Normal beslenme düzenine geçenlerin, özellikle bayram günlerinde yiyip içtiklerine dikkat etmesini isteyen uzmanlar, "Günler boyunca aç kalmaya ve farklı öğüne uyum sağlayan mide ve sindirim sisteminde, ağır yiyecekler yüzünden sıkıntılar ortaya çıkabilir" uyarısında bulunuyor.
Beslenme uzmanı Aşkın Yüksel, bayramda ağır tatlılardan uzak durulması gerektiğini belirterek, özellikle oruç tutanların birkaç gün daha kendisini frenlemesi gerektiğini ifade etti. Aşkın Yüksel, bayram ziyaretlerinde geleneksel ikram alışkanlığı yüzünden zor anlar yaşanabileceğini hatırlatarak, şu tavsiyelerde bulundu:
"Bayram ikramlarında, şeker ve tatlı yerine meyve tercih edilmelidir. İkram edilen tatlıyı yemek istemeyen konuklara asla ısrar edilmemelidir. Yemekte mümkün olduğu kadar az yenilmeli, acıktıkça atıştırılarak bayram günleri geçiştirilmelidir."
Yüksel, oruç tutanların bayramda, güne hafif bir kahvaltı ile başlamasını, ağır yiyeceklerden de kaçınmasını tavsiye etti. Bayram için hazırlanan besinleri alırken dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Yüksel, "Mümkün olduğunca azar azar ve sık tüketme yoluna gidilmeli. Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmeli" diye konuştu.
Düzensizce ve rastgele tüketilen besinlerin mide ve bağırsakta rahatsızlıklara yol açabileceğini anlatan Yüksel, şeker, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları olanların, bayramın verdiği psikolojik rahatlıkla bu besinleri fazla tüketerek sağlıklarını tehlikeye atmamaları gerektiğine dikkat çekti. Yüksel, kronik hastalığı olanların, bayramı "midelerinin bayram etmesi" olarak algılamaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İşte Yüksel'in hazırladığı bayram mönüsü:
Kahvaltı: Bitkisel çay, beyaz peynir, yumurta, bir-iki dilim kepek ekmeği, zeytin, meyve, salata, domates.
Öğle Yemeği: Çorba, etli veya kıymalı sebze yemeği, pilav ya da makarna. Hafif tatlı olabilir. Öğlenle akşam arası istenildiği kadar meyve yenilebilir.
Akşam: Balık ızgara, salata.