ANKARA (İHA) - İsrail Başbakan Kıdemli Yardımcısı ve Sanayi, Ticaret, Çalışma ve İletişim Bakanı Ehud Olmert, 13 Temmuz Salı günü Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
Olmert, ilki 2000 yılında gerçekleştirilen Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısına katılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı eşgüdümünde gerçekleştirilecek toplantıya İsrail tarafı adına Olmert başkanlık ederken, Türkiye'yi Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü'nün başkanlığındaki bir heyet temsil edecek. Üç gün sürecek ziyaret sırasında Olmert'e İsrailli işadamları da eşlik edecek. Olmert'in detaylı programı önümüzdeki günlerde netleşecek.
Ankara, Olmert'in ziyaret tarihi olan 13 Temmuz'da Suriye'den de önemli bir konuk ağırlayacak. Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri, 13-15 Temmuz tarihleri arasında Ankara'da resmi ziyaretlerde bulunacak. Ankara, Irak Geçici Hükümet Başbakanı İyad Allavi'yi de Türkiye'ye davet etti. Allavi, daveti prensipte kabul ederken, iki ülke arasında tarih konusunda bir mutabakata varılmaya çalışılıyor.
ANKARA'NIN KERKÜK HASSASİYETİ Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, bakanlıkta düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında gündemdeki konulara ilişkin bilgi verdi. Tan, Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) lideri Mesut Barzani'nin Kerkük'ün statüsüne ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Kerkük'ün nihai statüsünün henüz belirlenmediğine işaret eden Tan, ortada gayet açık tarihi gerçekler olduğunu vurguladı. Kerkük'ün çeşitli etnik grupların yaşadığı bir kent olageldiğini hatırlatan Tan, kentin demografik yapısının değiştirilmesine teşebbüs edilmemesi ve söz konusu etnik grupların kentte barış, huzur ve güvenlik içinde yaşamalarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Bu hususun Kerkük'ün ileride belirlenecek statüsünün de esasını oluşturması gerektiğini ifade eden Tan, şunları söyledi:
"Irak içindeki etnik grupların bu konudaki hassasiyetleri olduğunu herkes bilmektedir. Bunun yanısıra gerek Irak'a komşu ülkeler gerekse uluslararası camianın Kerkük'ün özel statüsü konusunda hassasiyetleri vardır. Bu hassasiyetler konunun bölge istikrarı, barışı, refahı ve dengeleriyle bağlantısından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla Kerkük'ün nihai statüsü bütün bunları yansıtmalı, aynı zamanda Irak'ın herkesin arzu ettiği kendisi ile, komşularıyla ve uluslararası camia ile barışık, huzur, refah ve istikrar içinde önemli bir ülke niteliği kazanmasına temel oluşturacak mahiyette olması gerekir. Türkiye'nin vurguladığı gerçek budur."
KKTC KARARINA YORUM YOK... Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan, Avrupa Komisyonu'nun KKTC'nin açılımıyla ilgili paketi onaylaması ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Gazetecilerin sorusu üzerine, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Tan, tarafların değerlendirmesinin ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ifade etti. Tan, bir soru üzerine, Irak'a komşu ülkelerin 7. toplantısının 20-21 Temmuz tarihleri arasında Kahire'de gerçekleştirileceğini açıkladı. Tan, Moskova'dan Türkiye'ye silah kaçakçılığı yapıldığı yönündeki haberlere ilişkin olarak da, "Resmi bir bilgi ulaşmadı. Konu araştırılıyor" demekle yetindi.
New York'ta Türklerin işyerlerine baskınlar düzenlendiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konuda kendilerine ulaşan herhangi bir bilginin olmadığını bildiren Tan ayrıca, İran'da PKK ile yaşanan çatışmalar konusundaki görüşlerini de aktardı. Çatışmalar konusunda bakanlığa ulaşan herhangi bir bilginin olmadığını dile getiren Tan, konunun Türkiye-İran Ortak Güvenlik Toplantısı'nda ele alınacağını, İran'ın terörle mücadele konusundaki çalışmalarıyla ilgili olarak Ankara'ya ayrıntılı bilgi vereceğini söyledi.