HABER

Ata sporlarına ilgi artıyor

FURKAN ABDULA - Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekili ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, bu yıl ikincisini düzenledikleri Etnospor Festivali'ne gösterilen yoğun ilgiye dikkati çekerek, "Beklentimizin çok üzerinde bir taleple karşılaştık. Hemen ikincisini geçtiğimiz mayıs ayında yaptık. Talepler gün geçtikçe katlanarak artıyor." dedi.

Kazancı, Etno Fest Yağlı Güreş Turnuvası'nın düzenlendiği Makedonya'nın başkenti Üsküp'te AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'deki mevcut federasyonlarda, normal şartlarda her bir federasyonun bir tane spor dalı olmasına rağmen kendi federasyonlarında sekiz spor dalı bulunduğuna işaret eden Kazancı, ata sporlarını Türk halkına ve dünya halklarına duyurmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Kazancı, Türk kültür ve genetiğindeki ata sporlarını yeni nesle aktarabilmek idealiyle yola çıktıklarını vurgulayarak, son dönemde bu sporlara rağbetin arttığını kaydetti.

Bu talebi gördüklerinde, Dünya Etnospor Konfederasyonu ile birlikte ilk olarak iki yıl önce Etnospor Festivali düzenlediklerini ifade eden Kazancı, "Beklentimizin çok üzerinde bir taleple karşılaştık. Hemen ikincisini geçtiğimiz mayıs ayında yaptık. Bunda da bu talebi yine katlayarak gördük. Talepler gün geçtikçe katlanarak artıyor." diye konuştu.

Etnospor Festivalinin ilk ikisini gerçekleştirdiklerinde sadece Türk kültürüne ait ata sporların tanıtımını yaptıklarını, gelecek yıllarda ise diğer uluslararası kültürel ve etnik sporların tanıtımını da yapmayı planladıklarını aktaran Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim misyonumuz, bu sporların, bizim genetiğimize ait, bizim kültürümüze ait sporların yansıtılması için elimizden gelen bütün imkanları kullanmak ve halkımıza, yeni nesile sunmak. Bu hızlı bir şekilde yayılıyor, gelişiyor. Bu iki senelik süre zarfında bizim sporlarımızın, bir okçuluğun, bir at binmenin, bir ciritin inanılmaz bir şekilde yayıldığını hep beraber gözlemleyebiliyoruz. TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde 7'den 70'e herkes tarafından merakla takip edildiğini ve küçük çocukların at binmeyi taklit etmesi, ok atmayı taklit etmesi gibi etkinlikleri seyrettiklerini görüyoruz. Bize tabii ki ayrı bir zevk veriyor."

- Beklenti 100 bin, katılım 350 bin

Dünya Etnospor Konfederasyonunun 2 yıl kadar önce Bilal Erdoğan başkanlığında Kırgızistan'da kurulduğunu hatırlatan Kazancı, "Bu sadece bizim Türkiye'de değil Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Makedonya tarzında, buralardaki yine bizim kültürümüze, yani Müslüman manevi havasını tatmış olan sporcularımızın katkılarıyla ilerleyerek devam edecektir. Yani biz bu geleneği başlattık ama bir gösteriş için değil, gerçekten bu varolan, bize ait olan sporların, geleneğin yeni nesillere taşınması için biz bu irtibatı daimi olarak devam ettirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Özellikle okçuluğa gösterilen ilgiye dikkati çeken Kazancı, antrenman alanlarında boş yer bulunmadığına dikkati çekti.

Dünya Etnospor Konfederasyonu ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu olarak maliyeti yüksek olmayan tesisler kurma eğilimine giriştiklerine dikkati çeken Kazancı, çok fazla rağbet olduğu için tesisleşme yoluna gidildiğini ve çok sayıda tesis oluşturduklarını dile getirdi.

Kazancı, Etnospor Festivali'ni ilk düzenlediklerinde 100 bin civarında katılım beklediklerini kaydederek, "Bizim kültürümüze ait olan, folklor olsun, gurme kültürü olsun, el sanatları, el işçiliği olsun, Anadolu'dan, Osmanlı'dan gelen bizim kültürümüze ait tüm sergilenmesi gereken değerleri biz sergilemeye çalıştık. 50 ila 100 bin kişi gelsin, dediğimiz ilk sene yaklaşık 350 bin kişi geldi. Biz bundan tabi ayrıca zevk duyduk." diye konuştu.

Bu yıl mayıs ayında İstanbul'da düzenledikleri festivalde de aynı içeriklere ilaveten Fetih Yağlı Güreşleri başlattıklarını dile getiren Kazancı, "Bunun dışında Türkiye Jokey Kulübü ile beraber küçük pony atlarımızın sayısını arttırdık. Gelen çocuklarımız atlara binsin, atlarla temas etsinler istedik. Bunun dışında mas güreşi dediğimiz minder üzerinde güç gösterisi yapılan, rahatlıkla yapılabilecek bir sporu geliştirip sunduk. Mangala dediğimiz akıl oyununu sergiledik, neredeyse katılan herkese Mangala hediye etmeye çalıştık. Han çadırlarımız oldu. 43 tane han çadırımız vardı. Bu han çadırlarında yine bizim yörelere, Türkiye'ye ait 7 yöreye ait olan yiyecek, tatları sunduk. Gelen misafirlerimiz bunlardan tatmaya çalıştı. El işçiliklerini sergiledik." değerlendirmesinde bulundu.

- Erzurum'da Türk Oyunları Festivali Daha önce Kırgızistan'da yapılan Dünya Göçebe Oyunları'na da değinen Kazancı, "İkincisi normal şartlarda Türkiye'de yapılacaktı. Biz uygun bir ortam olmadığı için Kırgızistan'a devrettik o hakkımızı. İnşallah bu sefer üçüncüsü Türkiye'de gerçekleşecek." dedi.

Kazancı, bu yıl Erzurum'da Türk Oyunları adıyla kültür festivali havasında Türk oyunlarının gösterileceği bir etkinlik planlamayı düşündüklerini belirterek, bunu ilk kez kamuoyuyla paylaştıklarının altını çizdi.

En Çok Aranan Haberler