LONDRA (İHA) - İngiliz gazetelerinin manşetlerini, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin resmi olmayan sonuçları işgal etti. Times, "Avrupa karşıtlarının ilerleyişi" manşetiyle çıkmış. Gazete, yayına girdiği sıradaki resmi olmayan sonuçları, "Avrupalı seçmen, hükümetteki partilere, Avrupa Birliği'ne ve sandığa gitmeyi reddederek, birliğin ilk kıta ölçeğindeki seçimine 'Hayır' dedi ve demokratik bir isyana imza attı" şeklinde özetlemiş.
Haberde, bir çok hükümetin sonuçlar üzerine biraraya gelerek durumunu gözden geçirmek zorunda kaldığı ve 1 hafta içinde anayasasını onaylayacak Avrupa Birliği'nin de ciddi bir meşruiyet krizi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Parmak basılan bir başka nokta da, Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılımın, ilk olarak yapıldığı 1979'dan bu yana en düşük seviyesinde kalması. Seçmenin yarısından fazlasının sandık başına gitmediğinin altı çizildi.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını savunan İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yaptığı
büyük çıkış da, gazetelerde büyük yer tuttu.
Daily Telegraph, İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin, liberal demokratları geride bırakarak, İşçi Partisi ve muhafazakarların ardından üçüncü sıraya oturduğunu yazdı.
Gazeteye göre parti, Avrupa Parlamentosu'nda 18 sandalyeyi garantiledi. İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin, bugün Başbakan Tony Blair'e, Avrupa Anayasası'nı veto etmesi çağrısında bulunacağını yazan gazete, şöyle devam etti.
"Avrupalı liderler, Avrupa karşıtılarının eline bir koz vermek isteseler, Brüksel'in daha çok yetkiyi elinde toplamaya hazırlandığı bugünlerden daha iyi bir zamanlama yapamazlardı"
"İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin seçimlerde elde ettiği başarı, seçmenin, Tony Blair'e, yeni Anayasaya imza koymaması yönünde verdiği çok açık bir mesaj. İngiltere Bağımsızlık Partisi de bu işin peşini bırakmayacak"
"Şimdi gündemlerinin birinci maddesi, yakaladıkları bu ivmeyi nasıl devam ettirebilecekleri olacak. Elde ettikleri başarının, seçmenin geçirdiği bir duygusal spazmdan çok öte olduğunu göstermeyi hedefliyorlar"
Avrupa'nın diğer ülkelerindeki durumunu derleyen Times, Almanya'daki katılımın rekor seviyede düşüş gösterdiğine dikkat çekti.
Sandığa giden seçmenin de ülkedeki ekonomik durgunluğa olan öfkesini yansıttığını söyleyen Times, iktidardaki sosyal demokratların yüzde 30'lardan yüzde 22'lere gerilediğini söyledi.
Gazete, Fransa'da da benzer bir durum olduğuna, sosyalistlerin, Cumhurbaşkanı Chirac'ın partisinin iki katı oy aldığına dikkat çekiyor. Avrupa'nın önde gelen hükümetlerinin oy oranı gerilerken, İspanya ve Yunanistan istisna teşkil etti.
Financial Times, İspanya'da Mart ayındaki seçimlerin ardından iş başına gelen, Jose Luis Rodriguez Zapatero liderliğindeki Sosyalist hükümetin, liderliğini ilan ettiğini yazdı.
Financial Times'a göre, bunun başlıca nedeni, Başbakan Zapatero'nun, seçimlerin hemen ardından verdiği, İspanyol askerlerini Irak'tan çekme sözünü tutmasıydı.
Gazete, Avrupa'nın bir diğer çiçeği burnunda hükümeti olan, Yunanistan'ın Yeni Demokrasi Partisi'nin de yerini sağlamlaştırdığını yazdı. Gazeteye göre, Kostas Karamanlis liderliğindeki parti, Yorgos Papandreu liderliğindeki Sosyalist Parti'nin 7-8 puan önünde.
"TÜRKİYE'NİN AVRUPA KARŞITI PARTİLERİN GENEL BAŞARISINA ETKİSİ" Financial Times aynı haberde, Avrupa karşıtı partilerin genel başarısına dikkat çekerken, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin tartışmaların bunda etkili olduğunu vurguladı.
İngiliz gazetelerinde ikinci sırayı, Irak ile ilgili haberler aldı.
Guardian'ın manşeti, "Saddam'ı ya yargılayın ya da serbest bırakın"
Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik bu çağrının sahibi Kızılhaç.
"Amerika ve yeni Irak hükümeti, uluslararası hukuka uyacaksa, Saddam Hüseyin'i, egemenliğin Iraklılar'a devredileceği 30 Haziran'a kadar ya yargılamaya başlamalı ya da serbest bırakmalı" dedi Kızılhaç.
Haberde görüşlerine yer verilen Kızılhaç sözcüsü, şöyle dedi:
"Amerika Birleşik Devletleri Saddam Hüseyin'i savaş suçlusu olarak tanımladı. Eğer hakkında bir suçlama oluşturulmamışsa, bir savaş suçlusunun savaşın ardından salıverilmesi gerekir"
Guardian bir başka haberinde, "Bush'un dış politikasına içeriden bir saldırı daha" dedi. Haberde, Amerika'nın eski diplomat ve askerlerinden oluşan 26 kişilik bir grubun, Başkan'ın özellikle Irak konusunda izlediği politikaya, Çarşamba günü yayınlayacakları mektupla sert eleştiriler getirecekleri duyuruldu.
Kendilerine, Değişim İsteyen Diplomat ve Komutanlar adını veren gruptan bir diplomat, bu mektubu kaleme almaya iten nedenleri şöyle anlattı:
"Franklin Roosevelt zamanından bu yana, Amerika gücünü artırmak için ittifaklar kurma yoluna gitti. Ancak şimdi, bir çok müttefikimizi kendimizden uzaklaştırdığımız gibi, bu yönetimlerin halklarını da kendimizden soğuttuk. Bu mektupta imzası bulunan isimler, yıllarca uğraşarak kurduğumuz ilişkilerin, köprülerin, bu yeni yönetim tarafından nasıl yerle bir edildiğini görmekten şaşkına dönmüş durumdayız. Üstelik bu, uluslararası kuruluşları dışlayan, kendinden başka hiç kimsenin görüşüne değer vermeyen, hoyrat bir anlaşıyla yapıldı"
Guardian'da dikkat çeken Irak başlıklı bir başka haberde, savaşta kullanılan ve akıllı bomba olarak bilinen silahların sadece sivilleri öldürdüğü anlatıldı.
Saddam Hüseyin ve yönetimin önde gelen isimlerinin öldürülmesi için kullanılan ve sığınak delen olarak bilinen bombalardan, savaş boyunca 50 tane kullanıldığı ancak bunların hiçbirinin hedefini bulmadığı belirtildi.
Şu anda insan hakları örgütü Human Rights Watch adına çalışan eski bir istihbarat yetkilisine dayandırılan haberde, söz konusu bombaların düzinelerce sivilin ölümüne neden olduğu, üstelik bu ölfyor. Avrupa'nın önde gelen hükümetlerinin oy oranıümlerin hepsinin biraz daha dikkatli olunması durumunda önlenebileceği vurgulandı.