HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baharla gelen polen alerjisine dikkat

Sıcak, kuru, rüzgarlı ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polen sayısının artmasıyla alerjik bünyelerde hastalıkların ortaya çıktığını belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Gamze Türker Nogay, özellikle Nisan-Haziran aylarında birçok insanda görülen polen alerjisine dikkat çekiyor.

Baharla gelen polen alerjisine dikkat

Nogay, bahar alerjilerinin sıklıkla polen, çimen ve yabani otlara karşı geliştiğini belirterek, "Bu kişiler yılın diğer mevsimlerinde önemli bir sorun yaşamazken her yıl belirli aylarda (özellikle İlkbahar ve Sonbahar) tekrarlayan şikayetlerle doktorlara başvurmak zorunda kalıyor. Astım, saman nezlesi, ürtiker bahar mevsiminde en sık görülen alerjik hastalıkları arasında yer alıyor. Bu hastalıkların başlıca belirtileri öksürme, nefes tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde ve burunda kaşıntı, göz altında halka oluşumu, ciltte kızarma ve kaşıntı olarak göze çarpıyor" dedi.

BAHAR MEVSİMİNE DİKKAT EDİN

Halk arasında çiçek tozları olarak bilinen polenin, bitkilerin erkek tohumu olduğunu ifade eden Dr. Nogay, "Polen alerjisine yol açan başlıca 3 bitki ailesi vardır. Bunlar çayır otları, ağaçlar ve yabani otlardır. Çayır otları, Mayıs-Temmuz arası, ağaçlar Ocak-Mayıs arası, yabani otlar ise Temmuz-Ekim arası polen verirler'. Polenler alerjik astım, saman nezlesi ile yüzde görülen ve bacakların alt kısımlarından ön kola ve bileklere yayılan atopik dermatit egzamaya yol açıyor" diye konuştu.

Dr. Nogay, bahar mevsimi boyunca polenlerin insan hayatında olacağını kaydederek, "Onlardan tamamen korunmak kolay değil. Ancak bazı tedbirler alarak olası riskleri en aza indirmek zor değil. Her şeyden önce hangi polenlere alerjik olunduğu bilinmeli ve polenlerine alerjik olunan bitkilerden uzak durulmalı. Evlerin kapı ve pencerelerini sıkıca kapatın. Ev ve arabalarda polen filtreli klimalar kullanın. Sabahın erken saatleri, sıcak, kuru ve fırtınalı havalar gibi polenlerin yoğun görüldüğü havalarda mümkünse dışarıya çıkmayın. Mutlaka dışarı çıkmak gerekiyorsa ağzı ve burnu kapatan maskelerden yararlanın. Açık havada spor ve egzersizlerden, ağaç ve çimenlik yerlerden uzak durun. Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol suyla yıkayın. Günlük kıyafetlerinizi yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin." dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler