HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bayram sonrası doğru beslenin

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları Ramazan Bayramı sonrası "düzenli ve dengeli" beslenmeleri konusunda uyardı. Bakanlık, bir ay boyunca dinlendirilen midenin bayram sonrası fazla yorulmaması gerektiğine dikkati çekerek, güne mutlaka kahvaltı yaparak başlanılması uyarısında bulundu.

Bayram sonrası doğru beslenin

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, "Beslenme Konusunda Sık Sorulan Sorular" isimli kitapta, özellikle bayram sonrası yeterli ve dengeli beslenme konusunda bazı uyarılara yer verildi. Bakanlık, Ramazan ayı boyunca dinlendirilen mide ve diğer organların birden bire yorulmaması gerektiğini belirterek, özellikle kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğini vurguladı. Sabah kahvaltısı yapılmaması halinde beynin kullanacağı enerji oranının azalacağını bildiren bakanlık, özellikle çocuklara kahvaltı alışkanlığının kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınmasının öneminin altını çizen bakanlık, sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli rol altığını kaydetti. Yeterli ve dengeli beslenmeyi, "Besleyici değerleri yönünden 4 besin grubu altında toplanan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi" şeklinde tanımlayan Bakanlık, şu uyarılara yer verdi:

"Bu grup içinde yer alan besinler birbirlerinin yerini tutar. Bunlar; süt grubunda yer alan; süt, yoğurt, peynir, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller grubunda yer alan ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ile sebze ve meyve grubudur. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmektedir. Bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bunu etkilemektedir."

NEDEN HER GÜN SEBZE-MEVYE YENİLMELİDİR?

Sebze ve meyvelerin mineral ve vitamin içerikleri bakımından oldukça zengin besinler olduğuna dikkati çeken Sağlık Bakanlığı, her gün mutlaka sebze ve meyve tüketilmesini önerdi.

Sebze ve meyvelerin büyüme ve gelişmeye yardım ettiğini, hücre yenilenmesi ve doku onarımını sağladığını hatırlatan bakanlık, "Deri, göz, diş ve diş eti sağlığı için temel öğeleri içerirler, hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Ayrıca dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların oluşma riskini azaltırlar. Sağlıklı beslenmek için her öğünde taze sebze ve meyve tüketilmeye çalışılmalıdır" önerisinde bulundu. Bakanlık, günlük tüketilen sebze ve meyvenin iki porsiyonun, yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller ya da domates olmasına dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı, taze sebze ve meyve tüketirken dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:

- Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı sonra doğranmalıdır.
- Sebzeler doğranmadan önce içinde pişirileceği sıcak karışım hazırlanmalıdır.
- Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı yüksek olduğu için su ilavesi en az seviyede olmalıdır.
- Sebzeler kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir.
- Sebzelerin vitamin değeri yüksek haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir.
- Salatalar hazırlandıktan, meyveler kesildikten sonra bekletilmemelidir.
- Meyve ve sebzelerin sularını sıkıp içmek yerine hepsini tüketin.
- Besin değeri azalacağından konservelerin suyu dökülmemelidir.
- Zehirlenmelere yol açabileceğinden kapakları dışa dönük konserveler satın alın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler