HABER

Başkent'te 4+4+4 sistemi protesto edildi

KESK-DİSK-TMMOB-TTB gibi çeşitli sivil toplum örgütü ve sendikalar 4+4+4 eğitim sistemini protesto etti.

Kızılay Mimar Kemal İlköğretim Okulu önünde toplanan KESK-DİSK-TMMOB-TTB gibi sivil toplum örgütleri ve sendikaların üyeleri 'okulumuza , çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz' adı altında okul çevresinde insan zinciri oluşturdu.

"Demokratik, bilimsel, anadilde eğitim", "Çocuk gelin istemiyoruz" gibi sloganlar atan grup adına bir açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, iktidarın zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ile ilgili teklifinin ardında gerçek niyetlerini sakladıklarını iddia ederek bu tasarının yasalaşması durumunda çocuk işçiliğin önünün açılacağını öne sürdü. Tombul, bütün öğrencilerin dershanelere gitmelerinin sağlanacağını ifade ederek dinsel eğitimin de önünün açılmak istendiğini söyledi. Tombul, bu tasarıya karşı mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini vurgulayarak tasarının TBMM Genel Kurulu'na geldiği gün eğitim çalışanların genel greve gideceklerini bildirdi.

Yapılan açıklamanın ardından yürüyüşe geçen gruplar Kızılay geçmek istedi. Grubun güzergahı konusunda polisle göstericeler arasında tartışma yaşandı. Yaşanan gerginlik görüşmeler sonunda anlaşmayla sonuçlandı. Grup, Güvenpark'a geçerek Eğitim-Sen grubuna destek verdi.

Eğitim-Sen'e bağlı eğitim çalışanları diğer grupların da destek vermesi ile Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşün ardından grup adına Milli Eğitim Bakanlığı önünde Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız bir açıklama yaptı. Yıldız, hükümetin bu teklifle, zorunlu eğitim süresini artırma bahanesiyle temel eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirerek, eğitim sistemini kendi siyasal ve ideolojik amaçlarına uygun bir şekilde biçimlendirmek istediğini savundu. Yıldız,

kanun teklifi ile eğitimin tamamen paralı hale getirilmesinin hedeflendiğini iddia ederek ilköğretimde görev yapan öğretmenlerin bir kısmının norm fazlası haline geleceğini öne sürdü.

'Çocuk gelinlerin' önünün açılacağını da söyleyen Yıldız, zorunlu din derslerinin yanında seçmeli din dersleri getirilmesinin de önünün açıldığını kaydetti. Düzenlemelerin derhal geri çekilmesini isteyen Yıldız, bu konuda gerçekten bir düzenleme yapılmak isteniyorsa bilimsel veriler ışığında, eğitim sisteminin ve toplumunun gerçek ihtiyaçları doğrultusunda hareket edilmesinin gerektiğini kaydetti. Yapılan eylem açıklamaların ardından olaysız sona erdi.

İHA

En Çok Aranan Haberler