Karara göre avukatlar dosyadan bazı istisnalar dışında bilgi, belge alamayacaklar. Benzer kısıtlama kararları Suruç ve Diyarbakır’daki bombalı saldırılardan sonra da alınmıştı.
Ankara'daki terör saldırısına ilişkin soruşturma kapsamında, faillerinin belirlenmesi amacıyla DAEŞ'e katıldığından şüphelenilen bazı kişilerin yakınlarından DNA örnekleri alındığı öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, saldırının faillerinin, azmettiricilerinin ve saldırıda hayatını kaybedenlerin belirlenmesine yönelik işlemler sürdürülüyor.
Ankara da yapılan bombalı saldırı ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısının talebiyle, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, avukatların dosyayı incelemelerini ve dosyadan evrak almalarını, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 153. maddesi uyarınca kısıtladı.
Saldırıda ölen 97 kişiden 5'inin kimliği henüz belirlenemedi. Bu kişilere yönelik DNA ve biyokimya işlemleri devam ediyor.
Adli Tıp Kurumunda, kime ait olduğu belirlenemeyen cenazeler dışında, 7 vücut parçası bulunuyor. Bu vücut parçalarının kaç kişiye ait olduğunun belirlenmesine çalışılıyor.
Bu arada, kendilerinden haber alınamayan 7 kişinin ailesinin de emniyete başvurduğu belirtildi.
Saldırıda ölenlerden birinin üzerinde 2 cüzdanın yanı sıra başkasına ait bir adet kimlik bulunduğu öğrenildi.
Bazı maktullerin ölü muayene işlemlerinin, saldırının ardından Gazi Üniversitesi Hastanesinde yapıldığı kaydedildi.
Ankara'da patlamadan yeni görüntüler ortaya çıktı
DNA ÖRNEKLERİ
Başsavcılığın talimatıyla, saldırıların faillerinin belirlenmesine yönelik, DAEŞ'e katıldığından şüphelenilen bazı kişilerin yakınlarından DNA örnekleri alındı. Ancak savcılık kaynakları, kaç aileden örnek alındığı ve bu kişilerin nerelerde olduklarına ilişkin bilgi vermedi. Saldırıya ilişkin delil toplayan Olay Yeri İnceleme ekiplerinin, Suruç'taki saldırının ardından da görev yaptığı belirtildi. Maddenin ilgili fıkrasında, "Müdafiin (avukat) dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilir" deniliyor.
Ancak kararda, şüphelilerin ifadelerini içeren tutanak, bilirkişi raporları ve avukatların hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer işlemlere ilişkin tutanaklar, kısıtlama kararı dışında bırakıldı. Maktul ya da faillerin yüzlerinin ortaya çıkarılması için gerektiğinde yararlanılmak üzere plastik yüz uzmanı görevlinin hazır tutulduğu kaydedildi. Mağdurların ifadeleri alınıyor Savcılığın talimatıyla polis, saldırının hemen ardından olayda yaralananların ifadelerini almaya başladı. Ankara dışına giden mağdurların ifadelerinin alınması için de talimat yazıldı.
TWİTTER MESAJLARI VE KISITLAMA KARARI
Saldırı öncesindeki bazı Twitter paylaşımlarına ilişkin ABD'den IP numaraları talep edildiği öğrenildi. Ayrıca soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısının talebiyle, Ankara 2. Sulh CezaHakimliği, avukatların dosyayı incelemelerini ve dosyadan evrak almalarını, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 153. maddesi uyarınca kısıtladı.
Sanık avukatı ile mağdur avukatları arasında ayrım gözetilmeden verilen kısıtlama kararı verilmesi ile yakınlarını kaybedenlerin avukatlarının ve mağdurların dosyadaki gelişmelerden haberdar olmasının da öne kesilmiş oldu. Karar, basına yönelik özel bir gizlilik kararı anlamına ise gelmiyor.
Sosyal medyada karara büyük tepki var...
ANKARA'da Cumartesi günü meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili 'kısıtlama' (gizlilik) kararı alındı.
— Uniq Clip (@uniqclip) October 12, 2015
Ankara'daki barış mitingine yapılan bombalı saldırı ile ilgili soruşturmada "kısıtlama" (gizlilik) kararı alındı.
— Mustafa Kalebaş (@KalebasMustafa) October 12, 2015