LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün; İngiltere'de 5 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin haber ve yorumlar, Muhafazakar Parti'nin açıkladığı seçim bildirgesinin yankıları, Hollanda'da yapılacak AB Anayasası referandumu, Pentagon'un Irak'tan asker çekme planları ve Kürtler'in İstanbul'a uçak seferleri düzenleme hazırlığı öne çıkıyor.
5 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin haber ve yorumlar, sayfalardaki ağırlığını arttırıyor.
Guardian, iktidardaki İşçi Partisi'nin Irak'ın işgali yüzünden kaybettiği seçmenlerini kazanmak için harekete geçtiğini yazıyor. Gazeteye göre, İşçi Partisi, küstürdüğü savaş karşıtı orta sınıf destekçilerini, uluslararası yardım planlarıyla etkilemeye çalışacak. Bu hafta içinde açıklanacak seçim bildirgesinde, yardım kuruluşları ve insan hakları gruplarının taleplerine uygun seçim vaatlerinde bulunulacak.
İşçi Partisi bu çerçevede, HIV ve AIDS tedavisi için uluslararası eylem planı başlatılması, silah ticaretinin kontrol altına alınması ve yoksul ülkelerin çiftçilerinin desteklenmesine yönelik adımlar atma sözü verecek.
Guardian, ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin dün seçim bildirgesini açıkladığını ve parti lideri Michael Howard'ın siyasi kariyeriyle kumar oynadığını öne sürüyor.
Guardian'a göre, İşçi Partisi ekonomiyi öne çıkaran bir kampanya yaparken, "Siz de bizim düşündüklerimizi mi düşünüyorsunuz?" sloganını kullanan Howard, seçim kampanyasını İngiltere halkının basit istekleri ve korkuları üzerine kurmuş bulunuyor.
MICHAEL HOWARD'IN VAATLERİ Muhafazakarlar'ın seçim bildirgesinde, daha fazla polis, temiz hastaneler, vergi indirimleri, okullara çekidüzen verilmesi ve göçmen sayısının sınırlandırılması gibi vaatler var.
Financial Times Gazetesi de, Howard'ın tutarlı bir vizyon sunmak, başka bir İngiltere vaad etmek yerine Avrupa Birliği, göçmenlik ve suç gibi konularda halka korkularını hatırlatmayı tercih ettiğini belirtiyor. Gazete, Michael Howard'ın göçmenler konusundaki açıklamaları nedeniyle ırkçılık suçlamalarına hedef olduğunu da anımsatıyor.
Times Gazetesi ise, Irksal Eşitlik Komisyonu Başkanı Trevor Philips'in, liderleri göçmenlik konusunda dikkatli davranmaya çağıran demecini manşetine çıkarmış bulunuyor. Philips, seçim kampanyası sırasında yapılan dikkatsiz açıklamaların ırka dayalı nefreti körükleyebileceği uyarısında bulunuyor ve "Seçim kampanyası nedeniyle diken üstündeyiz. Özellikle göçmenler konusunda liderlerden bir yetişkin gibi davranmalarını bekliyoruz" diyor.
Independent Gazetesi de, Howard'ın seçim bildirgesinde, iktidarının ilk gününde Avrupa Birliği Anayasası için referandum tarihi açıklama sözü verdiğini aktarıyor. Gazeteye göre, Muhafazakar Parti, Avrupa Anayasası'na 'Hayır' kampanyası yürütecek ve İngiltere'nin Avrupa para birimi Euro'ya geçmemesi için çaba harcayacak.
