AFYON (İHA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Almanya Berlin Teknik Üniversitesi'nden (Technische Universitt Berlin) gelen 12 bilimadamını misafir etti.
Almanya'dan Profesör Johonnes H. Schroeder başkanlığında gelen grup AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü, Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) ile İscehisar Meslek Yüksek Okulu'nu gezdi. Alman bilimadamlarına AKÜ Meslek Yüksek Okullar Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Şentürk, İscehisar Meslek Yüksekokulu ve TUAM Müdürü Yard.Doç.Dr. Ali Sarıışık tarafından bilgiler verildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halim Sözbilir, "Üniversitemiz, Avrupa Birliği tarafından yürütülen Socrates/Erasmus ve Leonardo da Vinci eğitim programlarına büyük önem vermektedir. Çalışmalarımızı yakından takip ve takdir eden Berlin Teknik Üniversitesi'nden bir grup bilimadamı üniversitemizi görmek üzere Afyon'a gelmişlerdir. Kendilerine ilgili arkadaşlarımız gerekli bilgileri vermiştir. 12 Alman bilimadamı üniversitemizden çok olumlu izlenimlerle ayrılmışlardır. Üniversitemizle ortak projeler yapmak istediklerini belirtmişlerdir" dedi.
Gezi sırasında Alman bilimadamlarına bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Sarıışık, 3'ü 60 bin euro ödenekli, 2'si de 450 bin euro ödenekli olmak üzere toplam 5 Leanardo da Vinci eğitim projesi hazırladıklarını anlattı. Üniversite sanayi işbirliği konusunda KOSGEB ile proje yürütüldüğünü belirten Sarıışık, AKÜ ile Afyon Valiliği'nin ortak çalışması sonucu yapılacak olan ve bin metrekaresi kapalı olmak üzere 250 bin metrekarelik açık alanı bulunan mermer el sanatları sergileme merkezi projesini de Alman bilimadamlarına tanıttı. Gezi sırasında Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (TUAM) projeleri de tanıtılarak, İscehisar'daki mermer atölyeleri ve mermer ocakları gezildi.
Alman Prof. Johonnes H. Schroeder ise özellikle üniversite-sanayi-halk işbirliğinde Avrupa modelinde bir eğitim ve öğretim modeliyle karşılaştıklarını ve çok etkilendiklerini belirtti. Schroeder, İscehisar Meslek Yüksek Okulu'nun mermer sektörüne kalifiye eleman yetiştiren bir eğitim birimi olduğunu, yine aynı üniversitede, TUAM gibi bir araştırma merkezinin olmasının özellikle Türk mermer sektörü ve Afyon için çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. AKÜ ile birçok ortak projede çalışmak istediklerini belirten Schroeder, Avrupa'daki tarihi binaların restorasyonu aşamasında kullanılan doğal taş ve mermerlerin Türkiye'den gittiğini tespit ettiklerini, bu binaların restorasyon çalışmalarında yeniden Anadolu'daki doğal taş ve mermerlerin kullanılması için geliştirilecek projelerde AKÜ koordinatörlüğünde bir proje hazırlamak istediklerini ve birlikte çalışmaktan çok mutlu olacaklarını ifade etti.