KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Baş ağrısı nasıl geçer, sürekli baş ağrısının nedenleri nelerdir?

    Günlük yaşantıyı son derece olumsuz etkileyen baş ağrısı nasıl geçer, ne iyi gelir,ilaç kullanmadan tedavi etmek mümkün müdür? İşte gerek hastalıkların bir sonucu gerekse de yaşam tarzının neticesi olabilen baş ağrısı ile ilgili merak ettikleriniz...

    Genelde yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi çeşitli faktörler yüzünden ortaya çıkan baş ağrısı günlük hayatı negatif yönde etkileyip iş temposunun yavaşlamasına ve günlük işlerin birçoğunun aksamasına sebep olur. Baş ağrıları kimi zaman ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Baş ağrısı nasıl geçer, tedavi adımları nelerdir?

    BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

    Başağrısı tedavisinde ilaçlardan hayat tarzınıı değiştirmeye kadar farklı adımlar atılabilir. Baş ağrılarınızın kaynağına bağlı olarak doktorunuzu sizi farklı adımlara yönlendirecektir.

    • İlaçlar

    Ağrı kesici ilaçlarla baş ağrısını ilk etapta önlemek mümkündür. Fakat bu ilaçları çok sık kullanmak zararlı sonuçlar doğurabileceğinden olabildiğince doktorla iletişim halinde tedaviye devam etmekte ve bilinçsiz ilaç kullanmamakta fayda var.

    • Hayat kalitesini artırmak

    Baş ağrısı genelde yaşam kalitesinin düşmesi ve kişinin kendi bedenine gereken özeni göstermemesi sebebiyle ortaya çıkar. Bu yüzden hayat kalitesini artırmak birçok baş ağrısı vakasının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Hayat kalitesini artırmak için yorucu iş temponuzu rayına oturtmaya ve başarılı bir zaman yönetimiyle kendinizi çok fazla yormamaya gayret gösterin.

    Stresten uzak durmak baş ağrısı gibi çeşitli stres kaynaklı komplikasyonları ortadan kaldırmak için oldukça gerekli bir eylemdir. Bu yüzden bir psikologdan stres yönetimi konusunda destek alabilirsiniz, hayata daha pozitif bakmaya ve stresli durumlardan uzak durmaya çalışabilirsiniz.

    İyi bir uyku düzenine sahip olarak da baş ağrısı krizlerini azaltabilirsiniz. Bunun için kendinize belirli hedefler belirleyin ve yatağa girdikten sonra cep telefonu, bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı materyallerden uzak durun.

    Uyku kadar önemli olan bir diğer nokta ise beslenmedir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye, kötü alışkanlıklardan ve zararlı maddeler içeren gıdalardan uzak durmaya gayret gösterin. Beslenme alışkanlığıyla beraber düzenli olarak egzersiz yapmaya da başlarsanız vücudunuz için doğru adımlar atmış olursunuz ve ağrılardan kurtulmak daha kolay hale gelir.

    BAŞ AĞRISI NEDENLERİ NELERDİR, NEDEN OLUR?

    • Stres

    Stres ve gerilim yüzünden ortaya çıkan baş ağrıları genelde kısa süre içerisinde geçer ve günlük hayatı çok fazla etkilemez. Genelde ağrı başın arka bölgesinde başlar ve ön tarafa doğru ilerler. Stres, anksiyete, depresyon gibi kasların gerilmesine sebep olan durumlar yüzünden omuz, çene kasları, boyun ve kafa derisinin gerilmesiyle bu tip ağrılar oluşabilir.

    • Yanlış pozisyonda durmak

    Uzun süre başınızı sabit bir şekilde tutarsanız ya da kötü bir pozisyonda uyursanız da kasların gerilmesine bağlı olarak meydana çıkan baş ağrısının kurbanı olabilirsiniz. Bu sebeple masabaşı bir işte çalışıyor olsanız bile kafanızı belirli aralıklarla hareket ettirin ve egzersizler yapın. Ayrıca uyku pozisyonunuzu da daha sağlıklı hale getirmeye çalışın. Bu sayede baş ağrılarından kurtulabilirsiniz.

    • Migren

    Migren birçok kişinin hayatını mahveden bir baş ağrısı hastalığıdır. Genelde migren ağrıları zonklama ve yarım ağrı şeklinde ortaya çıksa da farklı çeşitleri de bulunabilir. Günlük hayatı olumsuz etkileyen ağrıların oluşmasına sebep olan migren, ağrı kesicilere de çok hızlı yanıt vermez. Migren kaynaklı baş ağrılarından kurtulmak için özel bir takip ve tedavi uygulanması gerekir.

    Sebebi tam olarak açıklanamayan bir hastalık olan migren, tıp literatüründe çeşitli tetikleyiciler yüzünden beyin damarlarının önce genişlemesi, sonra tekrar daralması sebebiyle ortaya çıkan baş ağrıları olarak açıklanır. Kan dolaşımı problemleri ve ağrı sinyali iletmekle görevli olan beşinci beyin sinirindeki değişikliklerin de migren kaynaklı baş ağrılarına sebep olabileceği belirtiliyor.

    • Açlık, uykusuzluk ve yorgunluk

    Vücut direncinin düşmesine sebep olan çeşitli faktörler de baş ağrılarının ortaya çıkmasına neden olur. Eğer çok uzun süre aç kalırsanız şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı şekilde kendinizi çok fazla yorduğunuz zaman veya uzun süre uykusuz kaldığınızda da baş ağrılarının ortaya çıkması oldukça olasıdır.

    • Ergenlik dönemindeki hormonal değişimler

    Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre 12-18 yaş aralığındaki gençlerin ergenlik dönemlerinde baş ağrılarıyla karşılaştığı belirlenmiş ve bu ağrıların sebebi olarak hormonal değişimler ileri sürülmüştür. Hormonal değişimlerin yanı sıra ergenlik dönemindeki çevresel ve psikolojik faktörlerin de gençlerde baş ağrılarına neden olduğu belirtilir.

    • Aşırı kafein tüketimi

    Çok fazla kafein içeren madde tüketiyorsanız sık sık baş ağrısı şikayetleriyle karşılaşabilirsiniz. Eğer bu durumun farkındaysanız “Her gün baş ağrısı neden olur?” diye kendi kendinize sormaya başlayabilirsiniz. Bu yüzden kafein tüketimini mümkün oldukça azaltmaya ve doktor önerisinde var olan ağrılarınızı yok etmek için tedavi olmaya özen göstermelisiniz.

    • İlaç kullanmak

    Çok fazla ağrı kesici ilaç kullanmak bir noktadan sonra vücuda bağışıklık kazandıracağı için bu ilaçlar etkisini yitirecek ve baş ağrıları daha katlanılmaz hale gelecektir. Bu yüzden doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamaya, ilaçların dozunu ve süresini kendi kendinize belirlemekten uzak durmaya çalışın.

    BAŞ AĞRISI İÇİN DUA

    “Bismillahi’l-kebiri, neuzü billahi’l-azimi min şerri ırkın ne’aarin ve min şerri harrin-nari.”

    Anlamı: Büyük Allah'ın adıyla, fışkıran damarın kötülüğünden ve ateşli hararetinin şerrinden yüce Allah'a sığınırız.

    BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER - İLAÇSIZ

    Yukarıda anlattığımız hayat kalitesini artırma önerilerinin yanı sıra ilaçsız yöntemlerle olarak baş ağrılarından kurtulmak istiyorsanız şunları deneyebilirsiniz:

    • Aşırı kafein tüketmek baş ağrılarına sebep olurken kafeini dozunda tüketmek baş ağrılarına iyi gelir. Eğer ağrı yeni yeni başlıyor ve henüz çok şiddetli değil ise bir fincan kahve içerek rahatlamayı deneyebilirsiniz.
    • Ağrıyı azaltıcı ve rahatlatıcı bir etki gösteren lavantanın yağından birkaç damla kadar şakaklarınıza ve boynunuza damlatın ve bu bölgeye lavanta yağını yayarak masaj yapın. Bir kaba sıcak su doldurup içine birkaç damla lavanta yağı damlatarak buharı içinize çekmek de sizi rahatlatabilir.
    • Sessiz ve karanlık bir odada sakince bekleyin. Stres kaynaklı baş ağrısının yavaş yavaş geçtiğini göreceksiniz.
    • Gerilim kaynaklı baş ağrılarından kurtulmak için açık havada kısa bir yürüyüş yapmak da hem bedeninizi dinlendirecek hem de baş ağrılarının azalmasını sağlayacaktır.
    • Soğuk suya soktuğunuz bir bez parçasını hafifçe başınıza bastırın. Soğuğun etkisiyle ağrınız azalacaktır.

    BAŞ AĞRISI BÖLGELERİ

    Baş ağrıları başın tek bir bölgesinde veya genelinde olabilir. Örneğin migren ağrısı her zaman olmasa da genelde başın bir yarısındadır. Strese bağlı ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrısı da genelde başın etrafında sıkıştırma tarzı ağrı yapar.

    BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ

    • Sinüzit tipi ağrı: Başta dolgunluk, sıkışma ve basınç hissi oluşur. Konsantrasyon kaybına ve ense, boyun ağrılarına neden olur.
    • Kronik baş ağrısı: Bir ay içerisinde 15 günden uzun süren ağrılardır.
    • Küme baş ağrısı: Genç erkeklerde daha çok görülür, şakakta ve gözlerden birinin çevresinde sert ağrılar olur, ani başlar ve hızlı biter.
    • Migren ağrısı: Bir hastalık çeşidi olan migrendeki baş ağrısı oldukça şiddetlidir. Sese, ışığa ve kokuya karşı hassasiyet duyulur. Kusma ve bulantı olur. Hormonlardaki değişiklikten etkilenebilir. Çocuklarda ise baş ağrısından çok kusmalara sebep olur.
    • Gerilim tipi ağrı: Görülme sıklığı çok yüksektir. Dikkat eksikliğine neden olur. Günlük hayatı aşırı negatif etkilediği söylenemez.

    HAMİLELİKTE BAŞ AĞRISI

    Baş ağrısı, hamilelik sırasında yaşanan en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Baş ağrısı hamileliğiniz sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak birinci ve üçüncü trimesterde daha yaygındır. İlk üç aylık dönemde, vücudunuz hormon dalgalanması ve kan hacminde artış yaşar. Bu iki değişiklik daha sık baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları stres, zayıf duruş veya görüşünüzdeki değişiklikler ile daha da kötüleşebilir. Hamilelik sırasında baş ağrılarının diğer nedenleri aşağıdakilerden birini veya daha fazlasını içerebilir: Uyku eksikliği, düşük kan şekeri, kafein, stres gibi. Düzenli migren baş ağrısı olan kadınlar hamilelik sırasında daha az migren yaşadıklarını keşfedebilirler; ancak, bazı kadınlar aynı sayıda veya daha fazla migren baş ağrısıyla karşılaşabilir. Hamileyseniz, baş ağrısı için alabileceğiniz herhangi bir ilaç hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanız gerekir.

    ŞİDDETLİ BAŞ AĞRISI SEBEPLERİ

    Bu baş ağrıları genellikle "hayatımın en kötü baş ağrısı" olarak tanımlanan ani ve şiddetli baş ağrılarıdır. Bir dakikadan daha kısa sürede maksimum yoğunluğa ulaşırlar ve 5 dakikadan daha uzun sürerler. Serebral venöz-sinüs trombozu (izole başağrısından derin komaya değişebilen bir klinik tablodur), İntraserebral kanama (kan aniden beyin dokusuna patladığında beyninize zarar verir) gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu ani ve şiddetli baş ağrılarını yaşayan insanlar derhal tıbbi bir muayene olmalıdır.

    SÜREKLİ BAŞ AĞRISI NEDENLERİ

    Hepimiz hayatımızın bir noktasında baş ağrısının belirtilerini hissettik. Genellikle reçetesiz ağrı kesici ilaç kullanılarak hafifletilebilen küçük bir sıkıntıdır. Ama ya baş ağrılarınız sabitse, neredeyse her gün meydana gelirse ne yapmalısınız? Kronik günlük baş ağrıları, ayda 15 gün veya daha fazla sürebiliri. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda kronik veya sürekli baş ağrısı olabilir. Sürekli baş ağrılarına sahip olmak zayıflatıcı olabilir ve günlük aktivitelerinizi engelleyebilir. Sürekli bir baş ağrısının belirtileri, yaşadığınız baş ağrısının türüne bağlı olarak değişebilir . Ancak şu belirtileri yaşayabilirsiniz: nabız gibi atan, zonklayan veya sıkılaşan bir his, yoğunluğu hafif ila şiddetli arasında değişir, mide bulantısı ya da kusma, terlemek
    ışıklara veya seslere duyarlılık, tıkalı veya burun akıntısı durumu.

    Doktorların hala baş ağrısı semptomlarına neyin neden olduğu hakkında iyi bir fikri yoktur. Bazı olası nedenler şunlardır: Gerilim ve ağrı yaratabilecek baş ve boyun kaslarının sıkılması, yüzünüzde bulunan birincil sinir olan trigeminal sinirin uyarılması (Bu sinirin aktivasyonu, bazı baş ağrısı türleriyle ilişkili tıkalı burun ve göz kızarıklığına ek olarak gözlerin arkasında ağrıya neden olabilir), Serotonin ve östrojen gibi bazı hormonların seviyelerindeki değişiklikler. Bu hormonların seviyeleri dalgalandığında, baş ağrısı oluşabilir, genetik, genellikle baş ağrısı, yaşam tarzı veya stres, havadaki değişiklikler, kafein kullanımı veya uyku eksikliği gibi çevresel faktörler tarafından tetiklenir.

    BAŞ AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

    Migren ve baş ağrısı gibi hastalıklar için hastanelerin nöroloji bölümüne gidebilirsiniz. Nöroloji bölümü baş ağrısı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, yüz bölgesinde felç, vücudun herhangi bir alanında kuvvet kaybı, ellerdeki istemsiz titremeler, hafıza kaybı, unutkanlık, bunama, sara, parkinson gibi beyni ilgilendiren her türlü problemle ilgilenir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler