SAMSUN (İHA) - Trakya Üniversitesi'nden emekli ve arıcılık alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, halen arıcılık sektörünün ilkel, babadan kalma yöntemlerle yapıldığını söyledi.
Samsun Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Arıcılıkta Başarı Yolları' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, bölge arıcı üreticilerine, arıcı ve bal üretimi, sektörün sorunları, üretim yöntemleri gibi konularda bilgi verdi. Üretimde arıcı, çiçek ve bal 3 ana unsurunun bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Doğaroğlu, "Ne yazık ki ülkemizde arıcılık halen ilkel, babadan kalma yöntemlerle yapılıyor. Bir an önce modern üretim uygulamasına geçilmelidir. Bir çok Avrupa ülkesinde uygulanan modern üretim teknikleri bilinmiyor. Modern cihazlar var. Bunlardan kimsenin haberi yok. Bal üretimi tamamen teknik verilere dayanılarak yapılıyor. Bizde ise babadan öğrenilen bilgiler uygulanıyor. İlk önce üretim yaptığımız maddenin nasıl yetiştirildiği zaman daha fazla verim alınır ve kaliteli olur bunu öğrenmeliyiz" dedi.
Bir çok ülkede seyyar bal üretim sistemi denilen bir teknik uygulandığını dile getiren Doğaroğlu, "Nerede uygun çiçek alanı ve arazi varsa seyyar bir tesis yapılarak kovanlar o bölgelere taşınabilir. Arıların hangi alana kadar çiçeklerden bal topladığı, zararlılarla mücadele, uzman desteği gibi bir çok konuya dikkat ediliyor. Yani daha çok verim ve kalite bu uygulamaları beraberinde getiriyor. Ayrı bir sorunda balın kalitesinde titiz olmamamız. Üretim tekniklerinin bilinmemesi ve piyasaya dağıtım sırasında kalite oldukça düşüyor" diye konuştu.
Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Mustafa Sarıoğlu ise, sektörde artık kendilerinin sözünün geçeceğini, tefecilik anlayışla yürüyen sektörün temizleneceğini, üreticinin gerçek hakkının verilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Toplantıya, Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, Samsun Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Halit Çukula ve çok sayıda arıcı katıldı.