HABER

Bakandan demiryolu itirafı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bana göre fiilen demiryolu yok. Yüzde 94'ü tek hat, yüzde 83'ü sinyalsiz, yüzde 82'si elektriksiz ve yüzde 70'i de 50 yıldır bakılmamış yollarımız var” dedi.

Yıldırım, Ankara Sanayi Odasında (ASO) gerçekleştirilen ASO Meclisi, 1. Organize Sanayi Bölgesi, 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetleri Müşterek Toplantısında konuştu.

ASO Meclis üyelerinin görüş ve eleştirilerine yanıt niteliğindeki konuşmasında Bakan Yıldırım, 2008 yılında başlayan finansal krizin, özellikle üretim ve taşımacılık sektörlerini etkilediğini ifade etti.

Türkiye'nin 2009'da büyük kayıplar yaşamadan krizi atlattığını, 2010 yılının ise herkes için umutlu bir yıl olduğunu dile getiren Yıldırım, ekonomi sektöründeki uluslararası kuruluşların Türkiye'ye yönelik olumlu görüşler bildirdiklerini söyledi.

Türkiye'de daha önce günlük plan bile yapılamadığını belirten Yıldırım, “Bugün yaşananların onda biri eskiden yaşansaydı, Türkiye krizden krize sürüklendirdi” diye konuştu.

Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İspanya'ya gerçekleştirdikleri ziyareti anımsatarak, bu ülkede Türkiye'nin geleceğine yönelik olumlu bakış açısı bulunduğunu aktardı. Yıldırım, ASO Meclis Başkanı Tarık Artukmaç'ın konuşmasında “siyasi gerginlikten bahsettiğini” belirterek, şunları kaydetti:
“Bunun adını doğru koymamız lazım. Türkiye aslında gelişiyor, demokratikleşiyor. Açık toplum özelliği belirgin hale geliyor. Burada yapmamız gereken kurumları rahat bırakmamız, herkesin işini gerektiği şekilde yapması için gereken zemini hazırlamamız gerekiyor. Bunun dışındaki müdahaleler ülkenin geleceğine katkı sağlamaz, gelişmesini, demokrasinin derinleşmesine geciktirici etkisi olur. Yargı işleyecek, siyaset kendi işine bakacak, vatandaşa verdiği vaatlerini yerine getirecek, kurumlar, bürokrasi çalışacak. Dolayısıyla birbiriyle uyumlu bir şanzımanın dişleri gibi sistem enerji, güç üretmeye devam edecek, avare kasnak gibi çalışmayacak.”

“(DEMİRYOLLARINI) PAYDOS ETSEK, 3 TRİLYON TASARRUF SAĞLARIZ”

Bakan Yıldırım, ASO Meclis üyesinin Sivas ve Erzincan demiryolu projesine ilişkin eleştirilerine yanıt verdi. Proje güzergahı üzerinde dört ayrı HES projesi bulunduğunu anlatan Yıldırım, yapılanların keyfe keder olmadığını söyledi.

TCDD'ye yöneltilen eleştirilere ilişkin olarak Yıldırım, şunları kaydetti:

“Demiryolları eski demiryolları değil. Ben şikayet etmeyi sevmem, ama içinde bulundukları şartlar o kadar kötü ki, o kadar ihmale uğramış ki, demir yollarında çok ciddi ihmal var. Bizim yedi yılda yaptıklarımız bile yüksek fırının potasına atılan bir tutam cevher gibidir, 'cız' diyor, bir ses geliyor, hiç bir şey fark etmiyorsunuz. Daha kesintisiz 15 yıl süreyle her yıl 6-7 milyar yatırım yaparsak, bu ihmali bir ölçüde gidermiş oluruz. 'Demiryolları ucuz'. Yolumuz yok, yol olmayınca nasıl ucuz taşıyacaksınız? Bana göre fiilen demiryolu yok. Yüzde 94'i tek hat, yüzde 83'ü sinyalsiz, yüzde 82'si elektriksiz ve yüzde 70'i de 50 yıldır bakılmamış yollarımız var. Böyle bir gerçeği görmemiz lazım.”

