HABER

Avrupa'da kredilere ortak standart

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği bünyesindeki ülkeler arasında, leasing ve tüketici kredilerini kullanma mekanizmalarına ortak bir standart getirme çalışmaları başlatıldı. "Şeffaflık" ilkesinin hakim olacağı yeni uygulama, birliğe üye 15 ülkenin ve Avrupa Parlamentosu'nun onayıyla hayata geçebilecek. Yeni asgari standartlar, gayrimenkul kredileri için geçerli olmayacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Thorsten Münch, şeffaflaşmanın, kredi masrafları konusunda getirilen en önemli yenilik olduğunu söylüyor. Şeffaflıkla, tüketicileri ilgilendiren her şeyin listelenmesini kastettiklerini belirten Münch, "Sadece geri ödeme şartları değil, kesilen vergi miktarı veya banka masrafları gibi, doğrudan kredi alınan kurumu ilgilendirmeyen detaylar konusunda da tüketici bilgilendirilmeli" diyor.

Münch, yeni düzenlemeler ile 'efektif kredi faizi' kavramının bir İtalyan için de bir İngiliz için de aynı şekilde anlaşılmasını amaçladıklarını ifade ediyor. Komisyon Sözcüsü, krediler konusunda getirilen birliğin, Avrupalı tüketicilerin kredi imkanlarına sıcak bakmasına yarayacağını vurguluyor. Münch, yapılan araştırmalara göre, tüketicilerin yüzde 40'ının, alacakları krediye dair masrafla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekiyor ve bu oranın düşürülmesi gerektiğini kaydediyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Thorsten Münch'in verdiği bilgiye göre, gelecekte tüketiciler, imzaladıkları kredi sözleşmesini 14 gün içinde feshetme hakkına sahip olabilecekler, üstelik herhangi bir ekstra masraf ödemeden ve gerekçe göstermeksizin. Ama buna karşılık tüketiciler, kredi veren kurumun kendilerinden talep ettikleri bilgileri bütünüyle sağlamak zorunda kalacaklar. Bu sayede bankalar, kredi müşterilerinin ödeme kabiliyetlerini eskisine oranla daha iyi sınayabilecekler.

Örneğin bir Hollanda bankası, kendi kredi imkanlarından yararlanmak isteyen bir Alman tüketici hakkında Almanya'dan bilgi isteyebilecek. Bu şekilde tüketicilerin mali itibara sahip ve ödeyemediği kredi olup olmadığı öğrenilebilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler