HABER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (3)

- "(TSK'nin sivilleri hedef aldığı iddiaları) Bunların tamamı algı operasyonu amaçlı Türkiye kamuoyundan ve uluslarası alandan desteği ortadan kaldırmayı hedefleyen kirli algı operasyonlarıdır. Hepsi birer iftiradır" - "Terör örgütünün baskısını ve zulmünü ortadan kaldırmak için ordayız. Siviller konusunda Türkiye'nin kaygısı olmazsa bu harekat 15-20 günde biter"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Harekatı'nda sivillerin hedef alındığına yönelik açıklamalara tepki göstererek, "Bunların tamamı algı operasyonu amaçlı Türkiye kamuoyundan ve uluslararası alandan desteği ortadan kaldırmayı hedefleyen kirli algı operasyonlarıdır. Hepsi birer iftiradır." dedi.

Bozdağ, TGRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerince yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'nda sivillerin zarar gördüğüne yönelik eleştirilerinhatırlatılması üzerine Bozdağ, bu konuda uluslararası toplumun yaptığı açıklamaları rutin açıklamalar olarak gördüklerini belirtti.

Başka bir ülkede bir olay olduğu zaman orantısız güç kullanılmaması ve sivillere zarar verilmemesi konusunda Türkiye'nin açıklamaları olduğunu hatırlatan Bozdağ, "Uluslararası toplum bu anlamda rutin tekrarları yapıyor ama uluslararası toplum şunu yapmıyor. Türkiye'nin bu harekattaki haklılığını, meşru müdafaa hakkını sorgulamıyor. Türkiye bunu yapmak zorunda kaldığını hepsi kabul ediyor. Siviller üzerinden farklı bir tartışma yapılıyor. Terörörgütü PKK/PYD/YPG yapıyor. Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'na uluslararası desteği ortadan kaldırmak isteyen güçler yapıyor. Türkiye'nin düşmanları yapıyor." dedi.

Türkiye'nin operasyonda tarihi eserleri ve sivilleri hedef aldığı eleştirilerini de değerlendiren Bozdağ, şu ifadeleri kullandı:

"Bunların tamamı algı operasyonu amaçlı Türkiye kamuoyundan ve uluslararası alandan desteğini ortadan kaldırmayı hedefleyen kirli algı operasyonlarıdır. Hepsi birer iftiradır. Pek çok fotoğraf çıktı. Çocuklar görünüyor fotoğraflarda. O çocukların Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurduğu ifade ediliyor. O fotoğraf Halep'te bir saldırıda çıkan veya başka yerde yıllarca ortaya çıkmış bir olay fotoğrafı. Anadolu Ajansının ödüllü fotoğrafını bile Türk Silahlı Kuvvetlerinin vurduğu çocuk olarak gösterdiler. Şu anda bunların hepsi deşifre ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarihi ve kültürel eserlere, mabetlere, sağlık tesislerine, okullara, kamu yararına olan yerlere sivillere, masumlara bugüne kadar tek bir hedef alarak atış yapmamıştır, saldırı yapmamıştır. Biz sivillerin hayatını korumak için buradayız. Tarihi ve kültürel mirası korumak için ordayız. Terör örgütünün baskısını ve zulmünü ortadan kaldırmak için ordayız. Siviller konusunda Türkiye'nin kaygısı olmazsa bu harekat 15-20 günde biter."

Bozdağ, vatandaşların bu tür haber ve yorumlara karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

- "3 bin 604 kişi görevine iade edildi"

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne de değinen Bozdağ, Soçi Zirvesi, Astana ve Cenevre süreçlerinin birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Yaşanan 7 yıllık iç çatışmalarınhuzur ve barış ortamının tesisinin çatışmalarla sağlanamayacağını gösterdiğine işaret eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Türkiye zaten işin başından beri bölgedeki barış ortamının tesisinin siyasi bir çözümle mümkün olacağını söyledi. Soçi Zirvesi esasında Astana ile beraber değerlendirildiğinde ortaya çıkan Fırat Kalkanı, İdlib, Afrin ve Zeytin Dalı Harekatlarını ele aldığımızda buradaki sorunun siyasi çözümüne büyük katkı sağlamaktadır. Zirvenin siyasi çözüm sürecini hızlandırma konusunda büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Anayasa hazırlama konusunda 150 kişilik bir komisyon kurulması kararını önemsiyoruz. Suriye'nin ve bölgenin barışına hizmet eden yeni bir anayasa konusunda bizim desteğimiz olacaktır."

"AK Parti ve MHP arasında gerçekleşen Milli Mutabakat Komisyonu çalışmaları devam ederken seçim barajı ve oy pusulası gündeme geldi. Bu konuda yeni bir gelişme var mı?" şeklindeki soru üzerine Bozdağ, ittifak konusunun milli mutabakat sürecinin nasıl işleyeceğini tespit edecek bir konu olduğunu belirtti.

Bekir Bozdağ, MHP ve AK Parti'den oluşan, alanında çok yetkin kişilerin beraber çalıştığına işaret ederek, hazırlıkların bir noktaya geldiğini ve kısa süre sonra netleşeceğini söyledi.

Anayasa gereği seçime bir yıl kala seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin uygulama imkanı olmadığını belirten Bozdağ, "Yerel seçimlerde uygulanacak düzenlemelerin de Mart'ın seçim tarihi olduğu günden önce yürürlüğe girmesi lazım. Şubat ayı içerisinde bu milli mutabakatın nasıl olacağına siyasi partiler seçim yasalarındaki yeni anayasa değişikliklerine uyum neler olacak. Başka değişiklikler neler olacak. Buna dair bir uzlaşma çıkacak ve bu parlamentodan yasalaşacak. Şu anda bunlara ilişkin netlik çıkmış değil. Birtakım formüller var, ben şimdi o formülleri açıklarsam yanlış olur. Onlar üzerinde istişare ediliyor. Nihai kararlar henüz oluşmuş değil ama sona gelindiğini söyleyeyim. " ifadesini kullandı.

Bozdağ, FETÖ ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin, şunları kaydetti:

"Bu konuda ihraçlar ve iadeler oldu. Bunlara ilişkin yargılamalar var. Olağanüstü Hal İşleri İnceleme Komisyonu diye bir komisyon kurduk. Bu komisyon çalışmalarını devam ettiriyor. Türkiye hukuk devleti ilkelerine sadık kalarak bu mücadeleyi yürütüyor. Biz hangi esaslara göre yürütüyoruz? Anayasa ve yasalarımıza göre KHK'larımıza göre bunu yürütüyoruz. Bunlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Hangi kuralları uyguladığımızı biz bütün kamuoyuna ilan ediyoruz. Şimdiye kadar 105 binden biraz fazla ihraç yapıldı. Bunlardan 3 bin 604'ü de KHK'larla iade edildi. İhraç edilenlerle ilgili yapılan değerlendirmelerde FETÖ terör örgütüyle üyelik irtibat ve iltisak ilişkisi olduğu değerlendirilenler kamudan uzaklaştırıldı."

(Bitti)

(AA)

En Çok Aranan Haberler