Zirvede Küba ve Falkland Adaları konularında fikir birliği sağlanamadı.
Amerika kıtası liderlerini bir araya getiren zirve sonucunda ortak bir açıklama yapılamadı.
Liderler Küba'nın bir dahaki zirveye katılıp katılmaması konusunda ortak bir karar alamadı.
Latin Amerika ülkeleri Küba'nın Panama'da 2015'te yapılacak zirveye davet edilmesi gerektiğini savunurken, Kanada ve ABD bu fikre şiddetle karşı çıktı.
Küba, zirveleri düzenleyen Amerikan Devletleri Organizasyonu'ndan 50 yıl önce atılmıştı.
Zirvenin bu seneki ev sahibi Kolombiya'nın başkanı Juan Manuel Santos zirvenin başarısızlıkla sonuçlandığını kabul etmiyor.
Santos ''Zaten kim Falkland Adaları ve Küba ile ilgili bir fikir birliğine varılmasını bekliyordu ki? Bu konularda ortak bir karar alınamayacağı daha dava başlamadan biliniyordu'' dedi.
Ekuador Başkanı Rafael Correa Küba davet edilmediği için zirveyi boykot etti.
Daha bir çok Latin Amerika ve Karayip ülkesi de Küba'nın davet edilmemesi ile ilgili rahatsızlıklarını belirtince, başka ülkelerin de zirveyi protesto etmesinden çekinen ev sahibi Kolombiya Başkanı, Küba'nun yeniden organizasyon üyeliğine alınmasını resmi olarak gündeme aldı.
Ancak ABD ve Kanada buna şiddetle karşı olduklarını açıkladı.
Amerikan Başkanı Obama, zirveye katılan diğe üyelerin aksine Küba'nın demokratik bir ülke olmadığını ve henüz en ana insan haklarına bile saygı göstermediğini söyledi.
Obama Küba'da bir değişim olacağından ümitli olduğunu da belirtt ve ''Ben ve Amerikan halkı Kübalıların hayatlarını diledikleri şekilde yaşama hakkına eriştiklerini, liderlerini seçtiklerini ve global ekonominin bir parçası haline geldiklerini görmeyi hayal ediyoruz'' dedi.
Zirve sonrasında bir basın toplantısı düzenleyen Kolombiya Başkanı Santos ''Zirve başarısızlığa uğramadı'' dedi.
Başkan Obama '' Ancak henüz bunlar gerçek olmadı'' diye sözlerini tamamladı.
Arjantin zirveyi erken terk etti
Arjantin Başkanı Cristina Fernandez zirveyi resmi kapanış seremonisinden önce terk etti.
Diplomatik kaynaklar Arjantin Başkanı'nın ülkesinin Falkland Adaları üzerindeki hak iddiaları gündeme alınmadığı için sinirlenerek zirveyi terk ettiğini söyledi.
Ev sahibi Santos ise Arjantin Başkanı'nın ülkeyi her zaman olduğu gibi dostluk ve sevgi dilekleri ile terk ettiğini söylemekle yetindi.
Arjantin 1833 yılından bu yana İngiliz toprağı olan Falkland adalarının yönetim haklarının İspanya'dan kendilerine geçtiğini iddia ediyor ve İngiltere'nin adalardan çekilmesini talep ediyor.
Uyuşturucu politikaları da tartışıldı
Başkan Santos zirvenin özellikle uyuşturucu politikaları konusunda verimli geçtiğini söyledi.
Zirve sonucunda Amerikan Devletleri Organizasyonu'na bölgedeki ülkelerin uyuşturucu politikaları üzerinde çalışması için manda verildi.
Organizasyon devletlerin şu anki politikalarının işe yarayıp yaramadığını inceleyecek ve daha ucuz ve etkili çözümler üretmeye çalışacak.
Başkan ayrıca tartışmanın ana konusunun uyuşturucuların yasallaştırılması olmadığının, sadece uyuşturucu ile savaşta en etkili yöntemi bulmaya çalıştıklarının altını çizdi.
Zirve öncesinde Obama uyuşturucunun yasallaştırılmasına karşı olduklarını ancak konuyu tartışmaya da açık olduklarını söylemişti.