HABER

Astronotlar uzay istasyonundan döndü

MOSKOVA (İHA) - Dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) misyonlarını tamamlayan Rus kozmonot Salizhan Şarıpov, Amerikan astronot Leroy Chiao ve İtalyan Roberto Vittori, bu sabah erken saatlerde Soyuz uzay aracı ile dünyaya döndü.

Misyon kontrol yetkilileri gazetecilere, Soyuz kapsülünün Moskova saatine göre 02.08 (TSİ 01.08) sıralarında Kazakistan'daki Arkalık şehri yakınlarında, gece karanlığında toprağa yumuşak bir iniş yaptığını belirtti.

"Her şey planlandığı gibi gitti" şeklinde konuşan Karşılama Grubu Başkanı General Vladimir Popov, uygun olmayan hava şartları ve karanlık sebebiyle inişin zor olmasına rağmen, astronotların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

İniş sırasında 6 Mi-6 helikopteri, 2 AN-12 uçağı ve diğer kurtarma araçlarının, herhangi bir aksiliğe karşı bölgede hazır bulunduklarını bildirildi.

General Popov, "Paraşütü açtığında, karanlığa rağmen iniş kapsülü tespit edildi ve 3 helikopter, ininceye kadar kapsüle eşlik etti" dedi.

Kapsül indikten sonra ilk olarak Şarıpov'un çıktığı, onu Chiao ve Vittori'nin takip ettiği kaydedildi.

Astronotların helikopterle Arkalık şehrine götürüldükleri ve burada yapılan ilk sağlık tetkikinden sonra, Moskova'daki Chkalovski Havaalanı'na doktorlar refakatinde nakledildikleri bildirildi.

Popov, "Uzay istasyonunda yaklaşık 193 gün çalışan kozmonotlar Salizhan Şarıpov ve Leroy Chiao, ayrıca Avrupa Uzay Ajansı'ndan Roberto Vittori'nin sağlık durumları iyi" şeklinde konuştu.

Soyuz uzay aracı, dünyaya dönmek üzere UUİ'den dün gece 22.45 (dün gece TSİ 21.45) sıralarında ayrılmıştı. Rus uzay yetkilileri, Vittori'nin uçuş giysisine oksijen tedarikinde bir problem yaşanması sebebiyle, dönüş uçuşunun 4 dakika geciktiğini belirtti.

UUİ'de 10. kez görev yapan Şarıpov ve Chiao, Ekim ayından bu yana uzaydaydılar ve bu süre zarfında 2 uzay yürüyüşü yaptılar. Vittori ise, UUİ'de 10 günlük bir bilimsel misyonu gerçekleştirdi. Avrupa Uzay Ajansı (AUA), misyonun başarılı olduğunu bildirdi.

Vittori'nin UUİ'de 22 deney gerçekleştirdiği, bunların arasında astronot fıtığı üzerinde testler, depremlerle ilgili olabileceği düşünülen dünyadan yayılan elektromanyetik dalgaların araştırılması ve yörüngedekiler için gıda teminine yönelik potansiyel bir kaynak olan bitkilerin yetiştirilmesinin bulunduğu belirtildi.

Uzay kapsülünde, 3 astronotla birlikte 50 canlı salyangoz da dünyaya döndü.

Uzay istasyonunda, Şarıpov, Chiao ve Vittori'nin yerine Rus Sergei Krikalev ve Amerikan John Philips kaldı. Onların da misyonlarını tamamladıktan sonra, yeni ekibi getirecek Amerikan uzay mekiği Discovery ile birlikte dünyaya dönmeleri bekleniyor.

Şubat 2003'te Columbia uzay mekiği faciasından beri Amerikan uzay mekiği seferleri durdurulmuştu. Verilen aradan sonra ilk seferi Discovery'nin yapması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler