Brüksel - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, "Ankara protokolünün getirdiği yükümlülükleri AB Komisyonundan farklı yorumluyoruz" dedi.
Babacan ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, yaklaşık 1 saat süren görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Olli Rehn'le faydalı bir görüşme yaptıklarını anlatan Babacan, reform sürecinin genel bir değerlendirmesini yaptıklarını ve önlerindeki gündemi ele aldıklarını belirtti. "Türkiye, son 4 yılda siyasi ve ekonomik alanda çok önemli reformlar yaptı. İnsan haklarını iyileştirmede ve temel özgürlükleri genişletmede birçok adım atıldı" diyen Babacan, uygulamanın reformları yapmaktan daha zor olduğuna dikkat çekerek, bu alanda çabalarını yoğunlaştırdıklarını ifade etti.
Babacan, öte yandan yeni bir reform paketi hazırladıklarını ve TBMM tatile girmeden yasama sürecini tamamlamaya odaklandıklarını kaydetti. Devlet Bakanı Babacan, tarama sürecini yarıladıklarını ve tarama toplantıları sona eren başlıklarda müktesebata uyum için detaylı eylem planı hazırlıklarının sürdüğünü vurguladı. Kıbrıs konusunun gelecek dönem başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen'in Ankara ziyaretinde de gündeme geldiğini hatırlatan Babacan, "Finlandiya ve AB Komisyonu ile bu konuyu daha fazla konuşacağız. Biz BM temelinde Annan planı çerçevesinde bir çözüm istiyoruz" diye konuştu.
Babacan, bir soru üzerine şunları kaydetti: "Ankara Protokolünün getirdiği yükümlülükleri AB Komisyonundan farklı yorumluyoruz. AB Komisyonu ve diğer ilgili ülkelerle bu konuda görüşmelerimizi de sürdürüyoruz. Kalıcı çözüm noktasında Türkiye üzerine düşeni yaptı. Bir adım önde olma politikamızı sürdürdük. Eğer herhangi bir sorunda taraflardan birisi gerçekten çözümü istemiyorsa sorun daha geriye gider. Bizim çözüm isteğimiz ortada." Danıştaya yönelen saldırıyı da değerlendiren Babacan, "Hükümetimiz her türlü terör saldırısını ve şiddete başvurulmasını kınıyor. Türkiye geçmişte de benzer saldırıları yaşadı, fakat kimse geçmişle bugünü birbirine karıştırmasın. Halkımız, birlik ve istikrar istiyor. Gelecekte yeni sorunlar istemiyor" dedi.
Olli Rehn ise Babacan'la yaptıkları görüşmede gündeme gelen konuları "müzakere süreci, reformlar ve Kıbrıs" olarak sıraladı. Türkiye'nin Kopenhag Kriterlerini karşılayarak girdiği müzakere yolunda tarama sürecinin yarılandığını anlatan Rehn, ilerleme sağlanması için reform yolundan sapılmamasını ve Kıbrıs Rum kesimi
dahil Gümrük Birliğini bütün AB üyesi ülkeleri kapsayacak şekilde genişleten Ankara Protokolünün eksiksiz uygulanmasının gereğine dikkat çekti. "Son ilerleme raporunun üzerinden yarım yıl geçti. Kalan süre iyi değerlendirilmeli" diyen Rehn, temel haklar ve demokrasi alanındaki reformların yasalaştırmaya devam edilmesinin AB Komisyonu'ndan bu yıl için daha olumlu bir rapor çıkmasına yardımcı olacağını dile getirdi. Rehn, Türkiye'nin hem Kıbrıs konusunda, hem de reform sürecinde
taahhütlerine bağlı kalmasını beklediklerini vurguladı. Türkiye'nin güneydoğusundaki durumu da değerlendiren Rehn, bölgenin kalkınması için "bütüncül bir sosyo ekonomik plan" beklentilerinden bahsetti.