ANKARA (ANKA)- Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Zehra Ayla Perktaş'ın yemin töreni, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç arasındaki buzların erimesine neden oldu.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay Genel Kurulu'nca seçilen 3 aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilen Zehra Ayla Perktaş, yemin ederek görevine başladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Adalet Bakanı Fahri Kasırga, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Ankara Valisi Kemal Önal ile askeri ve sivil yargı mensuplarının katıldığı tören, Başkanvekili Haşim Kılıç'ın konuşmasıyla başladı. Kılıç, "Anayasa Mahkemesi dün olduğu gibi bugün de, yarın da Atatürk milliyetçiliğinin, demokratik, laik, Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bir yansızlık içinde koruyucusu ve güvencesi olacaktır" dedi. Konuşmasında Anayasa'nın başlangıç ilkelerine de atıfta bulunan Kılıç, laiklik ilkesinin temelinin kutsal din duygularının "millet güçleriyle ve politik hayattaki güçlerle" kesinlikle karıştırılmaması olduğuna dikkat çekti. Tören Perktaş'ın yemin etmesiyle sona erdi.
Cumhurbaşkanı Sezer, törenden sonra Başkanvekili Kılıç'ı odasında ziyaret ederek, yaklaşık yarım saat görüştü. Kılıç'ın Sezer'e çay ikram ettiği ve sohbetin samimi bir ortamda geçtiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Sezer'in 29 Ekim 2003'teki Cumhuriyet resepsiyonunda eşsiz davetiye gönderdiği Haşim Kılıç, resepsiyona katılmamış ve Cumhuriyet Bayramı'nı sokakta halkla birlikte kutlayacağını söylemişti. Sezer'in bugün yaptığı ziyaret "buzların erimesi" olarak değerlendirildi.
YÜKSEK MAHKEME BAŞVURUYU AY SONUNDA GÖRÜŞECEK
Haşim Kılıç, gazetecilerin yedek üyeler Cafer Şat ve Fettah Oto'nun başkanlık seçimleri ve uyuşmazlık mahkemesi seçimlerinde oy kullanmak için idare mahkemesine yaptığı başvuruyla ilgili soruların yanıtladı. Kılıç, "İdare mahkemesi arkadaşlarımızın başvurularını ciddi bularak Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi" dedi. İdare mahkemesi başvurusunun kendilerine Cuma günü geldiğini belirten Kılıç, aynı gün başvuruyu raportöre havale ettiklerini söyledi. Raportörün en fazla 10 gün içinde raporunu Yüksek Mahkeme üyelerine sunacağını belirten Kılıç, başvuruyu 30-31 Temmuz gündemine aldıklarını söyledi.
Kılıç, mahkemelerin diğer başvurularıyla iki üyelerinin iptal istemiyle ilgili idare mahkemesi başvurusu arasında kendileri açısından hiçbir fark olmadığını söyledi. Kılıç, "aynı prosedür, aynı işlem, aynı yol, aynı uygulama bu konu için de sürdürülecek" dedi.