SAMSUN (İHA) - Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Uzun, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon insanı etkilediğinin tahmin edildiğini söyledi.
Atakum Belediyesi Eğitim ve Eğlence Merkezi'nde, 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla astım hastalarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya az sayıda astım hastası katılırken, katılanlara bilgi veren Doç. Dr. Oğuz Uzun, astımın görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak arttığını dile getirdi. Astımın kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu açıklayan Uzun, "Astımın tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin ediliyor.
Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık çocukluk döneminde daha sıktır. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalara alışmasına neden olabilmektedir. Yakınmasız kalabileceklerini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvuruda geç kalmakta ve hastalıkları ilerleyebilmektedir. Oysa uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır. Ancak buna rağmen Türkiye'de astımlı hastaların yalnızca yüzde 1.25'inde bir yıl boyunca tam kontrol sağlanabilirken, bu oran Batı Avrupa'da yüzde 5.3'tür. Astım hastalarının yüzde 90'ı gündüz yakınma yaşamakta, yüzde 60'ı gece uyanmaktadır. Son bir yılda her dört hastadan biri hastaneye yatmış, yarısı acil başvuruda bulunmuştur. Astımlıların yüzde 80'i günlük yaşamının bu hastalıktan etkilendiğini belirtmekte, ancak yüzde 43 gibi yüksek bir oranı iyimser bir algılama sonucu hastalığının kontrol altında olduğunu düşünmektedir" dedi.
Astımın erişkinlerde işgücü, çocuklarda ise okul devamlılığında azalmaya neden olduğunu belirten Uzun, başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, hastane personeli ve eczacıların bilgilendirilmesinin önem kazandığını, Türk Toraks Derneği olarak son yıllarda eğitim çalışmalarına önem verdiklerini ifade etti.