İSTANBUL (İHA) - Her yıl 1-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 'Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 39.'su yarın sanatçıların katılacağı bir kortej ile başlayacak.
Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla start alacak festivalde, saat 16.00'da Antalya Büyükşehir Belediyesi önünden başlayacak olan kortej, Antalya Kültür Merkezi Fuar Alanı içinde son bulacak. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek ve sinema eleştirmenleri Alin Taşçıyan ile Tunca Arslan'ın yöneteceği gala programlarında, sinemaseverler, sanatçıları yakından görme fırsatı bulacak.
Festivaldeki ilk gala, Osman Sınav'ın yönetmenliğini yaptığı, Kenan İmirzalıoğlu ve Melda Bekcan'ın başrollerini paylaştığı "Deli Yürek: Bumerang Cehennemi" adlı film için düzenlenecek.
Bu yılki teması "Kültürlerin Buluşması" olarak belirlenen festival çerçevesinde düzenlenecek "Sinemanın Renkleri ile Kültürlerin İzdüşümünü Görmek"
bölümlerinde, İsrail'den 3, Yunanistan'dan 4, Kazakistan'dan 2, Azerbaycan'dan 2, Fransa'dan 2, Gürcistan'dan 4, İtalya'dan 3, Filistin'den 2 film gösterime girecek. Festivalin ilk gününde "Martılar Açken" ve "Sır Çocukları", 3. gününde "Sarı Günler" ve "Gönlümdeki Köşk Olmasa", 4. gününde ise "Yeşil Işık" ve "Uzak" adlı filmlerinin yapımcıları sinemaseverlerle bir araya gelecek.
Öte yandan festival filmleri Prestige, Megapol, Cineplex ve Dedeman Aquapark Sinemaları'nda gösterilirken, şehrin 21 ayrı noktasında ve köylerde kurulacak açık hava sinemalarında da Türk sinemasının sevilen eserleri festival boyunca sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 39. yılı olması dolayısıyla Antalya'daki 39 ayrı noktada, 5 gün süreyle toplam 195 etkinlik düzenlenecek. Halkın katılımının artırılması amacıyla etkinliklerin sayısının çoğaltılması hedefleniyor. Festivalde gerçekleşecek olan özel gösterim programında Ali Özgentürk'ün "Su da Yanar" ve Tayfun Pirselimoğlu'nun "Hiçbir Yerde" adlı filmleri gösterilecek. Ayrıca AKM Perge Salonu'nda da 1-5 Ekim günleri arasında "Turist Ömer" tiplemesinin sahibi Hulki Saner'in "Turist Ömer", "Ayşecik", "Gülizar", "Uyanık Kardeşler" ve "Turist Ömer Boğa Güreşcisi" adlı filmleri ücretsiz olarak izlenebilecek. Törende, geçen yıl Kerim Avşar'a emanet edilen "Yıldırım Önal Anı Ödülü" bu yıl Ahmet Mekin'in olacak.
FESTİVALDE İLK KEZ YABANCI JÜRİ OLACAK Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl ilk kez yabancı bir ismi de jüri olarak ağırlıyor. Türkiye-Hollanda Kültür Sanat Vakfı (KULSAN) Başkanı Veronica Divendal, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olarak hazır bulunacak.
Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda genelde sinemacılar ve yazarların oluşturulduğu ana jürinin yanı sıra halkın beğenisinin de yansıtılması amacıyla "Halk Jürisi" de çalışmaya başlayacak. Festivalin ana yönetmeliğine de eklenen madde gereğince halk jürisi, bu ve bundan sonraki tüm festivallerde görev yapacak.
39. Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın 11 kişilik jürisinde bulunan diğer isimler şöyle:
Erdoğan Tokatlı, Film Yönetmenleri Derneği'nden Mehmet Dinler, Film Yapımcıları Derneği'nden Reis Çelik, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nden Şerafettin Gür, SİNE-SEN'den Hüseyin Kuzu, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nden Füsun Demirel, Sinema Oyuncuları Derneği'nden Ekrem Bora, Sinema Yazarları Derneği'nden Murat Özer, Ankara Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen Uslu, Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nden Suavi Saygan ve Antalya Kültür Sanat Vakfı adına Veronica Divendal.
