HABER

Avustralya'da etnik kavga

Yunan-Makedon anlaşmazlığının Avustralya'da futbol maçına yansıması sonucu seyirciler arasında kavga çıktı. İki kulübün ligden atılması gündeme geldi.

Avustralya Ulusal Ligi'nde yer alan iki takımın maçında, Yunan ve Makedon kökenli seyirciler arasında yaşanan kavga, futbolun etnik unsurlardan nasıl temizleneceği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Yunanistan'ın bağımsız Makedonya'yı ulusal egemenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle tanımamasının ve diğer ülkeler tarafından da tanınmasını engellemeye çalışmasının Yunan ve Makedon toplumları arasında neden olduğu gerilim, Melbourne'da oynanan bir futbol maçında kavgaya dönüştü. Önceki hafta pazar günü Yunan toplumunun desteklediği South Melbourne ile Makedon toplumunun desteklediği Preston Lions takımları Bob Jane Stadı'nda karşı karşıya geldi.

Tribünlerde ayrı ayrı bölümlere oturtulan Preston Lions seyircilerinin "Cehenneme hoşgeldiniz" ve South Melbourne seyircilerinin de "Bulgarlar evinize gidin" sloganlarının yer aldığı pankartların, polis tarafından tribünlerden indirilmesi nedeniyle maç 15 dakika geç başladı. Olaylar, her iki takım seyircilerinin tribünlere ve sahaya attığı havai fişek ve maytaplarla başladı. Karşılıklı ırkçı sloganların da atıldığı gergin ortamda Preston Lions seyircilerinin sahaya inmesine, South Melbourne seyircileri de aynı şekilde sahaya inerek karşılık verdi. Bu sırada sahaya giren atlı polisler, birbiriyle çatışan seyircileri ayırarak ortamı yatıştırmaya çalıştı.
Kargaşa sırasında, atlı polislerden ikisi bazı seyircilerin sahaya ve tribünlere fırlattığı şişelerin hedefi oldu. Polis iki kişiyi tutuklarken, 11 seyirci de gözaltına aldı. Olaylar nedeniyle duran ve daha sonra yeniden başlayan maç son dakikalarda attığı golle Preston Lions'un 1-0 galibiyetiyle sonuçlanırken, maçı 9 bin dolayında seyircinin izlediği bildirildi.

Her iki takımı 12 yıl aradan sonra ilk kez karşı karşıya getiren maçta yaşanan kavganın, iki kulübün de ligden atılmasını gündeme getirdiği bildirildi.

Victoria Futbol Federasyonu (FFV) yetkilileri, 50 polisin müdahale ettiği olaylarla ilgili kararın iki hafta içinde verileceğini ve cezanın çok ağır olacağını söyledi. Kavgaya karışan seyircilerin, kulüp yetkililerinin yardımıyla polisin yaptığı video çekimleri kullanılarak belirleneceği ve bu seyircilere ömür boyu maçlara girmeme cezası verileceği bildirildi. FFV Disiplin Kurulu'na yaklaşık 400 seyircinin sahaya indiği olayları değerlendirmesi için tam yetki verilirken, FFV Başkanı Tony Pignata, saha kenarındaki gözlemcilerden ve orta hakemden rapor istendiğini belirterek, "En kötü ihtimalle her iki kulüp de ligden atılabilir. Böyle durumlarda verilecek ceza hafif olmamalıdır" dedi.

Kulüplere verilecek diğer muhtemel cezaların ise para cezası, puanlarının silinmesi veya en az beş maçı seyircisiz sahada oynamaları şeklinde olabileceği belirtildi. South Melbourne Başkanı George Donikian, kulübü fanatik seyircilerden temizleyeceklerini söylerken, Preston Lions Başkanı Nick Atanasovski ise olayları çıkaranları "manyak" olarak tanımladı.
Öte yandan, Victoria Eyaleti Üst Meclis Üyesi Adem Kubilay Somyürek, parlamentoda yaptığı konuşmada, South Melbourne ve Preston Lions takımları arasında oynanan maçtakine benzer olayların Avustralya'da futbolun gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Somyürek, son olaylar hakkında Eyalet Spor Bakanı'na yönelik yaptığı konuşmada, "Benim de içinde olduğum Akdeniz bölgesi insanları, bu ülkede fubolu yakından takip ediyor. Ancak iki Ulusal Lig takımı arasındaki maçta, birbirine düşman iki etnik grup arasında yaşanan olaylar tam bir rezaletti. Herkesin büyük ilgi gösterdiği bu spor dalı, Avustralya'da ne yazık ki zaman zaman yaşanan şiddetten dolayı gelişmemektedir" dedi.

Yine de Avustralya'da futbol maçlarında yaşanan şiddetin diğer ülkelere göre az olduğunu belirten Somyürek, futbolun bir dünya sporu olduğunu, toplumlar arasında barış ve birlik sağlayabileceğini, ancak bazıları tarafından ırkçı saldırı ve siyasi çekişmelerin bir meydanı olarak görüldüğünü söyledi. Futbol maçlarında şiddet ve olay yaratan seyircilerin diğer toplumlara kötü örnek olduğunu da kaydeden Somyürek, "Yunan ve Makedon toplumları bu ülkenin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bu toplumlar, maçlarda olay çıkaranlar tarafından lekelenmeyi haketmemektedir. Bakan, taraftarları olay çıkaran takımların maçlarını seyircisiz oynamasını sağlamalıdır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler