HABER

Babacan, krizden ders çıkardı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevcut küresel krizden çıkarılması gereken dersin, daha çok korumacılık değil, daha çok düzenleme ve gözetim olması gerektiğini vurguladı.

LONDRA (A.A) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevcut küresel krizden çıkarılması gereken dersin, daha çok korumacılık değil, daha çok düzenleme ve gözetim olması gerektiğini vurguladı.

Ali Babacan, Londra'da yapılan, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında, küresel mali kriz ve çözüm yolları ile diğer küresel konularda bir konuşma yaptı.

Babacan, IMF reformu konusunda yaptığı konuşmada, IMF'nin kaynaklarının artırılması ve yönetişim reformu son derece önemli olduğunu anlattı.

G20'nin, IMF'ye ilave sağlayıcı gayretleri, piyasa güveninin yeniden tesis edilmesinde son derece pozitif bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Babacan, IMF'nin, gelecekteki krizlere etkin bir şekilde müdahale edebilmesi için geçici değil sürekli mali kaynaklara ihtiyacı bulunduğunu ve Fon'un, kota temeline dayalı bir kurum özelliğini sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

IMF'deki kota reformunun Ocak 2011'e kadar tamamıyla gözden geçirilmesi konusunda taahhütlerinin olduğunu belirten Babacan, bu süreçte, mükemmel olmayan mevcut formül ile çalışmaya devam edilmesinin pratik bir çözüm olacağını kaydetti.

Ali Babacan, mali sektör reformu konusunda ise sistemik risklerden korunabilmek için yeni bir küresel mali düzenleme ve denetleme çerçevesinin gerekli olduğunu vurguladı.

Küresel ticaret sistemindeki korumacılık konusuna da değinen Babacan, G20'nin, küresel ticarette korumacılığa karşı yaptığı açıklamanın zamanlama açısından uygun olduğunu ve diğer tüm ülkelerce de olumlu karşılandığını ifade etti.

Dünya ticaret müzakerelerinde Doha görüşmeleri sürecinin önemini vurgulayan Babacan, bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanmasının, krizden çıkma açısından acil bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Mevcut kriz koşullarında işsizlik oranının yüksek kalmasının beklendiğini ifade eden Babacan, istihdam üzerindeki vergi yükünün geçici olarak hafifletilmesinin kısa dönemde önemli rol oynayabileceğine de dikkati çekti.

Küresel ekonomideki dengeli büyümenin önünde iki büyük riskin bulunduğuna dikkat çeken Babacan, bu risklerden ilkinin, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının hızlı yükselme riski ve diğerinin de dünyanın farklı bölgelerindeki dengesiz toparlanma riskinin olduğunu vurguladı.

Yüksek enerji fiyatlarının, kriz öncesindeki küresel dengesizlik önündeki en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade eden Babacan, G20 olarak, adil ve şeffaf bir şekilde işleyen emtia piyasalarının teşvik edilmesini desteklediklerini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler