HABER

Araç tutması hayvanlarda da görülüyor

TRABZON (İHA) - En fazla seyahatin yaşandığı yaz mevsiminde vasıta tutmaları insanların korkulu rüyası olmayı sürdürürken, vasıtaların sadece insanları değil, hayvanları da olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Başhekim Yardımcısı Dr. Bahri Aslan vasıta tutmasının, sadece insanlarda değil, hayvanlarda da görülebildiğini söyledi.

Yaşlılarda daha az olmak üzere her yaşta insanda vasıta tutmasının görüldüğünü belirten Dr. Aslan "Vasıta tutması; otomobil, otobüs, tren, uçak ve gemi gibi herhangi bir araç ile seyahat ederken ortaya çıkan bulantı, kusma gibi rahatsızlıklardır. Buna 'hareket hastalığı da denir' Sadece insanlarda değil, hayvanlarda da görülebilmektedir. Yaşlılarda daha az olmak üzere her yaşta görülebilir. Özellikle gemi seyahatlerinde daha çok görülür" dedi.

Vasıta tutmasının oluşumuyla ilgili bilgi veren Dr. Aslan, "İç kulakta denge organı bulunur, buna salyangoz (cochlea) denir ve üç adet yay şeklinde kanallar vardır. Bu kanalların fonksiyonları üç yöne, sağ, sol, ön, arka, ve yukarı, aşağı şeklinde düzenlenmiştir ve hareketleri beyine bildirerek dengede kalmayı sağlarlar. Denge organı ayakların hareketine göre ayarlanmıştır. Ani hareketlerde denge organı ayaktan aldığı bilgileri beyine iletirken problemler ortaya çıkar. Hareket durumunun gözle görülemediği hallerde bu problem daha çok yaşanır" diye konuştu.

Belirtileri ve alınabilecek tedbirler hakkında önemli uyarılarda bulunan Dr. Aslan "Belirtileri, bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, terleme, nabız hızlanması, ağır durumlarda aşırı kusma ve yönünü tayin edememe olarak karşımıza çıkmaktadır. Alınabilecek tedbirler ve tedavi yöntemi ise, yola çıkmadan önce alkol, kahve ve süt içmemeli, ağır ve yağlı yemekler yenmemelidir. Seyahat sırasında otomobil ve otobüsün önünde oturmalı. Otomobil kullanan şahıslarda vasıta tutması olmamaktadır. Bu nedenle ya otomobili kendi kullanmalı veya önde oturmalıdır. Seyahat sırasında sık sık mola verilmeli. Trende seyahat ediliyorsa trenin gidiş yönüne doğru oturmalı. Otobüste seyahatte ön koltuklara oturmak, önündeki manzaraya ve yola bakmak hastalığı engeller. Uçakta ise orta sıralar tercih edilmeli. Gemide de ortasındaki kabinler daha uygundur. Keskin kokulardan uzak durulmalı. Seyahat sırasında çok yemek yemek veya hiç yememek rahatsızlığı artırır. İçecek olarak en uygunu sudur. Okumak iyi gelmez, çevreye bakmak daha uygundur. Sakız çiğnemek iyi gelebilir. Gerekiyorsa seyahat öncesi hekim tavsiyesi ile vasıta tutmasını önleyici ilaçlar alınabilir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler