WASHİNGTON (İHA) - Yeni Amerika Vakfı (The New America Foundation) tarafından düzenlenen konferansta bir araya gelen ABD'li anti-terör uzmanları, ABD'nin dünyadaki imajını konuştu. Uzmanlar, ABD'nin radikal İslam ile savaşında, son derece önemli olan 'fikirlerle savaşı' gözardı ettiğini savundu.
Konferansta konuşan Eski Beyaz Saray Anti-terörizm Başkanı Richard Clarke, "İslam dünyasında birçok kişi ABD'nin kötü olduğuna inanmaya başladı. 'Fikirlerle savaşı' başlatmamız gerekiyor. Güney Asya'da 26 Aralık'ta meydana gelen tsunami mağdurlarına yaptığı milyonlarca dolarlık yardım ve İsrail-Filistin ilişkilerindeki düzelme ABD'nin imajının olumlu yönde değişmesine yol açmıştır. Ne var ki Bağdat'taki Ebu Gureyb Hapishanesi, Amerikalıların Felluce kentindeki saldırılarının oluşturduğu yaygın imajın üstesinden gelmek ABD'nin imajının düzelmesi konusunda fazlasıyla yeterliydi" dedi.
Yakındoğu Politikaları Washington Enstitüsü'nden Ortadoğu Uzmanı Robert Satloff da, 11 Eylül'den sonra takip edilen ulusal savunma önceliklerinde fikirlerle savaşa yeterince yer verilmediğini savunarak savaşın daha çok askeri bir cephe şeklinde olduğunu söyledi.
Konferansta, Müslümanların ABD hakkındaki düşüncelerinin çoğunlukla negatif olduğu belirtilirken geçen yıl Mart'ta Pew Enstitüsü tarafından yapılan bir anketin sonuçları hatırlatıldı. Ankete göre, ABD hakkında pozitif düşünenlerin sayısı Moroko'da yüzde 17, Ürdün'de yüzde 21, Pakistan'da yüzde 25 ve Türkiye'de yüzde 32 olarak tespit edilmişti.
Uzmanlar ABD'nin, ülkenin imajını düzeltmeleri için gayrı-resmi organizasyonlar konusuna daha fazla eğilmesi ve Müslüman toplumlarda eğitim reformlarını desteklemesi gerektiğini belirtti.
11 Eylül 2001 saldırılarının ardından, olayı araştırmak için oluşturulan bağımsız komisyon, verdiği raporda hükümetin "fikirlerle savaş" başlatması ve dünyaya ahlaki bir lider olmanın örneğini vermesi gerektiğini savunmuştu.
Raporda, "Eğer ABD, İslam dünyasında kendisini tanıtmak için yeterince saldırganca hareket etmezse, radikaller bu görevi seve seve yerine getirecektir" denilmişti.
Pentagon'daki bir çalışma grubu tarafından verilen diğer bir raporda da "Başarılı olmak için ABD'nin üretici ve evrensel bir fikir savaşı yürüttüğünü anlamamız gerekiyor, Batı dünyasıyla İslam arasında bir savaş değil. Bu savaş, fikirlerin saygı çerçevesi içinde konuşulmasını gerektirir ve dinlemekle başlar, on yıllarca süren bir çabayla devam eder" ifadeleri kullanılmıştı. Rapor, Beyaz Saray'a bu görevi yerine getirmek için Ulusal Güvenlik Konseyi bünyesinde bir stratejik iletişim ofisi oluşturmasını önermişti.