ANTALYA (İHA) - Antalya'da, iğne yutan bir bebek ameliyatla sağlığına kavuştu. 12 parmak bağırsağına saplanan çengelli iğne ile 10 gün yaşayan 9 aylık bebek, 15 dakikalık bir operasyonla sağlığına kavuştu.
Antalya'da yaşayan Filiz ve İlhan Bıçkıcı çiftinin 9 aylık bebekleri Ece Naz, 12 gün önce kıyafetine takılan nazar boncuğunun çengelli iğnesini yuttu. Annesi Filiz Bıçkıcı'nın olayı fark etmesinin ardından hemen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Ece Naz'ın çekilen röntgende ucu açık iğnenin midesinde olduğu belirlendi. Aile, 10 gün boyunca çengelli iğnenin dışkı yoluyla atılmasını bekledi. 10 gün sürekli kontrol altında tutulan bebeğin çekilen ikinci röntgeninde iğnenin 12 parmak bağırsağına takıldığı tespit edildi.
Doktorların endoskopik yöntemle iğnenin çıkarılmasına karar vermesinin ardından Eze Naz bebek 12 parmak bağırsağına saplanan ucu açık çengelli iğnenin çıkartılması için iki gün önce hastaneye yatırıldı. Çengelli iğne, küçük kamera yardımıyla yemek borusundan girilerek 15 dakika süren başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Ece Naz, 1.5 saat sonra hastaneden taburcu edildi.
Ece Naz'ın iğneyi yuttuğunu anladığında büyük bir şok yaşadığını söyleyen annesi Filiz Bıçkıcı, "Oyuncaklarıyla oynuyordu. Mutfağa gittim, döndüğümde ağzında nazar boncuğu vardı ama iğnesi yoktu. Yuttuğunu tahmin edip hemen hastaneye kaldırdım. Çekilen röntgeninde iğne midesinde görüldü. 10 gün boyunca dışkısıyla çıkmasını bekledik ama çıkmadı" dedi.
PASLANAN İĞNE CİDDİ PROBLEMLER ÇIKARABİLİRDİ
Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aygen Yılmaz, şöyle konuştu: "Hasta bize geldiğinde klinik olarak iyi durumdaydı. Ama iğne orada 10 gün kalmıştı ve iğne paslanmıştı. Ayrıca saplandığı noktada kızarıklık ve şişlik oluşmuştu. Orada bir süre daha kalsaydı enfeksiyon oluşabilir, ciddi sağlık sorularına neden olabilirdi."
İğnenin ucunun açık olmasının risk yarattığını söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: "Küçük yaşta bir bebeğe cerrahi müdahale yapmak istemedik. Bu nedenle endoskopik yöntemle yemek borusundan midesine oradan da iğnenin bulunduğu 12 parmak bağırsağına girerek iğneyi çıkarttık. Operasyon 15 dakika sürdü hastanın durumu iyi. Cerrahi müdahale yapsaydık ileride birçok sorun yaşayabilirdi."
ÇENGELLİ İĞNE TAKMAYIN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Gastroenteroloji ve Hepatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Reha Artan ise aileleri, çocukların yabancı cisim yutma ve kimyasal madde içmelerine karşı uyardı. Prof.Dr. Artan, son 10 yılda dört çengelli iğne yutma vakasının hastaneye geldiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Ayrıca çok sayıda pil, para, düğme yutma ve deterjan çamaşır suyu içme vakaları geliyor. Özellikle 1 yaşından sonra çocuklara çok dikkat etmek gerekiyor."