HABER

Bahçeli: 17. maddenin çıkması zorunlu

Bahçeli: 17. maddenin çıkması zorunlu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesiyle ilgili tartışmalara noktayı koydu. Bahçeli, "Çarşaf, peçe ve benzeri kıyafetlerin üniversitelerden uzak tutulması isteniyorsa bu düzenlemenin yapılması zorunludur" diye konuştu. Bahçeli, kendileri için önemli olanın samimiyet, dürüstlük, tutarlılık ve kararlılık olduğunu belirterek "başörtüsü sorununun çözümünde bizim açımızdan bir rant, bir harman ve hasat yoktur" dedi.

"Ek 17. maddede geri adım yok"

Başbakan Erdoğan: çarşaflarla yola çıktı

Türbanla ilgili anayasa değişikliği sonrasında tehlikelere ve tahriklere açık nazik ve hassas bir döneme girildiğini belirten Bahçeli, "anayasa ve kanunları uygulamamanın, bunlara karşı çıkmanın, çok ciddi sorumluluklar doğuracağı ve bir kaos ortamına davetiye çıkaracağı unutulmamalıdır" diyerek üniversitelere uyarıda bulundu. Bahçeli, anayasa değişikliğinin CHP ve DSP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceğini belirterek, her iki partiyi de yargıyı etkilememe konusunda uyardı.

MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin Meclis grup toplantısında, türbanla ilgili tartışmaları değerlendirdi. Anayasa değişikliğinin 411 oyla Meclis'te kabul edildiğini hatırlatan Bahçeli, milletvekillerini kutladı. Kendileri için önemli olanın samimiyet, dürüstlük, tutarlılık ve kararlılık olduğunu dile getiren Bahçeli, "Başörtüsü sorununun çözümünde bizim açımızdan bir rant, bir harman ve hasat yoktur. Olsa olsa, temel bir sorunun çözümünden duyduğumuz manevi haz, gönül rahatlığı ve vicdan huzuru vardır. Eğer bir karşılık gerekiyorsa bu haz, huzur ve mutluluk bizlere fazlasıyla yetecektir" dedi. Bu süreçte MHP'ye haksız ve yakışıksız ithamlar olduğunu ve partisinin "Meclis içinde ve dışında insafsız suçlamaların ve hayasız tahriklerin" hedefi olduğunu dile getiren Bahçeli, "MHP temsilcilerinin soğukkanlı, sağduyulu ve vakur duruşlarının hesaplı tahrikleri boşa çıkardığı"nı kaydetti.

-"TEHLİKELERE VE TAHRİKLERE AÇIK BİR DÖNEME GİRİLİYOR" UYARISI-

MHP lideri konuşmasında anayasa değişikliği sonrasında tehlikelere ve tahriklere açık, nazik ve hassas bir döneme girildiği uyarısında da bulundu. Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylaması halinde anayasa değişikliklerinin yürürlüğe gireceğini ifade eden Bahçeli, bunu takiben üç paralel süreç başlayacağını kaydetti. Bahçeli şöyle konuştu:

"Ek 17. maddede geri adım yok"Başbakan Erdoğan: çarşaflarla yola çıktı
"Birinci süreç, Anayasa'nın 42'nci maddesine getirilen yeni fıkra uyarınca ‘yükseköğrenim hakkının kullanımının sınırlarının kanunla belirlenmesi' sürecidir. Bu amaçla YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde yapılmasında iki parti arasında mutabık kalınan değişikliklerin hayata geçirileceği yasal süreç başlatılacaktır. İkinci süreç, TBMM zemininde bu amaçla başlatılacak yasal süreçten bağımsız olarak gelişecek anayasal yargı sürecidir. Üçüncü süreç ise hukuki zemini değiştiren bu anayasal ve yasal süreçlerle birlikte üniversitelerde kılık-kıyafet konusunda başlayacak yeni uygulama dönemidir. Bugün itibariyle birinci sürecin içine girişmiş bulunulmaktadır."

