Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da konunun sıkı bir şekilde takip edilmesi ve yapılacak işlerin aksatılmadan yürütülmesi konusunda ilgili bakanlara açık direktif verdiğini açıkladı.
Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı 5.5 saat sürdü. Toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Kurulda, Tuzla tersaneleriyle ilgili geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan başkanlığında ilgili tarafların katılımıyla yapılan toplantıya ilişkin bilgi verildiğini açıkladı. Sözkonusu toplantıda son zamanlarda üzücü olaylar sebebiyle gündeme gelen Tuzla'da kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirlerle ilgili yapılan toplantı sonucunda ortaya çıkan hususun Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildiğini belirten Çiçek, bir daha benzer üzücü olaylar yaşanmaması bakımından kısa vadede, orta ve uzun vadeli alınması gereken tedbirler olduğuna vurgu yaptı. Bakanlar Kurulu'nda bunun konuşulduğunu dile getiren Çiçek, "Bugün Sayın Başbakan ilgili bakanlara daha açık bir direktif vermek suretiyle varılan mutabakat çerçevesinde konunun sıkı bir şekilde takip edilmesi ve yapılacak işlerin aksatılmadan yürütülmesi için talimat vermiştir.
Bu konu bugün enine boyuna Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmiştir" diye konuştu.
TUZLA İÇİN İLK ÖNLEMLER
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Tuzla tersanelerinde ilk etapta alınacak önlemlerin ne olduğunun sorulması üzerine, bu konuda hem hükümete hem de ilgili taraflara düşen görevler olduğuna işaret etti. Bunların hepsinin toplantıda konuşulduğunu belirten Çiçek, bu görevlerin bir kısmının kanunla yüklendiğini söyledi. İş güvenliğinin daha yakinen takip edilmesi konusunda Çalışma Bakanlığı'nın bugüne kadar önemli denetimler yaptığını ifade eden Çiçek, denetimlerin 'uzman müfettişler' aracılığıyla arttırılacağını açıkladı. Çiçek, "Doktor deyince her konuda uzman olmadığı gibi teftiş sisteminde de o sektörün sorunlarını ve çalışma şartlarını daha iyi bilen, denetim yaparken de ona göre denetim yapacak müfettişlerin ihtisaslaşması gerekmektedir. Bundan sonraki dönemde bunlara daha çok önem verilecektir" dedi. Tuzla'da 23 bin 600 kişinin çalıştığını, son 4-5 yılda bu sayıda patlama meydana geldiğini anlatan Çiçek, daha önce bu sektörde çalışanların sayısının 5 bini geçmediğini hatırlattı.
Çiçek, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yılı bile kapasite itibariyle doldurduğunu bildirdi. Türkiye'nin bu noktada cazibe merkezi olduğunu dile getiren Çiçek, eğitim yetersizliğine de dikkat çekti. 23 bin 600 kişinin eğitimden geçirileceğini açıklayan Çiçek, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
"Böylesine sektörde patlama olunca bu kişilerin çok değişik konularda eğitim yetersizliği de var. Hem iş güvenliği konusunda hem de yaptığı işler bakımından. Bununla ilgili 2009'a kadar 23 bin 600 personelin en kısa sürede eğitilmesi gerekmektedir. Hem iş güvenliği hem de sektörün ihtiyacı açısından bu eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili hemen çalışmalara başlanacak. Bütün imkanlar seferber edilerek, bunlar yapılacaktır. Sanayi Bakanlığı'nın yapması gereken şeyler de var.
6 tane gemi yapım meslek lisesi açılacak. Bu işin bir okulunun kurulması gerekiyor. Daha kalifiye elemanlar çıkmış olacak. İşe başlarken belli eğitimler almış olacaklar.
Konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın yapacağı birçok hizmet var. Yapılanlar var. Bundan sonra daha süratli yapılacak olanlar var."
İHA