NEW YORK (İHA) - Dünya genelindeki ölümlerin ikinci sebebi, bakterilerin yol açtığı hastalıklar. İlaç şirketleri ise, insan sağlığını bu denli ciddi biçimde tehdit etmesine rağmen bakterilere karşı yeni ilaçlar geliştirmek konusunda isteksiz davranıyor. Bu konuda bir araştırma yapan bilim adamları, son 20 yılda onay alan yeni antibiyotiklerin sayısında yüzde 60'lık düşüş olduğunu belirledi. Ayrıca araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer çarpıcı sonuç da, şu anda ilaç şirketleri tarafından üzerinde çalışılan 500 kadar ilaçtan yalnızca 6'sının antibiyotik olması. Sağlık yetkilileri ise, bu gelişmelerden son derece kaygılı. Çünkü yeni ilaçlar geliştirilmezken, bakteriler her geçen gün mevcut ilaçlara karşı direncini artırıyor.
Araştırmayı yapan bilim adamı John Edwards, bu durumdan biraz da serbest piyasa ekonomisini sorumlu tutuyor. Edwards, gelişmiş ülkelerde kalp rahatsızlıkları, romatizma ve şeker hastalığının giderek yaygınlaştığını; ilaç şirketlerinin de alım gücünü düşünerek bu hastalıkları tedavi edecek ilaçları geliştirmeye yöneldiğini belirtiyor.
İlaç şirketlerini bu konuda teşvik eden unsuru, 'ilaçların kullanım süresindeki farklılıklar' olarak vurgulayan Edwards, "Antibiyotik alanlar, bu tür ilaçlara en fazla 1-2 hafta devam ediyor. Oysa kronik hastalar, kullandıkları ilaçlara neredeyse ömür boyu bağımlı durumdalar. İlaç şirketleri de daha fazla karlı olacağı düşüncesiyle kronik hastalıkları tedavi edecek yeni ürünleri geliştirmeye yöneliyor" diyor.
Edwards, bu soruna çözüm olarak duruma devletlerin müdahale etmesi ve ilaç şirketlerini antibiyotik üretmelerini sağlamak üzere teşvik etmesi gerektiğini söylüyor.