Demiryollarının Ulu Önder Atatürk tarafından konulan hedefler doğrultusunda 1946 yılına kadar önemli bir ilerleme kaydettiğine işarete eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“46'dan sonra demiryollarında 'harç bitti, yapı paydos' bırakılıyor, ta ki bizim dönemimize kadar. Biz bu dönemde demiryollarına 10 katrilyon harcadık, ama belki de bir şey göremiyorsunuz etrafta. Ama göreceksiniz. Demiryollarında bir şeyler değişti. Demiryollarında 13 milyon ton taşıma yapılıyordu şimdi 23 milyon ton yapılıyor. Diyorlar ki '153 yıllık tarihimizin rekorudur'. Aynı demiryollarına sahip Kanada'nın 11 bin kilometre yolu var, 170 milyon ton taşıyor. Bana göre ortada rekor yok. Ama her şeye rağmen gelecek demiryollarında. Avrupa ve dünyada inceliyoruz, herkes demiryollarına yatırım yapıyor.”

Yıldırım, TCDD'nin zarar eden bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, “TCDD'de herkesi evlerine göndersek, paydos etsek, 3 trilyon tasarruf sağlarız. Onu da siz KOBİ'lere versek abad olursunuz. Bunu yapamayız, demiryolları bize Atatürk'ün mirası. Onu 60 yıl görmezden geldiler. Biz yapınca da 'onu öyle yaparsanız kazalar olur, böyle olur” deniliyor. Bu nereye kadar? Demiryollarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

TCDD Genel Müdürlüğüne ilişkin düzenleme içerisinde olduklarını anlatan Yıldırım, düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde sektördeki alt yapı işlerinin devlet tarafından yapılacağını, işletme kısmının ise herkese açılacağını kaydetti.

“ANKARA METROSU ÖNCELİKLİ KONUMUZ”

Bakan Yıldırım, Türkiye'de ulaştırma alanında sorunun, sektördeki türlerin altyapısında entegrasyonunun sağlanmamasından ve ulaşım türlerinin kendi başına bırakılmasından kaynaklandığını belirterek, iki yıl önce hepsinin Bakanlığına bağlanmasının ardından sorunun ortadan kalktığını söyledi. Yıldırım, “Bundan sonra bu alanda, olmayan işler varsa bunun hesabı bizden sorulur, adresi belli” dedi.

Havacılık sektöründeki gelişmelerle kısa sürede 8 milyon yolcudan 37 milyon yolcu sayısına çıkıldığını kaydeden Yıldırım, “Türkiye adeta uçuyor” diye konuştu. Ankara'da metro çalışmalarına ilişkin olarak da Yıldırım, şunları söyledi:

“(Belediye Başkanının beceriksizliği) görüşüne katılmıyorum. Kaynak yetersizliği olabilir, kaynaklar daha iyi belirlenebilir. Belediyeler büyük altyapı projelerini yapamazlar, yeterli birikimleri yok. Ankara metrosunun yarım kalan işlerini yapmayı düşünüyoruz. Çalışmaları tamamladık, müteahhitlerle son bir kaç noktayı konuşup halledeceğiz. Bu öncelikli konumuzdur ve gündemdedir.”

ASO Meclis Başkanı Artukmaç'a, Bakanlığının proje ve faaliyetlerine ilişkin sunumunu yapacak süresi olup olmadığını soran Yıldırım, Başkanın olumlu yanıt vermesi üzerine, “Keşke bizim Meclis'i de siz yönetseniz” şeklinde espri yaptı. Türkiye'de kriz ortamında finans ve bilişim sektörlerinin büyüdüğünü, ülkede cep telefonundan görüşme süresinin 105 milyar dakikaya ulaştığını belirten Yıldırım'ın “Millet dinlenme falan dinlemiyor, konuşuyor” sözleri Meclis'te gülüşmelere yol açtı.

En Çok Aranan Haberler