HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

B12 nelerde bulunur? B12 nelerde var? İşte B12 vitamini eksikliğini giderecek besinler

Eksikliği vücutta pek çok olumsuzluğu beraberinde getiren B12 vitamini sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. B12 vitamin eksikliğini giderecek besinler ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

B12 nelerde bulunur? B12 nelerde var? İşte B12 vitamini eksikliğini giderecek besinler

İçindekiler

  • B12 Vitamini Nedir?
  • B12 Eksikliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
  • Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?
  • B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?
  • B12 Vitamini Nelerde Var?
  • B12 Vitamini Takviyesi Nedir?
  • B12 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nedir ve Ne Kadar Sürer?

B12, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. Dolayısıyla B12 vitamininin ne olduğu, eksikliğinin nelere yol açabileceği ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Siz de B12 eksikliği için önerdiğimiz besin takviyeleri sayesinde bu durumundan kurtulabilirsiniz.

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini, DNA sentezinde ve asitlerin vücudumuzda kullanımında oynadığı rol sebebiyle vücudumuzdaki hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu bir B vitamini türüdür. Özellikle beyin fonksiyonlarının düzgün işlemesi, sinir sisteminin sağlığı, yeterli kırmızı kan üretimi ve güçlü bir bağışıklık sistemi için en gerekli bir vitamindir. Bir diğer adı da kobalamin olan B12, kimyasal yapısı en karmaşık vitamindir.

B12 Eksikliği Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliği belirtileri, vücuda B12 vitamini alınmadığında veya gereğinden az miktarda alındığında ortaya çıkar. Bu durum özellikle beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin işleyişini olumsuz yönde etkileyebilir. Normalde alınması gerekenden biraz daha az miktarda alınması sonucunda bile düşük B12 seviyesi akıl karışıklığına, unutkanlığa ve yorgunluğa yol açabilir. Uzun süreli B12 vitamini eksikliği devam ettiği takdirde önemli çok daha önemli hastalıklara sebep olabilir.

B12 eksikliğinin en yaygın görülen belirtileri yorgunluk, sinirlilik, dikkat eksikliği ve kan değerlerindeki bozulmalardır. Bunun yanında daha seyrek görülen belirtileri ise iştahsızlık, kabızlık ve kilo kaybı olarak sıralanabilir. Eğer bu B12 vitamin eksikliği belirtilerini gösteriyorsanız doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemi için doktorunuza danışmanız gerekir.

Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?

B12 vitamin eksikliği belirtileri beslenme düzenlerinde B12 açısından zengin bir besin grubu olan hayvansal gıdaları bulundurmayan bireylerde görülmektedir. Ayrıca, 50 yaşından itibaren B12 vitamininin vücut tarafından emilmesinin zorlaşmaya başlaması sebebiyle B12 eksikliği ileri yaştaki bireyler arasında sık görülmektedir. Bunların yanı sıra, B12 eksikliği riski ile karşılaşabilecek olanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvansal gıda tüketmeyen kişiler
  • İleri yaştaki kişiler
  • Uzun süreli veya sürekli diyet yapanlar
  • Yetersiz beslenen çocuklar ve hamileler
  • Aşırı miktarda alkol tüketen kişiler
  • Zayıflama amacıyla mide ameliyatı geçirmiş kişiler
  • İnce bağırsak ameliyatı geçirmiş kişiler
  • AIDS veya HIV pozitif kişiler

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmeniz için oldukça önemlidir. B12 vitamininin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sinir sisteminin normal işleyişini sürdürmesini sağlar.
  • Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını sağlar.
  • Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına katkıda bulunur.
  • Yorgunluk ve bitkinliği azaltmaya yardımcı olur.
  • Hafızayı güçlendirir ve zihinsel aktivitelerin işleyişinde rol oynar.

B12 Vitamini Nelerde Var?

Gelelim herkes tarafından merak edilen “B12 vitamini nelerde var?” sorusuna. B12 vitamini bulunduran besinlerin büyük çoğunluğunu hayvansal gıdalar oluşturur. İçerisinde en çok B12 barındıran besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kırmızı Et

Kırmızı et olarak tüketilen hayvanların özellikle organ etleri B12 açısından en zengin et çeşitleridir. Koyun eti başta gelmek üzere, kırmızı et olarak tüketilen hayvan etleri arasında ciğer en çok B12 içeren besinlerin başında gelir çünkü hayvanlar kendi bünyelerindeki B12’yi karaciğerlerinde ve kaslarında depolarlar.

Süt ve Süt Ürünleri

Hayvanların vücudunda depolanan B12 vitamini, hayvanlardan elde edilen süte ve o sütten türetilen peynir, yoğurt, tereyağı gibi ürünlere de geçer. Dolayısıyla bu ürünler de önemli birer B12 kaynağıdır.

Beyaz Et

B12 içeren gıdalar arasına beyaz et kategorisinde bulunan balık eti ve tavuk eti de dahil edilebilir. Beyaz et ürünleri ülkemizde kırmızı ete oranla daha az tercih edilse de bu ürünler de yüksek B12 kaynağı olarak tüketilebilir. Balık türleri arasında özellikle somon, alabalık ve ton balığı zengin B12 vitamini kaynaklarıdır. Beyaz et kategorisine giren kümes hayvanları da B12 kaynağı olsa da içerdiği B12 vitamini miktarı balık ve kırmızı et kadar fazla değildir. Yine de tercihinizi kümes hayvanlarından yana yapmak istiyorsanız hindi eti ve tavuk eti tüketerek B12 takviyesi yapabilirsiniz.

Yumurta

Kümes hayvanlarının etinin yanı sıra ürettikleri yumurta da önemli bir B12 kaynağıdır. Özellikle tavuk yumurtası günlük hayatta rahatça tüketebileceğimiz, B12 vitamini açısından zengin bir besin türüdür.

Deniz Ürünleri

Balığın yanı sıra, denizden elde edilen farklı ürünler de B12 alımı için tüketilebilir. Özellikle deniz tarağı ve istiridye B12 açısından zengin deniz ürünleri olarak değerlendirilir.

B12 Vitamini Takviyesi Nedir?

Bazı bireyler B12 vitaminini doğal besin kaynaklarından almakta zorluk çekebilir, bu besinleri tüketmeyi tercih etmeyebilir. Dolayısıyla bu bireylerin aldıkları B12 miktarı yetersiz gelebilir. Bu durumlarda kişilerin endüstriyel olarak üretilmiş B12 takviyelerinden almaları gerekebilir. Günlük hayatta tüketilmek üzere endüstriyel olarak üretilen B12 takviyesi yapılmış yiyecekler genellikle kahvaltılık gevreklerde, soya ürünlerinde ve besin mayalarında karşımıza çıkar. Tüm bunların yanı sıra B12 hap olarak ve bazı durumlarda da burun spreyi olarak alınabilmektedir. Ağızdan veya burundan alınan takviyelerin vitamin eksikliğini gidermek için yeterli gelmemesi durumunda bu vitamin B12 iğnesi ile doğrudan vücuda enjekte edilebilir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi Nedir ve Ne Kadar Sürer?

B12 vitamininin eksikliği güçlü ve etkili B12 hapları ile ya da doktoru tavsiyesi ile sağlık kurumlarında yapılan B12 vitamin iğnesi ile kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak eksikliğin ciddi boyutlara ulaştığı ve çeşitli rahatsızlıklara sebep açtığı durumlarda doktorunuz farklı tedavi biçimleri uygulamayı seçebilir. Bu gibi durumlarda tedavinin süresi ise kişiden kişiye değişebilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler