İnan Kıraç’ın “Atatürk G.Saraylıydı” açıklamasıyla alevlenen tartışmaya araştırmacıların yorumu: “Atatürk futbola ilgi duymadı. Tuttuğu tek takım Milli Takım’dı.”
Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç’ın “Atatürk hakkında çok konuşuluyor. Kimi Fenerbahçeli, kimi ise Beşiktaşlı olduğunu söylüyor. Biz de diyoruz ki Atatürk Galatasaraylıydı. Çünkü Atatürk, Cumhuriyeti kurduğunda yanında 23 Galatasaraylı vardı. Bu Cumhuriyet’in temellerinin atılmasında böyle Galatasaraylılar var” açıklaması yıllardır süren “Atatürk hangi takımı tutardı?” tartışmasını tekrar alevlendirdi. Üç büyüklerin yöneticileri ve taraftarları Atatürk’ün kendi takımlarını tuttuğunu iddia etti. Ancak Atatürk’ün sporla ilişkisini inceleyen araştırmacılara ve çevresindekilere göre tarihi gerçeğin bunlarla hiçbir ilgisi yok. Futbolu sevmeyen Atatürk’ün kulüplerle ilişkisi sadece ziyaretlerden ve bazı sosyal ortamlarda bulunmaktan ibaretti.
İnan Kıraç’ın iddiaları
Türkiye’deki en köklü polemiklerden “Atatürk Fenerli mi? Cimbomlu mu?” tartışması bu kez yeni ve ciddi bir iddiayla yeniden alevlenmişti. Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı, dün Galatasaray Lisesi’nde yaptığı konuşmada yeni iddialar ortaya atmıştı. Galatasaray Lisesi’nde düzenlenen törende konuşan Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, 28 yıldan beri Atatürk’ün Galatasaray Lisesi’ni ziyaret ettiği 2 Aralık tarihinde 50. yıl mezunlarına madalya ve beratların verildiğini, bu yıl pazar gününün 6 Aralık tarihine denk gelmesi nedeniyle töreni düzenlediklerini söylemişti.
Cumhuriyet’i kurdular
Atatürk hakkında çok konuşulduğunu, kiminin Fenerbahçeli, kiminin ise Beşiktaşlı olduğunun söylediğini kaydeden Kıraç, “Biz de diyoruz ki Atatürk Galatasaraylıydı. Çünkü Atatürk Cumhuriyeti kurduğunda yanında 23 Galatasaraylı vardı. Bu Cumhuriyetin temellerinin atılmasında böyle Galatasaraylılar var. Bu kişilerin isimlerinin yer aldığı bir kitabı yakında çıkaracağız” demişti..
‘Atatürk’ün yanındakileri kulüple ilişkilendirmek doğru değil’
TRT eski Spor Müdürü Doğan Yıldız, Ata’nın spor tutkusunu yazdı.
GAZETECİ-yazar Doğan Yıldız’ın Atatürk ve Spor kitabında ise Atatürk’ün sivil yaşama geçmeden önce 2 yada 3 kez maç seyrettiği belirtiliyor. Ancak Atatürk Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından kendi adına düzenlenenler ve milli maçlara bile gitmiyor. Ancak Atatürk başta güreş ve binicilik olmak üzere yürüyüş, atıcılık, avcılık, yüzme, kürek, eskrim, satranç, bilardo gibi sporları hem yapıyor hem de çok seviyor. Doğan Yıldız, İnan Kıraç’ın sözlerini şöyle değerlendirdi: “O dönem İlkokul mezunu bile sayılı. Galatasaray Lisesi yani Mekteb -i Sultani mezunluğu bir ayrıcalık. Atatürk’ün çevresinde Galatasaray Liselilerin olması çok doğal. Harbiyeli paşalar bile valiliklere atanıyor. Ancak bunu kulüple ilişkilendirmek doğru değil. Eğer bu konuyla ilgili şehir efsanelerini yazsaydım, 450 sayfalık bir kitap daha ortaya çıkardı. Atatürk hepimizin Atatürk’ü. Atatürk’ü bir takımın taraftarı yapmak sadece komiklik ortaya çıkarır. Ancak Atatürk’e bütün kulüplerin çıkması olağanüstü güzel birşey. Atatürk hangi takımı tuttuğu hakkında söylenen çoğu şey uydurma. Atatürk İstanbul’da hiçbir maça gitmediği gibi Ankara’da kendi emriyle kurulan Muhafızgücü takımını da hiç izlemedi. Ancak güreş müsabakalarını izlemekten zevk alırdı. Futbola karşı ilgi ve yakınlık duymadı. Çünkü mütareke sırasında işgal takımlarıyla maç yapan Fenerbahçe ve Galatasaray’ın da içinde bulunduğu takımların futbolcularının yabancılarla omuz omuza fotoğraf çektirmelerinden dolayı kırgındı. O dönemde Beşiktaş’ın futbol takımı da yoktu. Sivil yaşamında Galatasaray Kulübü’nü ziyaret etmemesine rağmen Galatasaray’dan ayrılan kişilerin kurduğu Güneş Spor Kulübü’nü iki kere ziyaret etti. Yaveri Cevat Abbas Gürer’i de kurucu başkanı yaptı.
‘Takım tutmadığım maçlara gitmediğimden belli değil mi?’
Eski Futbol Federasyonu Başkanı Mustafa Kemal Ulusu’nun Atatürk’ün Kütüphanecisi olan babası Nuri İleri’nin anılarını derleyerek yazdığı “Atatürk’ün Yanı Başında” kitabına göre Atatürk futbolu sevmediği gibi spor sayfalarını da okumazdı. Nuri Ulusu hatıralarında Atatürk’ün 2 Aralık 1930’da şiirlerini çok sevdiği Galatasaray Lisesi Müdürü Tevfik Fikret’i ziyaretinde yaşananları şöyle anlatıyor: “Çocukların ’biz Galatasaraylıyız, siz hangi takımı tutuyorsunuz?’ sorusunu Paşa, ’Çocuklar siz Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı, Fenerbahçe’yi veya diğer takımları tutunuz. Sporu seviniz, oynayınız. Ama ben ve benim gibi toplum önünde olan insanlar asla takım tutmamalı veya tutarsa onu hep içinde saklamalıdır. Bunun için de ben hiçbir takımı tutmam. Sadece Milli Takım’ı tutarım.” Ulusu’nun anılarında iki kere daha ziyaret ettiği ve imzalı bir fotoğrafını verdiği Galatasaray Lisesi’nde Atatürk’e ’Galatasaray Lisesi’ne bu üçüncü gelişiniz yoksa Galatasaraylı mısınız bizden saklamayın’diyen Şükrü Kaya’ya “Yahu kaç defa söyledim. İlk buraya geldiğimde talebelerde sormuştu. Onlara da hiçbir kulüp tutmam. Hepsini severim. Sivil ve askeriyeye kumanda edenler, bir kulübü tutmamalı. Tutsalar bile görevdeyken bunu açıklamamalı. Aksi halde tartışılır hale gelirler Bu sebeple çok dikkatli olmak gerekir. Hiçbir takımı tutmamam hiçbir maça gitmememden belli değil mi? diye açık ve olarak anlatmıştım” diye cevap verir.