ANKARA (İHA) - Türkiye'de akupunktur tedavisinin bilimsel yöntemlerle yapılması ve bu tedavinin uygulandığı özel sağlık kuruluşlarının açılmasına, çalışmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan "Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları İle Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yönetmelik kapsamında bulunan sağlık kuruluşları, faaliyet alanları, hizmet alt yapı özellikleri ile hizmet veren sağlık ekibinin yapısına göre ünite, merkez ve muayenehane olarak ayrılırken, bu tür kuruluşların açılış işleyiş, denetimleri ile ilgili usul ve esaslar ise ayrı ayrı tanımlandı. Yönetmeliğin 30. maddesinde özel sağlık kuruluşlarının bünyelerinde bulunduracakları asgari araç-gereç, tıbbi malzeme ve donanım, personel sayısı ve her türlü kayıt defteri ile diğer usuller bir genelge ile belirtildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, akupunktur tedavisi uygulamak amacıyla kurulan sağlık kuruluşları ile ilgili işlemlerin titizlikle yürütülmesi istendi.
YÖNETMELİKTE NELER VAR? "Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları İle Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" de yer alan bazı hükümler ise şöyle:
- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde asgari malzeme ve donanım bulundurulur. Bu listede bulunan hasta muayene yatağı, elektrikli stimülatör, akupunktur iğnesi ve dedektör haricindeki malzemelerin ünite olarak bünyesinde bulunduğu sağlık kuruluşunda birer adet bulunması yeterlidir.
- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde asgari ilaç listesinde bulunan ilaçlar bulundurulur.
- Sağlık kuruluşunda yapılan teftiş ve denetimlerin kayıt edildiği, Teftiş ve Denetim Defteri bulundurulur.
- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde hasta gözlem ve muayene formunun bulundurulması ve bu forma göre izlenen hastaların kayıtlarının ve izlem sonuçlarının yazılması gerekmektedir.
- Yönetmelikte belirtilen merkez, ünite ve muayenehanelerde en az bir yardımcı sağlık personeli olarak hemşire veya sağlık meslek lisesi mezunu sağlık memuru bulunmalıdır.