HABER

Avrupa savaş riskiyle karşı karşıya mı?

Rusya'nın Ukrayna'daki gelişmelere müdahelesi Avrupa'da gerilimi artırdı. BBC Avrupa Editörü Gavin Hewitt kıtanın yeni bir savaş riskiyle karşı karşıya olduğu kanısında.

Avrupa savaş riskiyle karşı karşıya mı?

Avrupa bir yıldönümünün eşiğinde. 9 Mayıs Rusya'da Nazilerin yenilgisinin yıldönümü. Başka yerlerde bu Avrupa Günü olarak kutlanıyor.

Daha sonra bu yaz Avrupa'nın liderleri 1. Dünya Savaşı'nın patlak verişinin 100. yıldönümü birlikte hatırlayacak. İkinci Dünya Savaşı'nın başından bu yana da 75 yıl geçti.

Değişen dünya

Son zamanlara kadar Avrupalılar artık tarihin ağırlığının üzerlerinden kalktığını kabul ediyordu. Yeni ittifaklar ve kurumlar yeni bir savaşı imkansız yapmıştı. Artık sınırlar asla kuvvet kullanılarak değiştirilmeyecekti.

Ama Rusya'nın Ukrayna'ya müdahelesi ile son 20 yılın varsayımları bir bir çöpe atılır oldu.

Ancak Avrupalı liderler hala yeni realiteyi kabul etmede güçlük çekiyor. Rüya geçecek ve tekrar tanıdıkları dünya geri dönecek gibi davranıyorlar.

Strateji arayışı

Yavaş yavaş Avrupa tehlikenin farkına vardı. Ancak Avrupa'nın liderleri krizi etkilemede yine başarısız oldu. Onlar olayları değil, olaylar onları şekillendiriyor.

Bir kez bile, Rusya Devlet Başkanı Putin'i duraksamaya sevk edecek şekilde hareket etmiş değiller. Rus varlıklarını dondurma veya vize yasaklama yolunda atılan her adım zorlu ve inandırıcılıktan uzak olmuştur.

Ukrayna'da hükümranlık sorunu

Böylece görece kısa bir zamanda doğu ve güney Ukrayna destabilize olmuştur. Ukrayna artık kendi topraklarında hükümran bir devlet olarak çalışamaz durumda.

Ukrayna hükümet binalarını ele geçirme ve işgal operasyonları oldu. Washington ve Avrupa'nın görüşü bu olayların Rusya tarafından dikkatle yönlendirilmiş olmasıdır.

Avrupa'nın en çok tekrarladığı "ciddi sonuçlar" tehdidinin fiili zeminde hiçbir etkisi olmadı.

Yaptırım tehdidi

Avrupa'nın olayları etkilemek için sadece bir kartı vardı. O da geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlar. Ancak Almanya'nın iş çevreleri bunu engelledi.

6.000'den fazla Alman şirketi Rusya'da iş yapmakta. Bunlar daha sert yaptırımlara şiddetle karşı çıktılar. İş dünyasının Ukrayna'daki olaylardan etkilenmemesini istiyorlar.

Euro bölgesindeki krizin mirasından kaçmak için mücadele eden İspanya ve İtalya gibi ülkeler de anlamlı yaptırımlar için hiç iştahlı değil. Bu da bize tarihi geri getiriyor.

Avrupa'da savaş riski

Olaylar kendi ivmesinde gelişiyor. Kenarda durmanın bir getirisi yok. Cinayetler döngüsü intikam ister. Almanya anahtardır.

Bir çözüme yönelik başka bir uluslararası konferans düzenlenmesi için tüm diplomatik gücünü ortaya koyuyor. Ama kriz giderek sahadaki olaylar tarafından tahrik ediliyor.

Risk, Avrupa'da yeni bir savaş.

En Çok Aranan Haberler