HABER

Asansörlerde "kırmızı" tehlike

İstanbul'da 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör kazası, "asansör güvenliği" konusunu yeniden gündeme getirdi.

Türkiye genelinde kullanılan yaklaşık 350 bin asansörden kontrol edilebilenlerin yüzde 72'sinin kullanılması yasak olan "kırmızı etiketli" olduğu belirtildi.

Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asansörlerin 2008 yılında çıkan bakım ve işletme yönetmeliğine göre kontrolden geçirildiğini, bu yönetmeliğin de 2013'te tekrar revize edildiğini söyledi.

Kontrolleri A tipi muayene kuruluşlarının gerçekleştirdiğini belirten Duransoy, yapılan denetim ve kontrollerin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketlerin yapıştırıldığını, bunun amacının vatandaşları bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.

Yeşil etiket yapıştırılan asansörün güvenli bir şekilde kullanılabileceğini gösterdiğini dile getiren Duransoy, şöyle konuştu:

"Yeşil etiket vurulmuş bir asansör teknik olarak uygunsuzluğu olmayan bir asansördür. Tamamen uygun ve rahatlıkla kullanılabilir bir asansör. Sarı etiket vurulmuş asansör, raporunda kullanılmasına mani olmayan bir kısım eksiklerin olduğunu gösterir. Kırmızı etiketli asansörlerin en kısa zamanda bina yöneticileri tarafından tadilattan geçirilmesi ve bu sırada da kesinlikle kullanılmaması gerekir. Eğer, bina yöneticiniz buna uymuyorsa vatandaş olarak kendiniz uyarın. Yine devam ediyorsa belediyeye ya da Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürlüklerine şikayetlerinizi iletin."

- Asansörlerin yüzde 72'si kırmızı etiketli

Asansör denetimlerinin pek parlak bur durum arz etmediğini vurgulayan Duransoy, "2013 verilerine göre Türkiye'de kontrol edilen asansörlerin yüzde 72'si kırmızı etiketli. Yani, kullanılmaması gereken asansörler. Ama bilinçsizlik ve eğitimsizlik nedeniyle halen kullanılıyor. Bunların mutlaka belediyeler tarafından mühürlenmesi gerekiyor. Vatandaşlar da bu konuda çok bilinçli olmadığı için bu kırmızı etiketli asansörlere maalesef biniyorlar ve kullanıyorlar. Bunlar tamamen can ve mal güvenliğine zarar verici tehlikeli asansörler" diye konuştu.

- Merdiven altı kurulum ve montaj firmaları

Duransoy, asansörlerin kurulumu ve montajını yapan firmalar konusunda da büyük sıkıntılar olduğuna işaret ederek, Türkiye genelinde yaklaşık 1500 merdiven altı diye tabir edilen firma olduğunu ileri sürdü. Asansörlerin başka facialar yaşanmadan emniyet altına alınması gerektiğine dikkati çeken Duransoy, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 350 bine yakın asansör var. Bu asansörler, son çıkmış yönetmeliklerle CE standardı olması gereken asansörler. Fakat, bunların içinde eski ve revize edilmemiş asansörler de olduğu için, yaklaşık 150 bini, neredeyse yarıya yakını CE etiketi olmayan asansörler. Bunu, Makine Mühendisleri Odası genel merkezinin nisan 2014 tarihli raporunda görebilirler. 350 bin asansörün 150 bini direk kontrol edilse veya edilmese bile şu anda can ve mal güvenliğine sıkıntı verecek asansörler. Bu asansörler yetkili firmalar tarafından yapılması ve kurulması gereken asansörler. Türkiye genelinde asansörlerin kurulum ve montajını yapan yaklaşık 663 yetkili firma var. Bizim merdiven altı diye tabir ettiğimiz veya belge almayan 1500'e yakın firma var. Bunlar aynı zamanda montajlarını gerçekleştiriyorlar. Bunların sıkı bir şekilde denetime alınıp, kontrol edilip cezalandırılması ve faaliyetlerinin durdurulması gerekiyor."

- Asansörde hiç etiket yoksa?

Vatandaşların, kullandıkları asansörlerde yeşil, sarı veya kırmızı etiket olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Duransoy, "Eğer asansörde hiç etiket yoksa, A tipi muayene kuruluşu size hiç gelmemiş demektir. Belediyeye veya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat edip asansörünüzün kontrol edilmesini istediğinizi bir dilekçe ile beyan edebilirsiniz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler