Yaklaşık 110 kişilik kazı ekibi ve işçinin çalıştığı antik kentin tiyatrosunun restorasyon çalışmaları esnasında bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında antik dönemin en büyük ve en fazla mermer maskları (maske) ortaya çıkarıldı.
ANADOLU, HİNT VE ARAP MASKLARI BULUNDU
Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt, bugüne kadar birçok kazı alanında değişik maddelerden mask bulunduğunu söylerken, bu büyüklükte, bu kadar erken tarihe ait ve bu kadar fazla ilk defa Stratonikeia antik kentinde yapılan kazılarda ortaya çıktığın söyledi. Doç. Dr. Söğüt, “Bulunan maskların arasında, Tanrı Dionysos’un tiyatro ve eğlence sahnelerinde görülen figürler var. Bunlardan özellikle Satyr ve Silenler çok tipik. Bunların dışında, arasında Artemis’in de olduğu antik dönemde çok sevilen tanrı ve tanrıçalar da var. Antik tiyatronun kazılarında ilk defa bu kadar çok heykel sanatının en güzel işçiliğini ortaya koyan masklar bulundu. Yaklaşık 2300 yıllık olduğu tahmin edilen ve şimdilik 15 tane olan masklar, Anadolu, Hint ve Arap toplumlara ait insanların betimlemesi şeklinde. Masklar genellikle trajedi ve komedi içeren figürlerden oluşuyor” dedi.
STRATONİKEİA YAŞAYAN BİR ARKEOLOJİ KENTİ
Stratonikeia antik kenti kazı Başkanı Söğüt, bulunan maskların antik dönem mimarisi ile ilgili ipuçları da verdiğini belirterek, “Bunlar tiyatroda bulduğumuz yazıtlar ile birebir aynı. 15 bin kişilik antik tiyatronun restorasyonunun tamamlanmasının ardından kazılarda ortaya çıkan masklar tiyatronun girişinde sütunları ve tüm üst yapısı ile birlikte yerlerine konulacak. Bulunan masklar antik dönem mimarisi ile ilgili yeni sonuçlar da ortaya koyuyor ve şimdiye kadar söylenenler değişiyor. Antik dönemde tiyatroya gelen dönemin zenginleri ve elit tabakası, girişte yer alan bu maskların arasından geçerek tiyatroya geliyordu. Kazılarda ortaya çıkarılan masklar yine tiyatro girişinde gelen ziyaretçileri karşılayacak. Stratonikeia’da yerin altı ile üstü barışık ve burası yaşayan bir arkeoloji kenti. Gören herkes buraya hayran kalıyor. Bana göre hayran olmakta çok da haklılar. Her geçen gün ortaya çıkan eserler ile bu daha da perçinleniyor” diye konuştu.
(İHA)