Çocuklar ve gençler için konsantrasyon ve zeka artırıcı besinler hakkında bilgiler veren Ateşsaçan, "Konsantrasyon eksikliği ve yorgunluk nedeni olan demir eksikliği özellikle ergenlik çağındaki kızlar için bir sorun. Yüksek oranda demir içeren yağsız kırmızı et haftada 2-3 kez tüketilmeli. Beyin hücrelerini geliştirip hafızanın güçlenmesini sağlayan kolin maddesi içeren yumurta. Haftada 3 kez sabah omlet veya haşlanmış olarak yenilmeli. Stres ve sinirlerin yatışmasını sağlayan ve içerdiği magnezyumla kasların gevşemesini sağlar. Ispanak, badem, ayçekirdeği, soya fasulyesi, rafine edilmemiş tahıllar, tam tahıllı ekmek, balık ve tavuk eti, peynir, yumurta, patates ve portakal doğal magnezyum kaynaklarıdır. Çilek ve yaban mersini hafıza güçlendirici etki yapan ve öğrenmeyi kolaylaştırır” dedi.
Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar için sorun olan stres, endişe, sıkıntı durumunu giderecek B1 ve B3 vitamini içeren bezelyenin haftada bir kez yenilmesi gerektiğini kaydeden Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, şöyle devam etti:
"Her hücre için gerekli olan yaşam kaynağı su, beyin gelişimi ve normal çalışması için çok önemlidir. Günde yaklaşık 1.5 litre su içilmelidir.
Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktirir.
Bitter Çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlar.
Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarır.
Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.
Lahana: Stressiz öğrenmeyi sağlar. (Guatr olanlar kullanılmamalı)
Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor. Odaklanma için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini öneriliyor.”