Türk Silahlı Kuvvetleri Kanunlarında değişiklik öngören 4 ayrı yasa tasarısı TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda benimsendi.
TBMM Milli Savunma Komisyonu bugün bazı askeri kanun tasarılarını görüşmek üzere Komisyon Başkanı Cengiz Kaptanoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıya Milil Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Komisyonda kısa süren müzakerelerin ardından benimsenen ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kanunun'da değişiklik öngören yasa tasarısıyla, 'bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek fiilini işleyen öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığı görevlerine son verilecek. Öğretim elemanlığı görevine son verilen personel, Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargah veya kurumlara atanacak'. Tasarı ile GATA'da görevli öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığından çıkarılmasına ilişkin esasların, yükseköğretim kurumlarında görevli diğer öğretim elemanları ile uyumlu hale getiriyor.
Yine kabul edilen ve er ve erbaş harçlıkları kanununda değişiklik öngören tasarıya göre, seferberlik tatbikatlarında veya eğitimlerine katılan bekar yedek erbaş ve erlere, tatbikat veya eğitim süresince, her iş günü için, 16 yaşını bitirmiş işçilere uygulanmakta olan asgari ücretin net tutarının çavuşlara yüzde 100'ünün, onbaşılara yüzde 90'ının ve erlere de yüzde 75'inin 30'da 17'si tutarında ödeme yapılacak. Böylece bir mağduriyet önlenmiş olacak. Komisyonda Kabul edilen ve 'Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndaki değişikliğe göre Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait tesisler çevresinde kurulan askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinin bağlanacağı yetkili komutanlık Sahil Güvenlik Komutanlığı olarak hükme bağlanıyor.
ASKERİ KIDEME YENİ DÜZEN Komisyonda 4. yasa tasarısı olarak ele alınan ve değişiklik yapılan bir düzenlemede kıdemlerle ilgili. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, ilave eğitim alan subayların nasıplarıyla ilgili maddeyi (atamalarını) yeniden düzenlerken, Kuvvet Harp Akademileri öğrenimini tamamlayıp kurmaylığı onaylanan subaylara 2 yıl, bunlardan Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun olanlara da ayrıca 1 yıl olmak üzere toplam 3 yıl ilave kıdem verilecek. Harp Akademileri Komutanlığı'nca düzenlenen komutanlık ve karargah subaylığı öğrenimini bitiren subaylara; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personel temin ve yetiştirme planlarında belirtilecek ihtiyaç duyulan bilim dallarında yüksek lisans öğrenimi yapanlardan, kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kendi namına olmak üzere ayrı ayrı olarak bilim dalı karşılığında tahsisi yapılan kontenjanlara giren subaylar 1'er, bunlardan doktora yapanlar 1, doğrudan doktora yapanlar 2, doçent olanlar da ayrıca 1 yıl olmak üzere toplam 3 yıl kıdem alacak.
Tıpta uzmanlık belgesi alanlarla, diş tabipliği, veterinerlik ve eczacılıkta uzman belgesi alanlara veya doktora yapanlara 2 yıl, bunlardan doçent olanlara ayrıca 1 yıl olmak üzere de toplam 3 yıl kıdem verilecek. İlgili kanunun subaylığa nasıp kısmını düzenleyen hükümlerine göre muvazzaf subaylığa nasbe edilenler hariç, Silahlı Kuvvetlere muvazzaf subay olarak katılmadan önce branşlarıyla ilgili öğrenimlerini kendi nam ve hesaplarına yapmış veya subay atandıktan sonra bitirmiş olanlar, lisansüstü öğrenimi tamamladığı için sınıfları değiştirilen subaylar ile lisansüstü öğrenim kaynağına göre subaylığa atanan astsubaylara kıdem verilecek. Bu şekilde kıdem alanların nasıpları düzeltilecek.
Bu madde hükümlerine göre verilen kıdemlerin toplamı hiçbir şekilde 3 yılı aşmayacak. Lisans üstü öğrenim kıdemi verileceklerde özetle şu şartlar aranacak:
"Müracaat tarihinde sicil notu ortalamasının, sicil tam notunun yüzde 90'ı ve daha üstünde olması, lisansüstü öğrenimini kendi nam ve hesabına yapanlar için askeri disiplin, tutum ve davranışları, görevindeki başarısı, mesleki bilgi ve yetenekleri, genel kültürü, ahlaki ve şahsi nitelikleri bakımından kıdem almaya layık bulunduğuna dair Subay Sicil Yönetmeliği'nde yer verilen Lisansüstü Öğrenim Kıdemi Nitelik Belgesi'nin müspet olarak düzenlenmiş olması, affa uğramış ve cezaları ertelenmiş olsalar bile, devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile adi suçlardan mahkum olmaması."
Üstün başarı nedeniyle alınacak kıdemlerin toplamı 6 yılı geçemeyecek. Yasa tasarısında önergeyle yapılan değişiklik çerçevesinde, kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce yüksek lisans öğrenimini tamamlamış ve henüz kıdem almamış olan subaylar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde (bu süre kanun tasarısında 2 ayla sınırlı tutulmuştu) yüksek lisans öğrenim kıdemi almak maksadıyla müracaat etmeleri halinde, bu kanundan önceki esaslar dahilinde yüksek lisans kıdeminden yararlanabilecek. Bu arada Komisyon görüşmeleri sırasında Komisyon Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ile komisyonun tek kadın üyesi AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Ertuğrul arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Komsiyon Başkanı Kaptanoğlu İnci Ertuğrul'a söz vermek isterken yanlışlıkla "İnci Bey" dedi. İnci Ertuğrul da Kaptanoğluna "Beni bey gibi görmeye başladınız" karşılığını verdi.