HABER

Başbakan Davutoğlu'nun Hacıbektaş ziyareti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta sonu "4. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü" etkinliğine katılması, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde memnuniyetle karşılandI.

NEVŞEHİR (AA) -Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun ilçeye gelmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Davutoğlu'nun, Hazreti Ali'nin kılıcı olarak bilinen Zülfikar'ı Hacı Bektaş Veli Müzesinde sergilenmek üzere kendisine emanet ettiğini belirten Selmanpakoğlu, kılıcın müzede sergileneceğini kaydetti.

Bundan sonraki süreçte de devlet yetkililerinin Hacıbektaş'a gelmesinden memnuniyet duyacaklarını dile getiren Selmanpakoğlu, "Hacıbektaş, bilim ve kültürün merkezi. Sayın Başbakan'ın buraya siyasi bir amaçla gelmediğini çok açık net söyleyebilirim. Gerçekten Alevi Bektaşi kültürünü en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Bunda kendisinin üslubunun yanında bilim adamı olması ve anlatım tekniğini çok iyi kullanması önemli rol oynadı. Sayın Davutoğlu'nun yaptığı konuşmayı dinleyip de beğenmeyen birine rastlamadım" diye konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasında kullandığı "Eşit yurttaşlık" ifadesinin oldukça önemli olduğunu aktaran Selmanpakoğlu, "Bu çok anlamlıydı aslında, çok da önemli bir mesajdı. Bu ifade, sadece Hacıbektaş açısından değil, Türkiye'nin mozaiği açısından çok önemliydi " dedi.

- "Sayın Başbakan bizi onurlandırdı"

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan ise Başbakan Davutoğlu'nun daveti geri çevirmeyerek programa katıldığını belirterek, "Sayın Başbakan teşrif etti, bizi onurlandırdı. Bu, sadece derneği değil, ilçeyi de onurlandırmak" ifadesini kullandı. Hacıbektaş ilçesinin altyapı ve üstyapıda yıllardır beklentilerinin olduğunu anlatan Özcivan, Davutoğlu'nun ilçeye gelmesinin bir fırsat olduğunu söyledi.

Özcivan, Alevilerin birtakım beklentileri olduğunu belirterek, "Bunları tekrar gündeme getirme fırsatı oldu" dedi.

Davutoğlu'nun, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana türbelerine girişlerin bundan sonra ücretsiz olacağını açıklamasının önemli olduğunu belirten Özcivan, "Doğrusuydu o. Müze statüsünde ama insanlar oraya müze, arkeolojik ve etnografik bir eser görmeye gelmiyor. Oraya ibadet etmeye, dua etmeye geliyor. Dua etmek için de 'para ver, dua et' deniyordu şimdiye kadar. Bu, önemli bir gelişmedir. İleriki zamanlarda da tahmin ediyorum kısa zamanda da Alevi açılımının diğer konuları gündeme gelecek. Yani asıl beklenti o" şeklinde konuştu.

Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği'nin eski bir dernek olduğunu anlatan Özcivan, şunları söyledi:

"Yaklaşık 8-10 yıldır da uluslararası boyutta büyük başarılara imza atıyor, organizasyonlar gerçekleştiriyor. Bu bağlamda, bu derneğin kamu yararına statüsü için 3 yılı aşkındır uğraşıyorduk. Kamu yararına statüsünü de Sayın Başbakan bize bir hediye olarak, jest olarak getirdi. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum çünkü kamu yararı statüsü sivil toplum kuruluşlarında önemli bir statü. Kamu yararı statüsü olduğu zaman birtakım yerlerin ücretsiz tahsisi söz konusu oluyor hatta bütçeden yıllık giderini eğer bütçelendirebilirse Türkiye Cumhuriyeti'nin genel bütçesinden pay ayırma söz konusu oluyor."

Hacıbektaş için düşündüğü projeye değinen Özcivan, "İstanbul'daki Sultanahmet ya da Edirne'deki Selimiye camileri gibi yani böyle marka olmuş, görkemli bir şekilde buraya bir Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Kompleksini, yani cemevinin olduğu, kurban kesiminin olduğu, toplantıların yapılabildiği, gelen insanların konaklayabildiği, her türlü altyapısı olan büyük bir alanın inşa edilmesi konusunda projelendirilmesini talep edeceğiz, konuşacağız" diye konuştu.

- "Kamu yararı statüsü almak onurdur"

Derneklerinin kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşmasının önemine dikkati çeken Özcivan, "Alevilerin inanç merkezi konumundaki bir ilçede böyle bir derneğin bu statüye geçmesi, özellikle altı çizilecek şekilde önemli" dedi. Özcivan, dernek olarak imkanları ölçüsünde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Şimdi bir takım imkanlarımız artacak. Yani kamu yararı statüsü olduğu zaman bir defa sorumluluğun artıyor, her şeyden önce sıradan bir dernek değilsin, tabela derneği değilsin. Yani kamu yararı statüsü alıp da kapıyı kitleyip gitmek konumunda da değilsin" ifadesini kullandı.

Dernek olarak devletten birtakım taleplerinin olacağını kaydeden Özcivan, şunları söyledi:

"Kamu yararına statüsü olduğu için yerle ilgili tahsisler olacak. Örneğin biraz önce anlattığım o kültür kompleksinin yapılması için Hazine'ye ait bir yer lazım. Bunun yanında derneğin mekanının ya da yerinin daha düzgün bir hale gelmesi için birtakım taleplerimiz olacak. Ondan sonra da biz bu talepleri ve tahsisleri aldıktan sonra hedefimize doğru yavaş yavaş ilerleyeceğiz. Alevi sivil toplum kuruluşları yani Alevi dernekleri içerisinde şu ana kadar bir vakıf vardı, Ankara'daki Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı. Dernek olarak ilk kamu yararı statüsü alan derneğiz. Kamu yararı statüsü almak onurdur ama bunun sorumluluğu da bizim için ağırdır. Bu sorumluluğu yerine getireceğiz."

AA

En Çok Aranan Haberler