HABER

AKP'den Yargıtay'a Hizbullah çağrısı

AK Partili Bekir Bozdağ, "Yargıtay, Hizbullah dahil acil dosyaları 1 saat içinde görüşsün. Acil Dosyaların görüşülmesine engel yok" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Yargıtay'ın tutukluluk hali devam eden dosyaları öncelikle görüşmesi gerektiğini belirterek, "Yargıtay 1 saat sonra toplanıp Hizbullah sanıklarıyla ilgili dosyayı karara bağlayabilir. Yargıtay'ı engelleyen hiçbirşey yok" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, Meclis'te gazetecilerin tutukluluk süreleri ve Hizbullah üyelerinin tahliye edilmesine ilişkin sorularını cevapladı. CMK ile ilgili değişikliklerin 2004 yılında yapıldığını ve 2005'te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bozdağ, daha önce tutuklulukla ilgili konularda süre sınırlaması bulunmadığına işaret etti. Tutuklama sürelerine sınır getirilirken Yargıtay'da ve ilk derece mahkemelerinde bekleyen binlerce dosya bulunması nedeniyle bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğunun görüldüğünü ve 1 Nisan 2008'e kadar 102. maddenin uygulamasının ertelendiğini anlatan Bozdağ, örgütlü suçlarla alakalı da sürenin 10 yıla uzatıldığını ifade etti.

Hem ilk derece mahkemelerine, hem de Yargıtay'a, 'Elinizdeki dosyaları bu zaman süreci içinde lütfen tamamlayın, tasfiye edin, bir şekilde karara bağlayın' şeklinde bir uyarı yapılmış olduğunu kaydeden Bozdağ, "Geliyorum diyen bir uygulama nedeniyle uygulayıcılara bir süre verildi. Ama 1 Nisan 2008 yaklaştığında bir takım dosyalar nedeniyle sıkıntıların olduğu dillendirildi ve o çerçevede 31 Aralık 2010'a kadar yasanın uygulaması ertelendi. Yasanın yürürlüğe girdiği 2005 yılından 2010 yılına kadar 5 seneden fazla bir süre, tutukluluk süreleriyle ilgili dosyaların ivedilikle görüşülmesi ve karara bağlanması konusunda yasa koyucu tarafından verildi. 'Hükümet tedbir almadı, birden yürürlüğe soktu' eleştirileri doğru değil" şeklinde konuştu.

102. maddenin 31 Aralık 2010'da yürürlüğe girmesiyle beraber bir takım tahliyeler yaşandığını belirten Bozdağ, yaşanan tahliyelerle ilgili kamuoyundan eleştiriler de geldiğini hatırlattı. Yargıtay'ın dosyaları ivedilikle görüşmesi konusunda engelleyici bir yasa ve Anayasa hükmü bulunmadığını vurgulayan Bozdağ, özellikle tutuklu işlerin, öncelikli işler arasında olduğunu ifade etti.

Zaman aşımı yaklaşan dosyaların da ivedilikle görüşülmesi gerektiğini bildiren Bozdağ şöyle konuştu: "Tutuklulukla ilgili ya da zaman aşımı yaklaşan çok önemli, kamuoyunu rahatsız eden suçların failleri tahliye olacaklar. 10 yıldır dosyası Yargıtay'da bekliyor. Bunu gündeme alıp karara bağlaması lazım. Yargıtay'ın örneğin Hizbullah sanıklarıyla ya da başka sanıklarla ilgili dosyayı bugün dahi öne alıp karara bağlamasına hiçbir mani hal yok. Ben buradan Yargıtay'a çağrı yapıyorum. Yargıtay 1 saat sonra toplanıp Hizbullah sanıklarıyla ilgili dosyayı karara bağlayabilir. Hükmü kesinleştirebilir veya bozabilir. Ama bu kararı nihayete erdirebilir, yarın başka dosyaları karara bağlayabilir. Yargıtay'ı engelleyen hiçbirşey yok."

'Zamanım yok, iş yüküm çok' diyen Yargıtay'ın İlhan Cihaner dosyasını hemen gündemine aldığını ve bir karar verdiğini hatırlatan Bozdağ, Silivri'de devam eden davaların hakim ve sanıklarıyla ilgili tazminat sözkonusu olduğunda da Yargıtay'ın alelacele dosyayı aldığını ve karara bağladığını söyledi. Başbakan Erdoğan'la ilgili 2002 yılında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği adli sicil kaydının silinmesi ve memnu hakların iadesine ilişkin kararda yetkisi olmadığı halde Yargıtay'ın hemen devreye girdiğini ve dosyanın kuryeyle Ankara'ya geldiğini hatırlatan Bozdağ, 1 günde kararın çıktığını ve Başbakan'ın isminin milletvekili listesinden silindiğini anlattı.

Bozdağ, "Yargıtayın istediği zaman ne kadar hızlı işlediğini gösteren pek çok örnek var. Şu anda Hizbullah sanıkları, başka sanıklarla ilgili dosyalara, tahliyelere baktığınızda kamuoyunu rahatsız eden dosyaların tamamı Yargıtay'da bekleyen dosyalar. Yargıtay elindeki dosyaları pekala süratle sonuçlandırabilir. Bundan sonraki mesaisini bu alana daha fazla teksif edebilir. Şimdiye kadar 5 yıl süre verilmiş, bu süre içinde bunu yapması lazımdı. Bir kez daha çağrı yapıyorum. Tutukluluk süresi dolduğu için tahliyesine karar verilen sanıklarla ilgili Yargıtay'ın toplanıp karar vermesine mani bir hal yok. Hizbullah sanıkları ve başka sanıklarla ilgili Yargıtay lütfen toplansın ve nihai kararını versin. Bu davaları da lütfen hızlandırsın" diye konuştu.

İHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler