A. BASİT ÖNLEMLER
1. Liften zengin diyet: Mısır, mısır gevreği, esmer pirinç, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, fındık, ceviz, lahana, karnabahar, havuç, patates, ıspanak, kuşkonmaz, kabak, şalgam, brokoli, brüksel lahanası, bakla, fasulye, nohut, soya, mercimek, bezelye, elma, kayısı, muz, yabanmersini, kavun, karpuz, kiraz, vişne, üzüm, şeftali, armut, ananas, erik, çilek, ahududu, kereviz, salatalık, kıvırcık salata, mantar, soğan, yeşil biber, domates, tahıllı ekmek, yulaflı ekmek, çavdarlı ekmek, kepekli ekmek, buğdaylı ekmek, keten tohumu ve şeker pekmezi tüketilmesi önerilir.
2. Lif takviyeleri: Karnıyarık otu tohumundan (Psyllium) her gün iki çay kaşığı destek olarak alınması önerilmektedir.
3. Probiyotikler: normalde sindirim sisteminde yer alan, sindirim için yararlı mikroorganizmaların verilmesidir.
2. Oturma banyosu: 10-15 dakika süre ile günde 3-6 kez sıcak su içine oturma ağrıların azalmasında ciddi oranda yarar sağlar.
3. Kremler: sıklıkla nitrogliserin, kortizon, çinko oksit içerikli kremler ile makata masaj yapılması yarar sağlar.
B. DOKTOR MUAYENEHANESİNDE YAPILAN İŞLEMLER
1. Boğma girişimi (bant ligasyon): Bu hanımların saçlarına taktığı toka gibi bir lastiğin anoskop denilen ve makat içine sokulan ışıklı bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o basur (hemoroid) damarı boğulmuş olur. Genellikle birinci ve ikinci derecedeki hemoroidlerin tedavisinde tercih edilen boğma tedavisinin bir seansında ortalama iki basur memesi bağlanır ve ikiden fazla sayıda basur memesi varlığında kalan memelere ortalama 4-5 hafta içinde ikinci seansta boğma tedavisi uygulanır.
Başarı oranı: Boğma işlemi sonrasında hastaların ortalama olarak % 80-90’inde yakınmaların düzeldiği belirlenmektedir.
Komplikasyonları: kanama (% 3), enfeksiyon (% 0.1) ve dış basurların pıhtılaşması (% 1.5) görülebilir. Kime yapılmaz: kan sulandırıcı ilaç kullananlara yapılmaz. İşlemden 7-10 gün önce bu tür ilaçlar kesilmelidir.
Tekrarlama oranı: 5 yıl içinde hemoroid tekrarlama oranı % 50 civarında tekrarlama görülür ve tekrar boğma tedavisi ile sorun çözülebilir. Hastaların ancak % 10’una ameliyat gerekmektedir.
2. İnfrared koagülasyon: İnfrared (kırmızı ışık) adı verilen değişik dalga boyundaki lazer ışınıyla damarlar küçültülür ve basur (hemoroid) memesini söndürme temeline dayanır. Bu teknolojide, ucunda teflon bir polimer olan, 15 voltluk tungsten- halojen lambası infrared ışığını üretir. Bu nedenle infrared koagülasyona aynı zamanda ‘ameliyatsız lazer ile hemoroid tedavisi’ veya ‘muayenehanede lazer ile hemoroid tedavisi’ olarak ta anılmaktadır. Rahatlıkla lokal anestezi altında muayenehane koşullarında yapılabilmekte ve hasta işlemin takiben derhal işine geri dönebilmektedir. Her basur memesine ortalama olarak 1.5 saniye boyunca ve üç kez infrared ışını verilir.
Avantajı: Fazla yüksek ısı vermediğinden, dokuda çürümeye yol açmaz. Gebelerde ve kalp pili (pacemaker) olan hastaların birinci derecede hemoroidlerinde sorunsuz olarak uygulanabilmektedir. Ağrı yaratmaz.
Dezavantajı: ikinci ve üçüncü derecede hemoroidlerde fazla başarılı değildir. Kime yapılmaz: kan sulandırıcı ilaç kullananlara yapılmaz. İşlemden 7-10 gün önce bu tür ilaçlar kesilmelidir.
Tekrarlama oranı: 5 yıl içinde basur tekrarlama oranı % 50-60 civarında tekrarlama görülür ve tekrar infrared koagülasyon ile sorun çözülebilir.
3. Bipolar koagülasyon: Bu yöntemle basur veya hemoroid a neden olan kan damarları bipolar elektrik akımı (BICAP) ile yakılır. Birinci ve ikinci derecede hemoroidler için uygulanır.
4. İğne tedavisi veya skleroterapi: makat bölgesine, kireç oluşturan fenol, kini üre veya sodyum moruat türünden bir kimyasal madde enjekte edilir. Basur (hemoroid) memesini besleyen toplar damarlarda kireç oluşumu sağlanarak, orada yeni bir damar şişmesi, çatlaması ve genişlemesi engellenir. Uygulama sonrasında 48 saat boyunca devam eden ağrı olur. Enjeksiyon sırasında kimyasal madde, basurun yanındaki sağlam dokuya kaçarsa, orada ülser veya çürümeye (nekroz) neden olabilir. Geçmişte hemoroid tedavisinde skleroterapi yaygın olarak kullanılmasına rağmen, günümüzde boğma tedavisi ve infrared koagülasyon (IRC) daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
5. Direkt akım ile tedavi: Birinci ve ikinci derecedeki hemoroid tedavisinde, anoskopi cihazının içinden geçirilen bir prob aracılığı ile hemoroid memesine 10 dakika boyunca direkt elektrik akımı uygulanması veya galvanizasyon prensibine dayanır. İnfrared koagülasyon gibi saniyeler içinde gerçekleşen, yada boğma tedavisi yıllardan beri seri bir şekilde sonlanabilen pratik yöntemlerin varlığı nedeniyle, bu tedavi yöntemi yaygınlaşmamıştır.
Sorularınız için: drkorhantaviloglu@mynet.com