HABER

Atatürk'ün vasiyeti gösterildi

Atatürk'ün vasiyeti gösterildi

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Atatürk'ün 6 maddelik vasiyetini basına gösterdi. Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili Atatürk'ün vasiyetinin ihlâl edildiği iddiasıyla açılan dava kapsamında, mahkeme, çiftlik ile ilgili vasiyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nden istemiş, müdürlük böyle bir belge olmadığını açıklamıştı. Bir süre sonra da çiftlik ile ilgili vasiyetin 6 maddelik vasiyetnamede olduğu iddia edilmişti. Ancak, bugün gösterilen vasiyetnamedeki 6 madde arasında da Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili bir madde yer almıyor.

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü çiftlik ile ilgili vasiyetin varlığından haberdar olmadıklarını söylüyor. Genel Müdür Ünal Ünal "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli Dolmabahçe'de kaleme aldığı vasiyeti, Genel Müdürlüğümüze intikal ettiği günden bu yana en özel koşullarda gerektiği gibi korunuyor" dedi.

Vasiyetname 17 Mart 1989'da teslim edildi

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne intikal eden her arşiv belgesinin, titizlikle kayıt altına alındığını ve bu belgelerin herhangi bir şekilde kaybolması veya tahrifinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Ünal, şöyle konuştu:

"Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli Dolmabahçe'deki vasiyeti, Başbakanlık Bakanlar Kurulu Sekreterliği tarafından Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne 17 Mart 1989'da teslim edilmiştir. Devlet Arşivleri Genel Müdürü tarafından teslim alınan bu belgeler; ilgili başkanlığa teslim edilerek kurum arşivi çelik kasalarında günümüze kadar güvence altında saklanmıştır."

Ünal, kurumda bulunan vasiyetnamede, mahkeme tarafından talep edilen ve davaya konu olan Atatürk Orman Çiftliği'ne ilişkin herhangi bir ifadenin yer almadığını da söyledi.

Mevcut vasiyetnamede şu ifadeler yer alıyor:

"Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum: Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır. Her seneki nemadan, bana nisbetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki yüzer lira verilecektir. Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir. Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır. İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır. Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir."

Eski Bakan: Bizim bulduğumuz vasiyetnamede çiftlik yok

Eski bakanlardan Oltan Sungurlu da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, o dönemde Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesinin bulunduğunu belirterek şunları ifade etti:

"Senesini hatırlamıyorum ama Adalet Bakanlığı arşivlerini temizlerken Atatürk'ün el yazısı vasiyetnamesi çıktı. Biz de bunun kaybolmaması için televizyon huzurunda Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü'ne teslim ettik. Hatırladığım kadarıyla vasiyetnamede AOÇ ile ilgili bir şey yoktu. İş Bankası'ndaki hissesinden İsmet İnönü'nün çocuklarına 500 lira civarı eğitim parası verilmesine dair vasiyetti."

Dava, Mimarlar Odası Ankara Şubesi öncülüğünde çok sayıda meslek örgütünün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın da yer aldığı Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinde Atatürk'ün vasiyetinin ihlâl edildiği iddiasıyla açıldı. Mahkeme Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Maliye Bakanlığı'na açılan davayı ayırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne açılan ruhsat izni davası devam ettiği için bu davaların sonucuna göre işlem yapılmasına karar verildi. Duruşma ertelendi.

Kaynak: AA

aljazeeraturk

Çavuşoğlu: 3 İngiliz'e yardım eden istihbaratçı

Bucks evinde hata yapmadı

Suriye'nin 'en karanlık yılı'

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler