HATAY (İHA) - Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) "Dünyaya Armağanlar" projesi kapsamında Türkiye'nin 9 önemli alanı arasında bulunan Amanos Dağları'na yasal koruma statüsü kazandırması yönünde çalışma başlattı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin "Dünyaya Armağanlar" projesi kapsamında Amanos Dağları'na yasal koruma statüsü kazandırması yönünde ilk adımı attı. Amanoslar'a Milli Park statüsü kazandırma sürecinin görüşüldüğü "Amanos Dağları'nın Korunması Toplantısı" Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde gerçekleşti. Milli Parklar Genel Müdürlüğü, WWF-Türkiye ile TEMA Vakfı Dörtyol temsilciliğinin işbirliğinde düzenlenen toplantı, bölgedeki çevreciler ile bürokratları da buluşturdu.
Dörtyol Öğretmenevi'nde yapılan toplantıya, WWF Ankara Proje Sorumlusu Yıldıray Lise, Çevre Mühendisi Alper Acar, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim görevlisi Tolga Ok, Hatay Jandarma Komutanlığı Çevre Timi görevlisi Adem Belli, TEMA Dörtyol Temsilcisi Mehmet Erdem, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Ortak Sekreteri Oktay Demirkan, İskenderun Çevre Koruma Derneği yöneticileri ve çevre dostu vatandaşlar katıldı.
WWF Proje Sorumlusu Yıldıray Lise, toplantıda yaptığı konuşmada, 1999 yılında Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken yüz ormanın belirlendiğini ve bunlar arasında Amanos Dağı'nın da bulunduğunu vurguladı. Sır Barajı'ndan Samandağı'na uzanan çizgide Amanos Dağı'nın nem ve yağış alma özelliğine sahip, birçok bitki türünü barındırdığını ve kuş göç yolu üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Lise, "Bu zenginliğe sahip olan Amanoslar'ın Milli Park statüsüne alınıp korunması gerekiyor" dedi.
WWF'nin 1999 yılında Avrupa'nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken yüz ormanı tespit ederek bunları "Avrupa Ormanlarının Sıcak Noktaları" olarak belirlediğini anlatan Lise, Türkiye'deki bu noktaların Amanos Dağları-Hatay, Küre Dağları-Kastamonu, Akseki Ormanları-Antalya, Karçal Dağları-Artvin, Datça Yarımadası ve Bozburun Fırtına Vadisi-Rize, Yenice Ormanları Karabük, Babadağ-Fethiye olduğunu söyledi.
AMANOSLAR FLORA VE FAUNA ZENGİNİ "Dünyaya Armağanlar" uygulama projeleri kapsamında sıcak bölgeler diye tanımlanan yerlerin "Milli Park" olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldıray Lise, Amanoslar'ın bitki ve yaşayan hayvan türü açısından dünyanın sayısı alanlarından birisi olduğunu belirtti. Lise, Kahramanmaraş-Sır Barajı'ndan Hatay-Samandağ'ını da içine alan bölgenin bitkisel açıdan çok zengin olduğunu, hayvan çeşidi açısından da nesli tükenmekte olan bir çok memeliyi bünyesinde barındırdığını söyledi. Lise, "Amanos Dağları, Karadeniz'in nem ve yağışına sahip. Bu nedenle bir çok bitki türü burada yaşıyor. Bu bölge ayrıca kuş göç yolu üzerinde. Bu zenginliğe sahip olan Amanoslar'ın Milli Park statüsüne alınıp korunması gerekiyor" dedi. Bölgenin neden Milli Park olarak ilan edilmesi gerektiğini anlatan Lise, küçük ve kopuk alanların korunması yerine bütüncül yaklaşımın gerekli olduğunu ifade ederek, "İnsanlar yaşadıkları bölgenin önemini kavramaya başladı. Bu nedenle bir çalışma grubu oluşturulması ve yöre halkı bu çalışma grubunda görev almalı" dedi.
Türkiye'nin dünyaya armağanı olarak kabul edilen yerlerde çevresel değerlere önem verileceğini belirten Lise, Amanoslar'ın Milli Park olarak ilan edilmesiyle bu alanların saygınlık kazanacağını, toprağı, suyu ve böyolojik çeşitliliğiyle doğal mirasın gelecek kuşaklara aktarımının sağlanacağına dikkat çekti.
Toplantının sonunda, katılımcılar, Amanos Dağları'nın 25 yıl sonra nasıl görülmek istendiği, bölgenin en önemli sorunlarının neler olduğu, Amanos Dağları'nın doğal ve kültürel değerlerinin kaybedilmemesi, yöre halkının ihtiyaçlarının da nasıl göz önünde bulundurulması gerektiği yönünde görüş bildirdiler.