Ayrıca, 47 milyar lira para ödül dağıtılacak festivalde, sponsorların sağladığı destek ile bu yıl toplam bütçe 600 milyar lira olarak belirlendi.
FESTİVALİN İSİM BABASI BEHLÜL DAL ANISINA ETKİNLİK
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin isim babası olan Behlül Dal'ın hayatını anlatan bir belgeselin de etkinlikler içerisinde yer aldığı festivalde, UNESCO'nun 2002 yılını "Nazım Hikmet Yılı" ilan etmesi nedeni ile bir de "Hoşgeldin Bebek" isimli müzikal tiyatro gösterisi yapılacak.
Öte yandan, komedi ustaları Müjdat Gezen, Halit Akçatepe ve Sümer Tilmaç'ın yer aldığı "Güldürürken Düşündürenler" adlı söyleşi de Antalyalılarla buluşacak. Ünlü sinema yazarlarından Agah Özgüç'ün imza günü düzenleyeceği festival etkinlikleri çerçevesinde Altın Portakal Film Afişleri sergisi, 11 yabancı, 5 Türk ressamın katılacağı uluslararası karma resim sergisi açılacak.
FESTİVALDE YARIŞACAK FİLMLER
Altın Portakal için yarışacak filmlerin isimleri, yönetmenleri ve oyuncu kadroları şöyle:
Gönlümdeki Köşk Olmasa
Yönetmen: Elisabeth Rygard
Oynayanlar:Bora Akkaş, Mazlum Çimen, Şebnem Kocatürk, Büşra Bora, Menderes Samancılar, Serra Yılmaz.
Martılar Açken
Yönetmen: Bülent Pelit
Oyuncular:Meral Oğuz, Umut Ulaş, Ümit Belen, Murat Şen, Haldun Boysan, Ümit Çırak, Özge Uyar, Merih Fırat.
Sarı Günler
Yönetmen: Ravin Asaf
Oyuncular: Mohammed Elhassan, Şamal Abdullah, Nur Sürer, Sahdra Stella,
Sır Çocukları
Yönetmen: Aydın Sayman, Ümit Cin Güven
Oyuncular: Fırat Tanış, Halil İbrahim Aras, Özgü Namal, Mehmet AliAlabora, Nur Sürer, Aslan Kaçar, Volga Sorgu, Mustafa Uğurlu
Uzak
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Oyuncular: Muzaffer Özdemir, Mehmet Emin Toprak, Zuhal Gencer Erkaya, Nazan Kırılmış, Ebru Yapıcı, Feridun Koç, Fatma Ceylan
Yeşil Işık
Yönetmen: Faruk Aksoy
Oyuncular: Hülya Avşar, Kenan Işık, Haldun Dormen, İlker İnanoğlu, Sema Atalay, Serra Yılmaz, Çolpan İlhan, Eşref Kolçak, Behzat Uygur, Süheyl Uygur, Deniz Akkaya, Yasemin Kozanoğlu, Güzide Duran, Arzu Pavlova.
Deli Yürek - Bumerang Cehennemi
Yönetmen: Osman Sınav
Oyuncular: Kenan İmirzalıoğlu, Melda Bekcan, Selçuk Yöntem, Oktay Kaynarca, Haluk Kurtoğlu, Bülent Kayabaş, Zara.
ANTALYA FİLM FESTİVALİ'NDE GEÇMİŞE DAİR 1950'li yıların ortalarında tarihi Aspendos Tiyatrosu'nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar "Altın Portakal Film Festivali" nin temel taşını oluşturmaya başladı.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler, zamanla gelenekselleşmeye başladıktan sonra, 1960'lı yılların başına kadar bir şenlik havasında devam etti. Bu şenliğin gönüllü organizatörü ise sanata düşkünlüğü ile tanınan Dr. Avni Tolunay oldu. Uzun yıllar "Belediye Tabibi" olarak görev yapan merhum Tolunay'ın, 1963 yılında aday olduğu Belediye Başkanlığı seçimini kazanmasıyla süregelen şenlik, o yılların Türkiye'sinde en revaçta sanat dalı olan sinemayı da bünyesinde alarak, 1964 yılında "Antalya Altın Portakal Film Festivali" ni ortaya çıkardı. Böylelikle daha aday olmadan önce, çok sevdiği Antalya için kafasında ve gölünde barındırdığı güzel projeleri uygulama olanağı elde eden Dr. Avni Tolunay, önce Antalya için bir amblem arayışı içine girdi ve yörenin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve Venüs heykeli ile bütünleştirdi.
