İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de yaşanan krizlerin odağında bankaların bulunması sebebiyle bundan en fazla olumsuz etkilenen sektörün bankacılık olduğunu söyledi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Dünya Bankası'nın ortaklaşa düzenlediği "Aktif Satışı ve Varlık Yönetim Şirketleri" konulu konferans İş Kuleleri'nde gerçekleştirildi. Konferansa Bakan Abdüllatif Şener, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Tevfik Ertürk ve Dünya Bankası baş ekonomisti Rodrigo Chaves konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta söz alan Bakan Abdüllatif Şener, Türkiye'deki krizlerden ve bu krizler sonucu en fazla etkilenen sektörleri gündeme taşıdı. Krizlerin odağında bankaların bulunması sebebiyle en fazla etkilenen sektörün de bankacılık olduğunun altını çizen Şener, "Bankacılık sektörünün krizlerden etkilenmesi, bankaların ifa ettikleri finansal işlevlerden dolayı ekonominin tüm diğer sektörlerinin de etkilenmesini beraberinde getiriyor. Bu da sektörü en fazla olumsuz etkileyen husus oldu" dedi.
Bankaları risklere karşı kırılgan hale getiren gelişmeler ve mevduata tam garanti sisteminin yol açtığı zaafların bazı kriminal faktörleri ortaya çıkardığına dikkat çeken Şener, söz konusu durumun 1997 yılından itibaren 22 bankanın sistem dışına çıkarılmasıyla sonuçlandığını belirtti. Şener, "Bu da TMSF'nin omuzlarına kapsamlı bir rehabilitasyon, satış veya tasfiye görevi ve sorumluluğu yüklemiştir. TMSF krizler ve banka devirleri sebebiyle kendisinin ana var oluş ve faaliyet sebebi olan bankalardaki mevduatların sigortalanması konusunun yanı sıra banka tasfiye ve varlık çözümleri konusunda faaliyet göstermek durumda kalmıştır. Bu durum da kriz sonrasında hızla artan tahsili gecikmiş alacak ve krediler oranının diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek seviyeye çıkmasına sebep olmuştur" diye konuştu.
Konferans sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Şener, krizlerin sonucunda birçok bankanın fona alınmasıyla fonun yükünün arttığını vurguladı. Şener Türkiye'de bankacılık sektörünün alınan tedbirlerle iyi gittiğini, mevduatın kredileşme oranında yükseliş kaydedildiğini, banka rasyolarında düzelmeler bulunduğunu, düzelmeler sürdükçe fonun üzerindeki yükün de hafifleyeceğini kaydetti. Şener Uzan grubu ile ilgili de herhangi bir görüşmede bulunmadığını sözlerine ekledi.