"HOLLANDA'DA İBRE 'HAYIR'DAN YANA" Financial Times, Hollanda Hükümeti ve iş çevrelerinin bir an önce harekete geçmemesi halinde, Hollandalılar'ın 1 Haziran'da yapılacak referandumda Avrupa Anayasası'nı reddedeceklerini belirtiyor. Gazete şöyle diyor:
"Hollanda'dakinden 3 gün önce, 29 Mayıs'ta Fransa'da da referandum yapılacak. Fransa'da 'hayır' oyu çıkması, Hollanda'da 'evet' kampanyası yürütenlerin işini iyice zorlaştıracak. Öte yandan, kamuoyu yoklamaları Fransa'daki sonucun 'hayır' olacağını gösteriyor. Fransa'dan sonuç ne çıkarsa çıksın, Hollanda'da referandumdan vazgeçilmeyecek. Hollandalılar'ın yüzde 11'i Anayasa'ya 'evet', 8'i de 'hayır' diyeceğini söylüyor. Kararsız olanların oranı ise yüzde 67. Hollandalı bir milletvekili, 'Referandumdan 'hayır' çıkması olasılığı yüksek. Fransızlar'ın ya da Hollandalılar'ın 'hayır' demesi, Avrupa Anayasası'nın ölmesi demek' diyor. Hollanda'da, aralarında Sosyalist Parti'nin de bulunduğu 'hayır' cephesi, referandumu hükümetin politikalarını, Avrupa bürokrasisini ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini protesto kampanyasına dönüştürmeye çalışıyor"
Yine Financial Times'ta, İngiltere'deki 200 şirket yöneticisiyle yapılan bir ankete dayanılarak, İngiliz iş çevrelerinin de Avrupa Anayasası'na karşı oldukları bilgisi aktarılıyor.
"IRAK'TA RÜZGARIN YÖNÜ DEĞİŞİYOR MU?" Independent Gazetesi'nin manşetinde ise Irak var. Gazete, Bağdat'ta iki yıl önce Saddam Hüseyin'in heykellerinin yıkılmasından sonra direnişçilerin başlattıkları saldırıların azalmasına gönderme yaparak, "Irak'ta rüzgarın yönü değişiyor mu?" diye soruyor.
Independent, Irak'ta ilerleme kaydedildiğini düşünen Amerikan Savunma Bakanlığı'nın, önümüzdeki yıl bu ülkedeki askerlerinin üçte birini çekme planları yapmaya başladığını aktarıyor. Buna göre her şey yolunda giderse, Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısı 142 binden 105 bine düşecek. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de iki yıla kadar Amerikan askerlerine ihtiyaçları kalmayacağını söylüyor.
Gazete, bu iyimserlik havasına rağmen, Irak'ın geleceğine ilişkin belirsizliğin sürdüğünü, ülkenin büyük bir bölümünde ne ABD'nin ne de Irak güçlerinin denetim sağlayabildiğini, 5 milyon Sünni'nin yaşadığı bölgelerin hala direnişin potansiyel kaleleri olduğunu hatırlatıyor.
Independent başyazısında ise, "Irak'ta işler yoluna girmeye başlasa bile, işgali hiçbir şey haklı çıkaramaz" diyor.
KÜRTLER İSTANBUL'A UÇAK SEFERİ İSTİYOR
Financial Times, Kuzey Irak'taki Klürtler'in 30 yılı aşkın tecritten sonra dünyaya açılma planları yapmaya başladığını yazıyor. Gazetenin haberi özetle şöyle:
"Kuzey Irak'ta iki ana Kürt gruba, Kürdistan Yurtsever Birliği ve Kürdistan Demokratik Partisi'ne ait iki mütevazı havaalanı var. Biri Erbil'de, biri Süleymaniye'de. Lübnanlı iki girişimcinin kurduğu "Uçan Halı" Havayolları, Erbil'den 20 kişilik uçaklarla Bağdat ve Beyrut'a seferler yapıyor. Uçak deyince aklına bombardıman gelen birçok Kürt için bu yolculuk çok pahalı.
Uçan Halı'yla Kürt ve Arap işadamları seyahat ediyor. İki Kürt partisi de Bağdat'la yetinmeyip, Türkiye ve Dubai'ye uçak seferleri başlatılmasını istiyor. Kürt yetkililere göre, İstanbul ve Amman'a yapılacak seferler ekonomik canlanma sağlayacak. KDP'li Başbakan Naçirvan Barzani, 'Uluslararası bankacılık da yapmak istiyoruz; ama öncelikle hava bağlantılarını kurmamız gerekiyor' derken, Kürdistan Kalkınma Birliği Başkanı Sami Abdurrahman, 'Ana ticaret yolumuz Türkiye üzerinden. Bu yol uzun ve zahmetli. Bir de Bağdat seçeneği var. Bu yol ise hem uzun hem tehlikeli' diye konuşuyor. Kürt yetkililer, Irak Havacılık Kurumu'nun teknik sorunları gerekçe göstererek Süleymaniye Havaalanı'nın kullanımına izin vermemesine de tepki gösteriyor."