Portakal sadece amblemin içine girmekle de kalmadı. Daha önemlisi film festivalinin de ismini oluşturdu. Böylelikle olanakların sınırlı olduğu güç koşullarda ilk "Antalya Altın Portakal Film Festivali" gerçekleştirildi.
İlk yılda bir sinema şenliği atmosferinde geçen festivaline ilgi gerçekten çok büyük oldu. Festivalin organizatörü konumundaki Antalya Belediye Başkanı Dr. Avni Tolunay, ilk yılda halkın ilgisinden aldığı güçle festivalin gelenekselleşeceğini ve bir bayrak yarışı gibi bu organizasyonun sonsuza kadar süreceğini ilan ederek, festivalin özdeki misyonunu, "Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek ve Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek, Türk Sineması'nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak" olarak belirledi. Bu ilke ile doğan "Antalya Altın Portakal Film Festivali" kapsamında gerçekleşen "Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" nın kısa sürede gösterdiği performans, sinema dünyasında oluşturduğu heyecan ile Türkiye'nin Oscar'ı ünvanını aldı.
FESTİVAL 95'TE KURUMSALLAŞTI
1964-1973 yılları arasında bu çizgide devam eden "Altın Portakal Film Festival"i, 1973 yılında Belediye Başkanlığı'na seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirildi. 1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilmeye başlandı.
1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen festival o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilmeye başladı. 1985 yılında festivale "Akdeniz Akdeniz" adlı Uluslararası Müzik Yarışması'nı da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener Ulusoy, Akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985-1988 yılları arasında "Altın Portakal Film Festivali" ile birlikte gerçekleştirdi.
1989-1994 yılları arasında Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası Temsilcileri'nden oluşan "Festival Yürütme Kurulu" adlı platform tarafından organize edilen festival, 1995 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde kurulan "Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı" ile kurumsal bir yapıya kavuştu.
Vakıf, 1995 yılında düzenlediği ilk uluslararası etkinlik ile bir ilke imza atarak "1. Uluslararası Altın Portakal Kısa Film/ Video Yarışması"nı gerçekleştirdi. Bu yıl 8.'si organize edilecek olan "Uluslararası Kısa Film-Video Yarışması" ve "Altın Portakal Uzun Metraj Film Yarışması" nın, festivalin en temel iki bölümünü oluşturması bekleniyor.
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin tüm organizasyonu Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı tarafından gerçekleştiriliyor. Başkan Yardımcılığı'nı Giray Ercenk'in yaptığın vakfın, diğer Yönetim Kurulu Üyeleri arasında şu isimle yer alıyor:
Tarık Duru, Ahmet Dolanay, Dr. Tarık Keskin, Ahmet Acar, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Osman Siviloğlu ve Mesut Bahçe.
FESTİVALİN AMACI
Antalya Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın temel amacı ise Antalya'nın kültür, sanat, tarih, folklorik ve turistik potansiyelini, değerlerini ve zenginliklerini üst düzeyde değerlendirmek; film, müzik ve diğer sanat dallarını desteklemek ve geliştirmek; ulusal kültür ve sanat değerlerimizle birlikte Antalya'nın ve Türkiye'nin müstesna özellik ve değerlerini uluslararası platformda dünya kamuoyuna tanıtmak; ilk planda Antalya olmak üzere, turistik potansiyeli yüksek yörelere, imkanlar ölçüsünde öncelik vererek yurdun diğer yöre ve merkezlerinde de, belirli tarih ve sürelerle amacı ve konusu ile ilgili etkinlikler düzenlemek olarak açıklanıyor.