LONDRA (İHA) - Avrupa Birliği Komisyonu'nun yarın yayımlayacağı İlerleme Raporu öncesinde, İngiliz basınında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin haber ve yorumlar öne çıktı.
Financial Times, "Komisyon raporunda, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması önerilecek" başlıklı haberinde, komisyonun ancak bunun için ek koşullar öne sürülebileceğine dikkat çekti.
Haberde, "Komisyon ayrıca, Türkiye'nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne aykırı icraatlarda bulunması durumunda, müzakerelerin askıya alınabileceği yönünde bir ifadeye de yer verecek. Komisyon raporunda, Türkiye'ye, Kıbrıs Cumhuriyeti ile bağlarını güçlendirmesi yönünde bir baskıya da yer verilmesi bekleniyor. Komisyon üyelerinin çoğunluğu, bu ilişkinin müzakerelere başlanmadan önce kurulmasında ısrar ediyor" ifadeleri yer aldı.
Financial Times, ilerleme raporunda Türkiye'yi en çok şaşırtacak önerinin ise iş gücünün serbest dolaşımı ile ilgili olduğunu da belirtti.
Haberde, "Avrupa Birliği'ne katılması durumunda, Türk işçilerin serbest dolaşım hakkının temelli olarak engellenmesi de öneriler arasında. Bununla, Türk işçilerin Avrupa işgücü pazarına akını yönündeki korkular hafifletilmeye çalışılacak. Daha önce başka bir ülke için uygulanmayan bu yöntemin, ikinci sınıf bir üyeliği kabul etmeyeceğini açıklayan Ankara'yı kızdıracağı da ortada. Ankara serbest dolaşıma geçiçi olarak, bir süreliğine kısıtlama getirilmesine ses çıkarmıyor. Ancak uzmanlar, bunun temelli engellenmesinin, Türkiye'ye verilen; 'diğer ülkelerle eşit muamele' sözüne de aykırı olacağını vurguluyor. İşçilerin serbest dolaşımı, Avrupa Birliği'ndeki temel özgürlüklerden biri halbuki." ifadeleri kullanıldı.
Financial Times, Türkiye'nin birliğe katılımı sorunuyla alevlenen tartışmalara yer verdiği bir başka haberinde, "Avrupa Birliği'nin Türkiye ile müzakerelere başlayıp başlamama kararı teoride teknik bir karar. Yani ülkenin demokrasi ve insan hakları konularında kaydettiği ilerlemenin değerlendirilmesi lazım. Ancak pratikte tartışma çok daha derinlere gidiyor. Türkiye'nin üyeliğini destekleyenlerin savı, Avrupa'nın Türkiye'yi, 40 yıllık tereddüdün ardından geri çeviremeyeceği şeklinde. Bunun jeopolitik sonuçlarının kötü olacağı dile getiriliyor. Karşı olanlar ise, birliğin 70 milyonluk fakir bir ülkeyi kabul edip edemeyeceğini tartışmaya açıp, medeniyetler çatışması uyarısında bulunuyor." ifadelerine yer verdi.
Avrupa'da yayınlanan diğer gazeteler de, Avrupa Komisyonu yarın yayımlayacağı raporda, Türkiye ile müzakerelerin başlaması önerisinde bulunacağı, ancak nihai kararı da, Aralık'ta Brüksel'de toplanacak devlet ve hükümet başkanlarına bırakacağı haberlerine yer verdi.
Raporla ilgili gazeteler tarafından ele geçirilen taslağa göre;
" 1 - Rapor, görülmeye devam eden işkence vakaları, çocuk işçiliği, ordunun hükümet üzerindeki gayrı resmi etkisi gibi konuları hatırlatacak.
2 - Okullarda okutulan tarih kitaplarının hala, azınlıkları güvenilmez, hain ve devlete zarar veren gruplar olarak tasvir ettiği de eklenecek. Böylesi karmaşık bir tabloyla karşı karşıya olan Komisyon, bir ara yol bulmaya uğraşıyor.
3 - Kelime oyunlarına başvurarak, örneğin, Türkiye'nin demokrasi ve insan hakları alanlarında, "yeterli" ilerleme kaydettiği gibi bir ifade ile durumu kurtarmaya çalışıyor." ifadeleri yer aldı.
Guardian gazetesinin, "Daha demokratik, ama aynı zamanda daha İslami." başlıklı yazısında, "Avrupa Birliği'nin, kadınlar ve azınlıkların hakları gibi değerlerini kabullenmeye daha hazır, ancak aile kurumu, din ve ataerkil yapının önemi gibi Müslüman değerleri hayata geçirmeye de daha kararlı. Bu eğilimin kökenleri, 1950'lerde başlayan köyden kente göçte yatıyor. Eğer Türkiye bir kır toplumu olarak kalsaydı, yukarıda saydığım eğilim gözardı edilebilirdi. Ancak, şehirleşme ile bu eğilim, Türk siyasi hayatının da kalbine yerleşiyor. Türkiye'nin büyük şehirleri sadece köylülerle değil, köylü alışkanlıkları ile kaynıyor şimdi. Kızları okula göndermeye ya da trafik kurallarına uymaya isteksizlik gibi. Ancak en önemlisi, bu yeni şehirlilerin, İslami inançlarını hayata geçirme arzusu. Bugün şehirli Türklerin çoğu, Avrupa'da yaygın olarak zannedildiği ya da umulduğu gibi, batılılaşmış değil. Bu insanlar Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, sosyal ve dini değerleri sulandırılmadan katılmasını istiyor." ifadeleri yer aldı.
Guardian "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımı ile ilgili asıl sorun din değil, ekonomi" alt başlıklı bir başka yazısında, "Mesele, gölgesinde kaldığı medeniyetler çatışmasından ziyade, ekonomik çıkarlar çatışması aslında. Tarıma dayalı, orta-alt gelir grubunun hakim olduğu Türk ekonomisi ile Batı Avrupa'nın sanayileşmiş zengin ülkeleri arasındaki bir çatışma bu. Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirini, birliğin yeni üyelerininki ile karşılaştırmak yeterli.Örneğin Polonya'da kişi başına düşen milli gelir 5270 dolarken, Türkiye'de bunun yarısı kadar. Türkiye sadece fakir değil, kalabalık da. 71 milyonluk Türkiye'nin toplam milli geliri yılık 176 milyar dolarken, 5, 4 milyonluk Danimrka, yıllık 182 milyar gelir elde ediyor." İfadelerini kullandı.