-"EK 17'NİN ÇIKARILMASI ZORUNLU"-

MHP ile AKP arasındaki mutabakatın Anayasanın 10 ve 42'nci maddeleri ile YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesini kapsadığına işaret eden MHP lideri, ek 17'nci madde konusunda şunları söyledi:

"Ek 17. maddede geri adım yok"

Başbakan Erdoğan: çarşaflarla yola çıktı
"Bu madde başın örtünmesini düzenlemenin ötesinde, üniversitelerde kullanılamayacak kılık ve kıyafetle ilgilidir. Bugün yürürlükte olan Ek 17'nci madde esasen kanunla yasaklanmayan kılık-kıyafetin üniversitelerde serbest olacağını hükme bağlamıştır. Başın örtülmesini yasaklayan herhangi bir yasal düzenleme bugün de bulunmamaktadır. Bu maddeye getirilen yeni fıkra, sadece başın örtülmesini, yüzün açık kalması ve kimlik tespiti gibi esaslara bağlayarak, bunun dışında kalan ve bugün itibariyle hiçbir kanunda yasaklanmayan peçe, çarşaf ve benzeri kıyafetlere üniversite kapısını kapatan bir sınırlama düzenlemesidir. Çarşaf, peçe ve benzeri kıyafetlerin üniversitelerden uzak tutulması isteniyorsa, bu düzenlemenin yapılması zorunludur. Bu bakımdan bu konudaki tartışma ve değerlendirmelerde maddenin bu amacı ve anlamının doğru anlaşılması kaçınılmaz olacaktır."

-"ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINA HERKES RİAYET EDECEKTİR"-
Anayasa değişikliğinin ardından CHP ve DSP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını hatırlatan Bahçeli, Mahkeme'nin önüne gelen başvuruyu inceleyecek ve karar vereceğini kaydetti. Bahçeli "herkes de saygıyla karşılayacağı bu karara riayet edecektir.

"Ek 17. maddede geri adım yok"

Başbakan Erdoğan: çarşaflarla yola çıktı

Burada sakat ve yanlış olan, konu Yüce Mahkeme'nin daha önüne gelmeden anayasal yargı sürecinin, basında ve televizyon ekranlarında başlatılarak peşinen hüküm tesis edilmiş olması ve buna dayanarak siyasi ve hukuki sonuçlar çıkartılmasıdır. Anayasa Mahkemesi'ni etki altına almayı, yönlendirmeyi ve yol göstermeyi ve bu konu etrafında yaratılan cepheleşmenin adeta tarafı haline getirmeyi amaçlayan bu tutum ve davranışların, her şey önce hukuka ve Yüce Mahkemeye saygısızlık olacağı açıktır. Anayasa Mahkememizin bunların etkisi altında kalmayarak ve Anayasaya bağlı olarak karar vereceği her türlü tartışmanın üstündedir. Bu vesileyle, dini ve siyasi fetvalarla yetinmeyerek hukuku da kendi tekellerine almak için hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti anlayışına saygısızlık teşkil eden bu tutum ve davranışları ve bunların sahiplerini kınadığımızı açıkça ifade ediyorum" diye konuştu.

-ÜNİVERSİTELERE UYARI-

Bu konudaki düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle, yeni yasal zemin ve çerçeve ışığında üniversitelerdeki uygulamanın da yeni esaslara bağlanacağını ifade eden Bahçeli, bu sürecin zor ve sancılığı geçeceği uyarısında da bulundu.

"Ek 17. maddede geri adım yok"

Başbakan Erdoğan: çarşaflarla yola çıktı

Bahçeli, "anayasa ve kanunları uygulamamanın, bunlara karşı çıkmanın, çok ciddi sorumluluklar doğuracağı ve bir kaos ortamına davetiye çıkaracağı unutulmamalıdır" dedi. Başın örtülmesinin dini, siyasi veya ideolojik simge olarak kullanılması, devlete, cumhuriyete ve rejime bir meydan okuma aracına dönüştürülmesinin hiçbir şart altında düşünülmemesi gerektiğini, buna asla izin ve geçit verilmeyeceğini ifade eden MHP lideri, TBMM'nin milli iradenin yegane tecelli ettiği yer olduğunu, kararına da herkesin saygı duyması gerektiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler