BURSA (İHA) - Arı kovanlarındaki sıcaklığın sabit bir düzeyde olmasının sırrının genetik çeşitlilikten geçtiği ortaya çıktı.
Avustralya'da yapılan bir araştırmada, birden çok erkekle çiftleşmiş kraliçelerin yönettiği kovanlarda sıcaklığın kararlı olduğu belirlendi. Arıları izleyen uzmanlar, kovan içindeki sıcaklığın aşırı düzeylere yükselmesiyle, bir grup arının kovanın girişi önüne gelerek, birlikte kanat çırptığını ve kovandaki sıcak havanın dışarıya çıkmasını sağladığını belirlediler. Kovan aşırı derecede serinleyince de birbirlerine sokulan arılak metabolik ısı üretiyorlar.
Avustralya'nın Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar, bazı kovanlarda sıcaklığın sabit bir düzeyde tutulmasının sırrının genetik çeşitlilik olduğunu açıkladı. Julia Jones başkanlığındaki araştırma ekibi, birden çok erkekle çiftleşmiş kraliçelerin yönettiği kovanlarda sıcaklığın daha kararlı olduğunu ortaya koydu. Soyları ayrı babalara ulaşan işçi arıları inceleyen araştırmacılar, her gruptaki arıların, öteki gruptakilerden farklı bir düzeye ayarlanmış bir iç termostata sahip olduklarını kaydetti. Bunun pratik sonucu, farklı gruptaki arıların, farklı sıcaklıklarda serinletme eylemine başılamaları. Böylece kovanlarda sıcaklıklar aşırı bir düşme ya da artış göstermeden görece sabit bir düzeyde tutulabiliyor.