HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemler

Terleme vücudun ısı dengesini sağlaması açısından önemli bir mekanizmadır.

Aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemler

Vücudumuzdaki ter bezleri en çok el, ayak, koltuk altları, alın ve yanak bölgesinde yerleşiyor. Aşırı terleme (hiperhidroz) ise kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecek derecede terleme olmasıdır. Günümüzde her yüz kişiden üçü toplum içinde yaşamayı zorlaştıran bu rahatsızlıktan muzdarip. Özellikle yaz mevsiminde sıcakların etkisiyle terleme kaçınılmaz. Ancak hemen her mevsim devam eden, yaz mevsiminde ise sosyal yaşamı bile etkileyen boyutlara ulaşan bu durum insanların yaşamında ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Bu sorunla yaşayan insanlar kıyafetlerinin özellikle koltuk altlarının sürekli ıslak olması, çok sık kıyafet değiştirme ve üst değiştirme, tokalaşamama ve yazı yazarken elinin altına bir kağıt koyma gerekliliği olması gibi problemler bizim en sık karşılaştıklarımız. Bu nedenlerle kişi giderek evden dışarı çıkmamaya çalışmakta ve bu da psikolojik problemlere yol açmaktadır.

Dr. Güniz Eker Uluçay'ın verdiği bilgiye göre, ter miktarı kişiden kişiye göre değişen oldukça değişken bir kavram olduğundan kişiye hiperhidroz tanısı koymak kolay değildir. Ancak tanı koyulduktan sonra aşırı terlemenin çeşitli tedavi yolları mevcut.

Çoğu kişilerde altta yatan herhangi bir hastalık olmamasına rağmen, bazı kişilerde ise tiroid bezinin fazla çalışması, obezite (şişmanlık), menopoz, böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, kalp krizi, kanserler, stres, psikiyatrik hastalıklar gibi birçok hastalık aşırı terlemeye yol açabilir.
Terleme sorunu bazen kişisel çabalarla önlenebilmektedir. ERA Estetik ve Saç Ekim Merkezi'nden Dr. Uluçay'ın önerileri şöyle:

• Açık renk, pamuklu ve geniş dokunmuş giysiler tercih edin. Sentetik giysilerden uzak durun.

• Sanılanın aksine bol sıvı tüketimi terlemeyi arttırmaz. Bol su tüketiniz su vücut sıcaklığınızı dengede tutmanızı sağlar.
• Keskin tatlı, acı, baharatlı yiyecekler yerine daha hafif sade yiyecekler tercih edin.
• Fazla kilolar terleme sebebidir. Kilolarınızdan kurtulun.
• Aşırı terleme sorunu olan bölgelerinizde pudra kullanarak terlemeyi azami seviyeye indirebilirsiniz.
• Her gün banyo yapın ve banyodan çıkınca iyice kurulanıp, terleme önleyici ürünler kullanın.
Tüm bunlara rağmen terleme sorunuyla baş edemeyen insanlar için ise cerrahi dışı öneriler;
• İyontoferez, özellikle el, ayak ve koltukaltı bölgesinde yaşanan terleme sorunu için kullanılan bir yöntemdir. Doğru şekilde kullanıldığında ve kişiye özel durumlara göre ayarlandığında iyontoforezin avuç içleri ve ayakları terleyen kişiler için çok yüksek bir başarı oranına sahip olduğu kanıtlanmıştır. Ancak sık tekrarlarla yapılması gerekliliği en önemli dezavantajıdır.

• Botulinum toksin enjeksiyonlarının terleme tedavisindeki rolü günümüzde giderek artmaya başlamıştır. Son yıllarda tüm dünyada tedavi edici etkisinin yanı sıra estetik amaçlı olarak da çok fazla kullanılan botulinum toksin, günümüzde aşırı terleme için geliştirilen alternatif yöntemlerden biridir. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde tercih edilmektedir. Botulinum toksin ile aşırı terlemeye neden olan sinir uyarımları bloke edilerek terleme sorununa çözüm yaratılmaktadır. Botulinum toksin uygulandığı takdirde kişilerde 4-6 aya kadar kesin sonuçlar görülebilmektedir.
• İlaç kullanımı ise tüm vücutta generalize terlemesi olan, kafa ve yüz bölgesinde aşırı terleme olan ve diğer tedavi yöntemlerinden faydalanamayan hastalar için önerilmektedir. Ancak bu ilaçlar ciddi yan etkileri nedeni ile mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Botulinum toksin ve iyontoferez gibi yöntemler ile aşırı terleme (hiperhidroz) artık kişilerin sosyal hayatlarını ve psikolojilerini etkileyen bir sorun olmaktan çıkmıştır. Aşırı terlemenin azaltılmasının ise kişi sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler