılıç ve Ayşenur Bahçekapılı’nın imzasını taşıyan ve çeşitli kanunlarda değişiklik öngören 12 maddelik ikinci torba yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
-AR-GE FAALİYETLERİ-
Teklifle; AR-GE projelerinin desteklenmesi amacıyla ödeneği bulunan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin tümü tarafından yapılan ödemelerin toplam miktarının arttırılması amaçlanıyor.
Araştırma Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun projeler için ayrılan 10.000.000 TL’lik pay, 30.000.000 TL’ye çıkarılıyor.
Torba teklife Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Görevleri ve Teşkilat Kanunu’na geçici bir madde eklendi.
Bütçe Kanunu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığına tahsis edilen ödenekler, küçük sanayi siteleri yapı kooperatiflerine bankalar aracılığı ile şartları önceden belirlenmiş kredi olarak kullandırılması dikkate alınan teklif ile şu düzenleme getiriliyor:
-ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLİYOR-
Teklifle, küçük sanayi sitelerinin desteklenmesi amacıyla verilen kredilerden kaynaklanan borçlarını ödeyemeyen girişimcilere ödeme kolaylığı sağlamak amacıyla kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerden, muaccel olanlar için enflasyon oranında güncelleme yapılmak suretiyle yeniden yapılandırma imkanı veriliyor.
-TAŞINMAZLARIN 49 YILLIĞINA KİRAYA VERİLMESİ-
04.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Ek 25finci maddesinde yapılan değişiklikle; hazine adına kayıtlı olduğu halde yüksek öğretim kurumlarına tahsis edilmiş bulunan taşınmazların, tahsis edildiği kurumca, kullanımına herhangi bir nedenle ihtiyaç bulunmadığı veya tahsis amacının dışında kullanıldığı durumlarda, bu taşınmazların kiraya verilmesi amaçlanıyor. Teklifle; ilgili yüksek öğretim kurumunun teklifiyle, 49 yıla kadar sınırlı ayni hak tesis edilmesi suretiyle değerlendirilmesi, uygun görülen düzenlemelerden sonra elde edilecek gelirin belirli bir kısmının hazineye verilmesi şartıyla, ilgili bakanlık olan Maliye Bakanlığınca belirlenecek, usul ve esaslara göre izin verilebilmesine ve yüksek öğretim kurumlarının adına kayıtlı taşınmazlar üzerine tesisler yaptırılmak üzere, mülkiyetin gayri ayni hak tesis edilmesine imkan tanınması öngörülüyor.
-DSİ’YE KARŞI AÇILAN DAVALAR-
Torba teklif ile DSİ Genel Müdürlüğünün Hukuk Müşavirliği yapısında da değişikliğe gidiliyor.
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun yürürlük tarihi ötelenen maddelerinin 2006 yılında yürürlüğe girmesi ile birlikte, genel bütçeli idareler kapsamına alman DSİ Genel Müdürlüğünün Hukuk Müşavirliği yapısında 5538 sayılı Kanunla farklılık meydana gelmesi nedeniyle ilgili madde yeniden düzenlendi.
Yapılan yeni düzenleme ile; DSİ Genel Müdürlüğü adına ve DSİ’ye karşı açılan davaların 2006 yılı öncesinde olduğu gibi; DSİ'de kadrolu olarak çalışacak avukatlar tarafından takip edilmesi ile aynı kurumda çalışan avukat ile teknik elemanlar arasında koordinasyonun ve teknik desteğin sağlanarak çalışmaların daha etkin ve verimli bir biçimde yapılması olanağının yolu açılıyor.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün adli ve idari yargı yerlerinde görülmekte olan yoğun dava takiplerinin kendi avukatları eliyle doğrudan yürütülmesini sağlamak maksadıyla düzenlemeye gidildi. Bununla birlikte, yargıya intikal etmiş veya henüz etmemiş uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümünde uygulanacak parasal sınırlar da belirlendi.
-ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ-
Getirilecek düzenleme ile; Mevcut düzenlemede, koruma ve güvenlik hizmeti, hizmetin başlamasından en geç bir hafta önce ilgili valiliğe bildiriliyordu. Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılacak. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe 5 yıl süreli çalışma izni verilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması her 5 yılda bir yenilenecek.
"Çalışma izninin yenilenebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumlu olması ve özel güvenlik yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması zorunluluğu" kaldırılıyor. Yükseköğretim kurumlarının güvenlikle ilgili fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun olanlar ile fakülte veya meslek yüksekokullarının güvenlikle ilgili bölümlerinden mezun olanlarda silah eğitimi dışında özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmayacak. Mevcut düzenlemede, mezun olduktan sonra 5 yıl süreyle bu şartın aranmayacağı hüküm altındaydı.
Genel kolluk kuvvetlerinden ve MİT’ten emekli olanlar ile en az 5 yıl bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrılanlarda, özel güvenlik temel eğitimi şartı ile silahsız olarak görev yapacaklar için en az 8 yıllık ilköğretim veya ortaokul, silahlı olarak görev yapacaklar için de en az lise mezunu olma şartı aranmayacak.
ANKA