HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alerjik saman nezlesi salgını

Yaz aylarında sıkça görülen ve rahatsızlık verici sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olan alerjik saman nezlesinin, Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencileri arasında oldukça yüksek düzeyde görüldüğü belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Gündüz Telli, bu hastalarda astımın gelişme riskinin 3-5 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Alerjik saman nezlesi salgını

EÜ öğrencileri arasındaki alerjik saman nezlesi-alerjik astım sıklığı ile ilgili bilgi edinmek amacıyla, 2002-2003 öğretim yılında bin 449 öğrenciye anket uygulandığını vurgulayan Dr. Telli, "Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciler arasında alerjik saman nezlesi sıklığı yüzde 28.2'dir. Alerjik saman nezlesi yakınmaları daha çok ilkbahar ve sonbaharda görülmektedir. Bu hastalar arasında evde tüylü evcil hayvan besleme oranı yüzde 71, düzenli kortizonlu burun spreyi kullanma oranı yüzde 4.8, aralıklı alerji hapları kullanma oranı ise yüzde 53.3'tür" dedi. Dr. Canan Gündüz Telli, konuşmasına şöyle devam etti:

"Araştırma sonuçlarına göre, astımla ilgili şikayetler açısından ele alındığında göğüste hırıltıya eşlik eden nefes darlığı görülme oranı yüzde 30, göğüste hırıltı-ıslık sesi yüzde 31, nefes darlığı ile uyanma yüzde 12, öksürük nöbetleri ile uyanma yüzde 22'dir. Alerjik saman nezlesi tüm dünyada oldukça yaygın bir hastalıktır. Toplumun yüzde 10-20'sini etkilediği bildirilmektedir. Alerjik saman nezlesi sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır. Birinci basamak sağlık merkezlerine başvurma nedenleri içinde ilk on hastalık arasında yer almaktadır. Yaşamı tehdit etmemekle birlikte, yaşam kalitesini bozması, okul ve iş performansını olumsuz etkilemesi açısından önem taşımaktadır."

Alerjik saman nezlesinin astım için bir risk faktörü olduğunu açıklayan Dr. Telli, "Bilimsel araştırmalara göre alerjik saman nezlesi-astım birlikteliği yüzde 38-60 olabilmektedir. Alerjik astımlı bir hastada alerjik saman nezlesinin tedavisi çok önem taşımakta, tedavi edilmediği takdirde astım tedavisi de başarısız olabilmektedir. Yine alerjik saman nezleli hastaların düzenli ilaç tedavisi kullanmadıkları, bu nedenle de yaşam kalitesi ve okul performanslarının özellikle sınavlarının yoğun olduğu ilkbahar döneminde olumsuz etkilendiği düşünülmektedir" diye konuştu.
Alerjik saman nezlesinin yaygın olmasının ayrıca öğrencileri alerjik astım açısından da riske soktuğunu vurgulayan Dr. Telli, "Hastalık sıklığını artıran faktörlerden biri olan dış ortam alerjenlerinin, bitki örtüsü açısından EÜ Kampüsü'nde olup olmadığı, önümüzdeki yıl yapılacak ileri araştırmalarla anlaşılacak ve varsa bir an önce önlem alınacaktır" ifadelerini kullandı. Astım gibi kronik hastalıklarda hasta eğitiminin, hastalığı algılama ve tedavi olma başarısını artırdığını ifade eden Dr. Telli, "Bu nedenle EÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda takip edilen bronş astımlı hastalara yönelik olarak eğitim toplantıları başlattık" dedi.

İZMİR (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler