BAĞDAT (İHA) - Türkiye'nin terör örgütü PKK ile ilgili hassasiyeti giderek artarken, Irak hükümetince bu örgüte yönelik atılan adımların Ankara tarafından yeterli görülmediği açıklandı.
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz, bugün Irak'ın başkenti Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin terör örgütü PKK ile ilgili attığı adımları Ankara'nın yeterli bulunmadığını açıkladı. Terör örgütünün Irak'taki siyasi bürolarının kapatılmasına ilişkin atılan adımların tatmin edici olmadığını söyleyen Ünal Çeviköz, Irak hükümetinin PKK'yı terör örgütü olarak tanıdığını, ancak bunun tatmin edici olmadığnı ifade etti.
Asıl adımın Kandil Dağı'ndaki kampların boşaltılarak atılması gerektiğini vurgulayan Çeviköz, "Biz terör örgütünün Irak'taki faaliyetleri ile ilgili konuları yakından takip ediyoruz. Hükümetimiz, sürekli olarak Iraklı yetkililerle temas halinde. Sayın Dışişleri Bakanımız, Sayın Başbakanımız; kendi muhataplarıyla konuyu ele alıyorlar. Ancak şu ana kadar atılan adımlar bizim tarafımızca yeterli değil" dedi. Irak hükümetinin PKK'yı terör örgütü olarak tanıdığını vurgulayan Büyükelçi Ünal Çeviköz, "Son zamanlarda bazı gelişmeler de oldu. Irak hükümeti, PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıdığını ve bu şekilde kabul ettiğini duyurdu.
Ve bununla ilgili olarak PKK ile bağlantıları olan siyasi partilerin ofislerinin kapatılması için hükümet kararı alındı. Türkiye büyükelçiliği olarak, Türkiye'nin bir temsilcisi olarak bunu yakından takip ediyoruz. Ancak, şimdiye kadar atılmış olan adımları yeterli görmüyoruz. Yapılması gereken daha çok iş var. Bunlar, Başbakanımız tarafından Irak Başbakanı Maliki'ye iletildi. Büyükelçilik olarak biz, Türkiye'nin taleplerini Irak hükümetinin dikkatine sunduk" şeklinde konuştu.
Terör örgütü PKK'nın Irak'taki faaliyetlerinin kısıtlanması ile ilgili Türkiye'nin yeterli görmediği noktaları da açıklayan Ünal Çeviköz, PKK'nın Kuzey Irak'ta yuvalandığı Kandil Dağı'nın tamamen boşaltılarak o bölgenin bir örgüt kampı olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Çeviköz, "Her şeyden önce, Kuzey Irak'ta yerleşmiş bulunan PKK terör örgütünün kamplarının buradan tamamen kaldırılması ve Türkiye'ye terörist sızmasının engellenerek, ülkemize yaşanan terör olaylarının önünün alınması gerekir. Irak hükümeti bunları gerçekleştirmedikçe, Türkiye'nin taleplerini yerine getirmiş olmaz" ifadelerini kullandı.
PKK ile Mücadele Özel Koordinatörlüğü görevine ABD'nin NATO eski Başkomutanı emekli Orgeneral Joseph Ralston'ı, Türkiye'nin ise eski 2. Ordu Komutanı emekli General Edip Başer'i atamasının ardından Irak hükümetinin de bu isimlere emsal bir ismi atayacağını vurgulayan Çeviköz, özel temsilciliğe adı geçen Sünni general Amir Amed Hassun'un dışında birkaç ismin daha ön plana çıktığını, bu konuda sık sık Başbakan Nuri El Maliki ile doğrudan temas halinde olduğunu kaydetti. Çeviköz, "Terör örgütü PKK ile ilgili ABD ve Türkiye'nin görevlendirmiş olduğu özel koordinatörler, fevkalade etkili ve yetkili kişiler. Eminim ki; Irak hükümeti de onlarla emsal düzeyde yetkili ve etkili olabilecek ve hakikaten bu işi dirayetli bir şekilde yürütebilecek bir isim arayışı içindeler. Bu isim de kısa süre içinde netleşecek ve açıklanacak" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye, örgütle bağlantılı siyasi partilerin kapatılması, terör örgütüyle ilişkili kuruluşların Irak'taki bütün silahlı ve siyasi faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve Irak sınırından Türkiye'ye terörist sızmasının engellenmesini içeren bir mektup göndermiş, ve alınacak önlemlerin en kısa sürede kararlılıkla uygulanmasını talep etmişti. Erdoğan'ın 11 Eylül'de gönderdiği mektubunda Irak Başbakanı Maliki'yi Türkiye'ye davet etmişti.